HOLMENKOLLEN (Nettavisen): Han har vært, og er, under et kraftig press. Morten Aa Djupvik er som landslagstrener ansvarlig for de norske herrelangrennsløpernes resultater i distanserenn.

Og faktum er at det bak Petter Northug har vært syltynt de siste sesongene. Avkledd og ydmyket, fastslo Nettavisen i en krass kommentar under OL for et år siden.

Men det har vært bedring å spore denne sesongen. Eldar Rønningen vant den klassiske 15-kilometeren i Otepää. Martin Johnsrud Sundby ble nummer to på samme distanse på Konnerud for halvannen uke siden.

- Vil være utrolig stort
Tirsdag står 15 km klassisk på programmet i VM. Petter Northug går ikke.

Dermed er det opp til Rønning og Sundby å forsvare de norske fargene. Og trener Djupvik innrømmer at det vil være ekstra spesielt om det skulle bli en norsk medalje.

- Det vil være det ultimate om vi klarer en medalje uten Petter, sier han til Nettavisen.

- Vil det være enda større enn gullet Northug vant søndag?

- Det var veldig stort, det også. Men det var kanskje mer en lettelse. Det vil være utrolig stort om vi får en mann på pallen på 15-kilometeren. Og jeg mener vi har gode muligheter, sier Djupvik.

- Gyllen mulighet
Både Martin Johnsrud Sundby og Eldar Rønning sier da også rett ut at medalje er drømmen – og målet.

- Jeg føler jeg har en gyllen mulighet på medalje. Jeg har jobbet lenge mot denne 15-kilometeren, og er ferdig med forberedelsene både fysisk og mentalt. Nå må jeg bare gjøre jobben min, det er det som teller, sier Sundby – som spår et jevnt løp der hele 15 løpere har reelle vinnersjanser.

Mens Sundby gikk ei strålende tremil og ble nummer fem søndag, blir 15-kilometeren Eldar Rønnings første distanse.

- Jeg gleder meg virkelig til å slippe løs. Drømmen er selvfølgelig gull, men skulle jeg gå mitt livs løp og tar bronse, er jeg fornøyd med et, sier Rønning.

Planlegger toppdag
Han har valgt et nytt opplegg i oppkjøringsfasen, med mye og knallhard trening.

- Kontroll føler jeg ikke helt at jeg har, men jeg blir piggere for hver dag som går. På de siste hardøktene har jeg kjent at det går bra fort.

- Man får aldri svaret før det blir konkurranse. Jeg er litt spent. Etter planen skal det være en toppdag, men kroppen er ikke en maskin, fastslår Eldar Rønning.

Sjur Røthe og Petter Eliassen er de to siste løperne på det norske laget. Ingen av dem forventes å være i medaljekampen.

PS. Både Lukas Bauer og Axel Teichmann to over tremila med tanke på 15-kilometeren, og blir begge farlige.