Drømmen om «en Johaug»

Foto: Håkon Mosvold Larsen (Scanpix)

- Jeg går alltid det jeg klarer, fastslår Marthe Kristoffersen (19).

28.02.09 12:01

LIBEREC (Nettavisen): 3. mars 2007, Sapporo, Japan: 54 jenter står på startstreken, klare til å kjempe om VM-gullet på tremil. Et stykke bak i feltet, med startnummer 23 på brystet, står 18 år gamle og ikke spesielt ruvende Therese Johaug fra Dalsbygda i Nord-Østerdalen.

Klokken er 13.30, japansk tid, og startskuddet går. Én time, trettien minutter, ni sekunder og ni tideler senere går Therese Johaug i mål. Som nummer tre. Kun slått av Virpi Kuitunen og Kristin Størmer Steira.

Bronsehylet glemmes aldri av dem som var i målområdet da sensasjonen var et faktum. Norske TV-seere glemmer aldri bildene av en først jagende, og deretter jublende, Therese Johaug.

Det var en drøm som gikk i oppfyllelse.

Les alt om ski-VM i Nettavisens vintersportsmagasin!

- Dobbelt så langt
Lørdag er det igjen tremil fellesstart i VM. Denne gangen faktisk med to norske juniorjenter på startstreken.

Yngst er Gjøvik-jenta Ingvild Flugstad Østberg. 18-åringen er i VM fordi hun vant 15 km fellesstart med skibytte i NM – noe hun fulgte opp med fire gull i junior-VM i Frankrike.

Men tre mil har hun aldri gått før.

- Det lengste jeg har gått, er vel 15 kilometer. Dette er dobbelt så langt, poengterer Flugstad Østberg med et smil som vitner om skrekkblandet fryd.

- Jeg er veldig usikker på hvordan åpningstempoet blir i et så langt løp, poengterer hun.

- Gikk mye alene
Marthe Kristoffersen er ett år eldre enn Flugstad Østberg, men fortsatt junior. Kristoffersen har gått tremil én gang før. Det var i Holmenkollen i fjor. Det endte med 19.-plass, som er meget respektabelt med tanke på at tremila i Kollen ble gått som intervallstart.

- Jeg gikk mye alene, erindrer Kristoffersen, som startet på et altfor tidlig startnummer i forhold til sine ferdigheter.

Nå skal Meråker-jenta bruke lørdagen til å bygge opp igjen litt av den selvtilliten hun mistet etter stafettdramaet torsdag, da hun som ankerkvinne mistet medaljen etter å ha stivnet totalt på oppløpet.

- Jeg tror jeg har klart å nullstille meg til dette løpet. Jeg skal i hvert fall gå alt jeg klarer, lover Kristoffersen.

- Jeg gjør alltid det, jeg, legger hun til.

Endelig Steira-gull?
Skulle Ingvild Flugstad Østberg eller Marthe Kristoffersen ta «en Johaug», og få oppfylt den store drømmen, vil det selvfølgelig være en like stor overraskelse som da Johaug klarte det for to år siden.

For realistisk sett er det de to som faktisk er seniorer Norge må stole på. Vårt sterkeste kort er utvilsomt Kristin Størmer Steira (27), som tok sølv på 15 km fellesstart med skibytte for en uke siden.

- Jeg går for medalje. Og det hadde vært veldig gøy å få med seg det gullet, erkjenner Størmer Steira som har to sølv og tro bronse individuelt i VM-sammenheng fra før.

Men også Therese Johaug (20) har en medalje i blikket når hun skøyter ut av skistadion i Liberec kl. 13.00 lørdag.

- Dette er min beste distanse, og jeg gleder meg veldig. Jeg skal gå alt jeg klarer, så får vi se hva det holder til, sier Johaug.

De tre største favorittene? Charlotte Kalla (Sverige), Justyna Kowalczyk (Polen) og Kristin Størmer Steira (Norge).

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.