*Nettavisen* Sport.

Drømmer om flere triumfer

Jelle Vanendert (Omega Pharma-Lotto) Foto: DENIS BALIBOUSE (Reuters/Scanpix)

Jelle Vanendert er meget positiv til neste års Tour de France-løype.

05.11.11 09:59

Jelle Vanendert har vært en av årets store åpenbaringer i sykkelverdenen.

Selv om han hadde kjørt på det høyeste nivået siden 2008, var det få som hadde hørt om belgieren før sesongen. Etter 2011 vil de fleste sykkelinteresserte ha kjennskap til 26-åringen.

Vårsesongen til Vanendert var helt fenomenal. Ikke bare hjalp han Philippe Gilbert til seier i alle Ardenner-klassikerne, men han hentet selv inn 13. plass i Amstel Gold Race, 6. plass i Fleche Wallone og 17. plass i Liege-Bastogne-Liege.

Etter et rolig Criterium du Dauphine var det duket for Tour de France. Omega Pharma-Lotto begynte bra med seier til Gilbert, men så måtte sammenlagthåpet Jurgen Van Den Broeck gi seg etter velt. Det åpnet muligheter for Jelle Vanendert.

Viste seg frem
På den første skikkelige fjelletappen, som avsluttet opp Luz-Arididen, spilte belgieren en hovedrolle. Samuel Sanchez ble imidlertid for sterk, men belgieren hadde vist at han kunne. Det gjorde han også to dager senere.

«Den som vinner opp Plateau de Beille, vinner sammenlagt.» Dette utsagnet hadde bakgrunn i at alle tidligere vinnere på fjellet, også hadde vunnet touren sammenlagt det samme året. Statistikken skulle imidlertid bli brutt i år.

Jelle Vanendert stakk fra favorittene relativt tidlig i stigningen. Avventende kjøring bak, sørget for etappeseier og klatretrøye til Jelle Vanendert. Klatretrøya mistet han til Samuel Sanchez på slutten, men han hadde vist seg frem for en hel sykkelverden.

Neste års Tour de France-løype er allerede blitt offentliggjort, og Vanendert gleder seg over ruten.

Går for etapper
- Jeg liker virkelig Tour-løypa for 2012, sier han til dhnet.be, og legger til:

- Selv om det er 100 kilometer tempo som jeg ikke er så god på.

At det er mye tempo er altså ingen fordel for Vanendert, dersom han vil gå for sammendraget. Men det er kanskje ikke så farlig. Han vil nemlig gå for etappeseiere, mens Jurgen Van Den Broeck er lagets kaptein.

- Jeg vil kjøre touren for å prøve å vinne en etappe, og for å hjelpe Van Den Broeck til en god sammenlagtplassering. For meg er det flere muligheter allerede i den første uken i Seraing og Boulogne, og deretter i Vogesene og i Jurafjellene. Disse stigningene er som stigninger i Wallonie-klassikerne, og jeg elsker de løpene.

I år var Vanendert nær å vinne klatretrøyen, men polkadotten er ikke noe mål inntil videre. Den talentfulle belgieren vil imidlertid ikke utelukke at den kan bli et mål.

- Når det gjelder klatretrøyen er det for tidlig å snakke om den nå, men den kan bli et mål.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.