NORGE - PORTUGAL 1-0

Først spilte Norge en elendig første omgang borte mot Island, slo tilbake og sikret tre poeng mot vikingene fra sagaøya. Og tirsdag måtte stormakten Portugal bite i Ullevaal-gresset.

Dermed står landslaget med full pott etter de to første kampene i kvalifiseringen til EM i Polen og Ukraina i 2012, og selv om storspillet har uteblitt, må det kalles en real drømmestart.

Dermed fortsetter oppturen for Egil Drillo Olsen og hans menn. For etter at våre beste menn lå med brukket nakke da ringreven tok over, kan vi nå igjen begynne å snakke om mesterskap.

John Carews oppofrende angrepsspill, og Erik Huseklepps evne til å holde hodet kaldt på åpent mål var nok til å senke Portugal i Oslo tirsdag kveld. Den enste streken i regningen var at Danmark tok tre poeng mot Island, etter en scoring av Thomas Kahlenberg på overtid. Dermed har danskene tre poeng.

Norge topper likevel med sine seks, men danskene altså følger tre poeng bak, men med én kamp mindre spilt. Kypros og Portugal står med ett poeng hver, mens Island har null.

LES OGSÅ: Slik spilte Norge

- Veldig deilig
Seieren betyr også at landslagssjef Egil Olsen tok nok en stormaktsskalp under sin karriere med de norske gutta. Drillo hadde aldri før vært med å slå Portugal i som trener for Norge.

- Dette var veldig deilig. Det var ganske nervepirrende å sitte på benken mot slutten, sier landslagssjefen til TV 2.

- Vi skaper ikke all verden framover, men har god kontroll hjemover. Vi gjør en god defensiv kamp i dag, og vinner på det.

Poengfangsten så langt overrasker selv Drillo.

- Ja, dette hadde jeg ikke trodd. Men er svært fornøyd med det. Jeg hadde trodd på fire poeng i forkant etter to kamper. Bare så synd at danskene scorer på overtid, sier Olsen.

- Men vi vinner ikke ufortjent i dag, avslutter han.

Carew tvang fram tabbe
John Carew hadde fått sjansen fra start i tirsdagens oppgjør, noe som betød at matchvinneren fra Island-kampen, Mohammed Abdellaoue, måtte innfinne seg på innbytterbenken.

Lørenskog-gutten ga utvilsomt det norske laget ekstra krefter på topp mot tøffe midtstoppere, men det begynner likevel å bli lenge siden englandsproffen leverte varene med flagget på brystet.

Etter 21 minutter skulle likevel Egil Drillo Olsen få lønn for disponeringen. Portugals sisteskanse tok seg god tid etter et tilbakespill, og Carew jobbet som en helt og presset keeperen.

Aston Villa-spilleren kastet seg inn, og klareringen gikk via nordmannen og til siden. Der kom en våken Erik Huseklepp stormende, og kunne lett som en plett trille ballen i åpent mål.

Dette ble omtrent det enste Carew rakk å gjøre i løpet av kampen. Etter hvert så det ut til at han hadde pådratt seg en skade og etter 37 minutter ble han byttet ut. Inn kom Moa.

Wæhler med hodesmell
Før scoringen hadde Norge også skapt noen farligheter foran portugisernes mål, uten resultat. Gjestene fikk en gigantsjanse tidlig da Raul Meireles fikk stå helt alene, men skuddet gikk over.

Rett i etterkant av Huseklepps fulltreffer måtte Kjetil Wæhler byttes ut. Den norske midtstopperen fikk seg en smell i hode og måtte ut. RBKs Vadim Demidov kom inn på banen som erstatter.

1-0 sto seg til hvilen etter en omgang der storspillet uteble, og ingen av lagene imponerte nevneverdig. Norge slet med mange feilpasninger og upresist spill eter at de tok ledelsen.

Skapte store sjanser
Etter hvilen gikk Norge hardt ut, og skapte et par skikkelige gode sjanser de første minuttene. Både Erik Huseklepp og Mohammed Abdellaoue kunne gitt Norge det viktige andre målet.

Huseklepp utfordret ute på sin kant i det 47. Minutt, dro seg inn mot hjørnet av 16-meteren, og fyrste løs mot mål. Ballen gikk bare noen centimeter til side for den lengste stolpen.

Like etter var det duket for Moa. Portugal-forsvaret rotet, og Hannover-spissen sto plutselig alene i litt skrå posisjon inne ved femmeteren. Avslutningen var imidlertid ikke god nok.

Etter dette kom gjestene gradvis til hektene, og hadde ballen mye. Norge var likevel farlig på kontringer og ved flere anledninger var laget kun én god sistepasning fra å lykkes.

I det 60. minutt ble det imidlertid stille på Ullevaal. Manuel Fernandes brente til, og Jon Knudsen måtte gi retur. Hugo Almeida banket returen i mål, men målet ble annullert for offside.

Både Nani og Ricardo Quaresma var aktive i sine kantroller, og skapte en del problemer for de norske gutta, men oppofrende forsvarsspill, og upresise avslutninger holdt buret rent for Norge. Dermed kunne hele Ullevaal juble.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!