Gå til sidens hovedinnhold

- Drømmer om store mesterskap

Alle har hørt om Tomas Northug. Pål Golberg er like gammel – og enda bedre.

Tomas Northug fulgte i storebror Petter sine fotspor da han vant sprinten under junior-VM i Hinterzarten sist vinter. Lillebror Northug ble også verdensmester i stafett – og fikk mye, og velfortjent, omtale i norske medier.

Det folk flest kanskje ikke fikk med seg, var at Tomas Northug var en av tre 1990-modeller som hadde stor suksess i mesterskapet.

Finn Hågen Krogh fikk i tillegg til stafettgullet med seg en bronsemedalje fra 20 km fellesstart med skibytte og en fjerdeplass fra 10 km klassisk.

Les alt om verdenscupen i Kuusamo her!

Golberg VM-konge
Pål Golberg var imidlertid den som reiste hjem med den største medaljefangsten av de tre norske guttene. Han ble verdensmester på 10 km klassisk og fikk også med seg sølv fra sprinten i tillegg til stafettgullet.

Det mest overraskende av dette var faktisk at Golberg glapp sprintgullet til Tomas Northug, etter å ha slått ham i de to siste uttaksrennene.

- Det er vanskelig å si hvem av dem som er det største talentet. Men Pål er i hvert fall den av dem som har vunnet flest renn, og ikke minst flest forskjellige distanser, de siste årene, sier Roar Hjelmeset.

I fjor hadde Hjelmeset trekløveret på juniorlandslaget. Nå har han tatt dem med seg opp på det nystartede U23-landslaget.

Største talentet siden Northug
Hvordan Pål Golberg utvikler seg, er han meget spent på. For hallingdølen er kanskje det største allroundtalentet i norsk herrelangrenn siden Petter Northug dukket opp for snart fem år siden.

Og ambisjonene er det ingenting i veien med.

- Først og fremst har jeg lyst til å bli så god som jeg kan bli. Men selvfølgelig drømmer jeg om store mesterskap. Det er det som er drivkraften, sier Golberg til Nettavisen.

Noen nøyaktig utviklingsplan har han ikke tegnet opp.

- Det første senioråret er det alltid vanskelig å vite hvilke mål man skal sette seg. Jeg ambisjoner om å gjøre det godt i norgescup og skandinavisk cup. Men det hadde selvfølgelig vært topp å få gå litt verdenscup også. Og sjansene er vel størst i sprint, fastslår han.

Superduell om verdenscup
Første mulighet til å få gå sprint i verdenscupen, er i Düsseldorf neste helg. Slik det ser ut i øyeblikket, kjemper Golberg en kamp mot nettopp Tomas Northug om den siste plassen på laget.

De seks sprintlandslagsløperne er i realiteten klare for Düsseldorf. I tillegg kan Norge sende ytterligere to løpere. Kent-Ove Clausen har et godt grep om den ene av de to plassene, etter god innsats i flere verdenscuprenn i fjor og en god sesongstart på Beitostølen.

Så kan altså Golberg eller Northug bli åttendemann. Det vil si at lørdagens sprintrenn på Gålå kan bli helt avgjørende, og Golberg har i så fall mest å bevise – ettersom Northug ikke bare ble juniorverdensmester på distansen, men også tok sine første verdenscuppoeng sist vinter.

- Det er ingen tvil om at det står en del på spill lørdag. Jeg og Tomas er veldig jevne. Jeg mener jeg har en mulighet til å slå ham, sier Golberg – som i likhet med de fleste andre er spent på temperaturen.

Kuldetrøbbel
Det er meldt streng kulde på Gålå, helt ned i 20 minus natt til lørdag. Blir det uforsvarlig kaldt, setter trener Hjelmeset foten ned.

- Jeg har sagt at ingen av mine løpere får gå hvis det er kaldere enn minus 16. Sprint er en veldig tøff fysisk belastning, og vi risikerer ikke helsa så tidlig i sesongen, fastslår Hjelmeset.

- Hvem tror du trekker det lengste strået av Northug og Golberg lørdag?

- Jeg vil si det sånn at Tomas så ut til å ha en veldig høy avslutningsfart inne da han snublet i sin egen stav på oppløpet på Beitostølen. Men i sprint vet man aldri. Tomas kan snuble i staven sin igjen!

Les også: Her kopierer Tomas storebrors VM-fall

SISTE:Det ble ingen duell mellom Northug og Golberg på Gålå lørdag. Beggee trakk seg fra løpet på grunn av kulde, etter ordre fra trener Hjelmeset.

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken