Gå til sidens hovedinnhold

Dropp et skihopp

Noe er definitivt galt med hoppsporten.

Jeg har sett en god del hopprenn i mitt liv, og det er noe jeg har lurt på lenge.

Hva er dette med skihopp? Jeg har aldri skjønt hvorfor en hopper begår et skihopp. «Det var et veldig godt skihopp», hører vi til stadighet på TV-sendingene. Vi vet da vel for svingende at de hopper på ski! Kan de ikke kalle det for det det er, da? Nemlig et hopp?

Skal Arne Scheie begynne å si, neste gang han kommenterer en fotballkamp: «Det var et bra ballspark på ballen!»? «Å, for et bra ballskudd!» Eller skal kanskje Kjell Kristian Rike, innimellom alle ordene han tvinger inn i hodene våre under enhver sending, si: «Det var et veldig bra skistavtak han hadde der!»?

Og hvordan har det seg at en som hopper på ski, blir kalt for en løper? Jeg har ennå til gode å se en hopper løpe med ski på beina. Kan de ikke bare være hoppere da? Alternativt skihoppere, selv om det - i lys av tidligere eksemplifisering - er meg en smule imot?

Og er det noen som skjønner hva Espen Bredesen preker om når trekket enten herfra eller derfra gjør ditten eller datten med skiene, og at skihopperen heller skulle ha gjort sånn og sånn i skihoppet sitt? Da ville det blitt meter, da!

Nei, hopp på TV handler i stadig større grad om været. Sekundmeter hit, sekundmeter dit, trekk hit eller trekk dit. Det du i hvert fall kan banne på, er at det er «dødt i bakken», som Scheie og Bredesen breker om til det kjedsommelige, når en nordmann sitter på bommen. Og lander en nordmann på kulen, er det «arbeidsoppgavene» det må fokuseres på til neste gang.

Unnskyld meg, men zzzzzzzzzzzzzzz.

Hopp på TV er ingen intens seeropplevelse det ikke går an å unne seg et avbrekk eller to fra for å gjøre naturens ærend eller for å brygge seg en kaffekopp. Det er hopp på kulen, ett til på kulen, litt lenger ned i bakken enn kulen, tilbake til kulen igjen, plutselig er det noen som forviller seg ned mot den røde streken takket være et velrettet vindkast imot, av og til et virkelig godt hopp - fordi det er noen virkelig gode hoppere med i rennene også - men det er lenge mellom de store utslagene på spenningsbarometeret. Enten er det fordi det er for lav fart, og er det ikke det, så er det baktrekk eller - ja, du gjettet det - dødt i bakken.

Og har du ikke et navn som den middels interesserte tv-seer har hørt om på forhånd, så får hopperen aldri mer enn 18 i stil uansett. Til nød 18,5. Selv om hoppet er langt, nedslaget fjellstøtt og telemarksriktig, og det ikke finnes tegn til utslag med skiene etter landing. Ingen skal fortelle meg at dagens hoppdommere er ett hundre prosent objektive.

Hopp er en ekstremt vakker sport når den utøves slik den skal, når skihopperne forlater hoppkanten, legger seg over skiene og svever nedover bakken som en albatross, og lander med Sondre Norheim-avstand mellom ski og føtter nederst i bakken - til publikums store begeistring.

Albatrossen er verdens beste til å sveve. Den utnytter vinden optimalt, og kan - når vinden er den rette - seile i timesvis uten å gjøre annet med vingene enn å strekke de ut og justere bittelitt. Det er krefter og teknikk i skjønneste forening.

Dessverre er det altfor få albatrosser i hoppsporten i dag. Det gjør den kjedelig. For det er ikke gøy å se 30 av 50 hoppere så vidt passere kulen, selv om de smiler og vinker til kamera etterpå.

Trøsten er at det finnes en fjernkontroll, og at det enkelt går an å se ekte albatrosser på Animal Planet isteden, i påvente av at det ikke skal være mer enn 15 hoppere igjen på toppen. Så kan Scheie og Bredesen melde lengder og stilkarakterer på de 35 første, mimre om baktrekkets forbannelser helt tilbake til VM i 1921, og gi en nøye karakteristikk av de tre-fire cumulusskyene som er på vei inn mot hoppkanten - uten at vi går glipp av noe.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken