*Nettavisen* Sport.

Dropp stildebatten nå!

Nils Johan Semb Foto: Arash A. Nejad / SCANPIX

ULLEVAAL (TV 2 Nettavisen): De siste dagene foran den uhyre viktige EM-kvalifiseringskampen mot Bosnia, må ikke tulles bort i en diffus debatt om spillestil.

03.09.03 15:16

Det er helt legitimt å bringe debatten på banen etter en kamp som tilsynelatende framsto som annerledes – Skottland-kampen – men som i praksis ikke var det.

Og det er heller ikke så spesielt relevant her og nå. For det som nå er viktig er at Norges fotball-landslag kvalifiserer seg til EM-sluttspillet neste sommer. Første steg på veien er kampen i Bosnia på lørdag.

Veien må vike

Den må vinnes! Uansett spillestil! Her må veien vike for målet. Om Norge skulle spille 90 minutter med langpasninger opp på bakerste tribunerad, så er det meg knekkende likegyldig, så lenge én av de pasningene detter ned på hodet (foten) til en med norsk trøye, og Norge vinner 1-0!

Norge spilte litt annerledes i første omgang mot Skottland. Det registrerte jeg. Jeg registrerte også at Norge i den samme omgangen ikke skapte én eneste skikkelig målsjanse, med unntak av Ole Gunnar Solskjærs skudd fra litt innenfor 16-meteren. Og den kom etter en langpasning¿

Drillo-fotball

Derimot så jeg klart og tydelig at Norge skapte 7-8 sjanser i andre omgang, etter at laget begynte å variere med lange og korte oppspill. Akkurat slik Drillo-fotballen skal spilles.

Nå slapp det norske laget veldig enkelt til, fordi Skottland trolig er et av de svakeste lagene som har gjestet Ullevaal de siste årene. Og den kampen kan ikke brukes på noen måte i forhold til Bosnia-kampen.

Bosnia er en langt sterkere motstander enn Skottland. Spillerne er uhyre ballsikre, og liker å holde på ballen.

Altså den type motstander som var drepen å møte på 1970- og 80-tallet, men som under Drillo ble motstandere det var fullt mulig å komme på høyde med. Rett og slett fordi det ble mulig å bryte tversoverpasningene i motstandernes eget forsvar.

Lite rom

For Bosnia kommer garantert ikke til å gi Norge så mye rom på kantene som skottene gjorde. Bosnia vil ligge med fem mann på midtbanen for å demme opp for John Arne Rise og Ole Gunnar Solskjær.

Det betyr samtidig at det kommer til å bli rom mer sentralt på midtbanen, noe som igjen fordrer norske spillere med stor løpskapasitet.

Det åpner videre for at Roar Strand bekler den ene indreløperrollen. Han er den eneste Leo-spilleren i troppen, og er i form. På den andre siden må Martin Andresen få en ny sjanse. Han er i storform, er teknisk og relativt løpssterk. Sentralt på midten spiller Trond Andersen. Det er viktig med rutine, og da er Andersen selvskreven.

Flankene

Flankene kan by på litt hodebry for Nils Johan Semb, men trolig blir det John Arne Riise og Ole Gunnar Solskjær som får de jobbene. Og det på bekostning av hodesterke Steffen Iversen.

John Carew har spilt spiss i de siste kampene. Men Roma-spilleren er langt fra sin beste form, og det spørs om ikke en spillesugen Tore André Flo vil være et gunstigere valg på topp mot Bosnia. Så får heller John Carew komme inn mot slutten og lage rot i det bosniske forsvaret.

I den norske backfireren spiller Christer Basma og André Bergdølmo sidebacker. Og så sloss Ronny Johnsen, Claus Lundekvam og Henning Berg om de to stopperplassene.

Espen Johnsen har avgjort alle keeperdueller en gang for alle.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.