Det norske mixedstafettlaget med Marte Olsbu Røiseland, Tiril Eckhoff, Johannes Thingnes Bø og Vetle Sjåstad Christiansen tok gull på åpningsøvelsen i VM torsdag ettermiddag.

Sjåstad Christiansen gikk ut på sisteetappen med en luke på 15,4 sekunder ned til Tyskland, etter at Røiseland og Eckhoff hadde levert svært solide etapper og Thingnes Bø hadde sikret et forsprang.

- For en måte å gjøre det på

26-åringen leverte feilfri skyting på både liggende og stående. Dermed ble det en umulig oppgave for tyske Benedict Doll å hente ham inn.

Ut på sisterunden hadde han en luke på solide 18,7 sekunder ned til Doll og den tok han godt vare på. Dermed ble det gull til det norske laget.

- For en måte å gjøre det på, sa NRK-kommentator Andreas Stabrun Smith om den norske VM-debutanten, som imponerte stort.

Norge har med det fått en strålende åpning på VM i Östersund.

- Dette har ikke helt gått opp for meg enda, jeg var helt i min egne verden der ute. Det funka bedre for meg enn for Doll, sier Christiansen til NRK.

- Dette er veldig stort for en enkel sjel fra Hallingdal, sier han videre.

- Rett og slett et eventyr

26-åringen ble i tidlig alder sett på som et av Norges største talent i skiskyting, men etter å ha dominert på juniornivå, har han slitt med å etablere seg som en toppløper på seniornivå - fram til nå.

Overfor NRK har han innrømmet at han en periode var nær ved å legge opp, men denne sesongen har mye endret seg for hallingdølen.

- For en fantastisk historie dette er med Vetle Sjåstad Christiansen, påpeker NRK-kommentator Stabrun Smith om 26-åringen.

- Han ble spådd tidlig å være en kommende storløper, men måtte vente lenge, lenge, og slite masse, masse, før han var øverst på pallen i senior-VM. Det er rett og slett et lite eventyr, sier Stabrun Smith videre.

Ingen av utøverne på det norske laget hadde et gull på mixedstafett i VM-sammenheng på merittlisten fra før. Tiril Eckhoff var imidlertid med på å vinne distansen under OL i Sotsji tilbake i 2014.

Tyskland tok sølvet, mens Italia ble nummer tre.

Røiseland rask i sporet

Marte Olsbu Røiseland gikk den første etappen for Norge og trengte ett ekstraskudd på liggende skyting. Italia gikk ut først etter lynrask skyting, men Norge hang greit med og Røiseland var 17,5 sekunder bak.

Italia var også først inne til stående skyting på den første etappen, mens Røiseland hadde gått seg opp til en andreplass inn til skytingen. Også på stående trengte den norske jenta et ekstraskudd og var 23,5 sekunder bak Italia, som nok en gang leverte lynrask skyting, ut på sisterunden.

28-åringen leverte imidlertid gnistrende i sporet på vei inn mot veksling og tok inn mye på Lisa Vittozzi som gikk i tet. Da hun sendte Tiril Eckhoff lå Norge helt oppe i ryggen på lederlaget, bare 4,2 sekunder bak.

Solid av Eckhoff

Eckhoff la seg i rygg på Italias Dorothea Wierer inn mot liggende, mens også Sverige ville være med og fulgte et lite stykke bak de to i tet.

Norge og Italia kom likt inn til skytingen. Eckhoff startet bra og skjøt fire blinker rett ned, men så kom bommen og hun trengte to ekstraskudd for å få ned den siste. Det ga Wierer muligheten til å fylle sine blinker.

Eckhoff var likevel bare 2,9 sekunder bak ut fra skytingen. Italia gikk igjen ut i tet, mens Tyskland nå hadde sneket seg inn på andreplass.

Det norske laget så ut til å ha meget gode ski og Eckhoff hadde dermed få problemer med å henge seg på inn mot den stående skytingen.

Norge, Italia og Tyskland kom dermed likt inn til andre skyting på den andre etappen. Italia fylte blinkene raskest, men Eckhoff brukte kun ett ekstraskudd på stående og gikk ut bare 1,9 sekunder bak Wierer. Tyskland fikk problemer på skytingen og tapte tid, mens Sverige hang seg på i tet.

Thingnes Bø vekslet først

Ved veksling med Johannes Thingnes Bø var Norge med i gullkampen. Tyskland hadde gått seg voldsomt opp etter den svake skytingen og vekslet først, men Thingnes Bø var bare 0,9 sekunder bak.

Norge, Italia og Tyskland kom samlet inn til liggende skyting på den tredje etappen. Der skjøt Thingnes Bø feilfritt og raskest. Han gikk dermed ut i ledelsen, men tyskerne fulgte hakk i hæl, 1,7 sekunder bak.

Lukas Hofer og Italia trøblet mer og havnet over 18 sekunder bak.

Inn mot stående skyting dro Thingnes Bø ifra tyske Arnt Peiffer og skaffet seg en luke. Dermed kom nordmannen først inn til skytingen. Til tross for to raske bom, fylte han blinkene ved hjelp av to ekstraskudd og beholdt ledelsen ut på sisterunden. Tyskeren fulgte 7,7 sekunder bak.

På vei mot siste veksling satte 25-åringen opp dampen i sporet ytterligere og Peiffer slet med å tette luken som stadig ble større og større.

Vetle Sjåstad Christiansen fikk dermed en godt forsprang da han gikk ut på siste etappen. Tyskland var hele 15,4 sekunder bak ved veksling.

Den luken rotet han ikke bort og dermed ble det norsk gull.