Gå til sidens hovedinnhold

Dropper feiringen, donerer penger

Gullguttene vil hjelpe ofrene i Japan.

- Vi har hatt en stor dag i dag, vi har vunnet stafetten, men som alle vet har det samtidig skjedd noe forferdelig i Japan ... Vi ville normalt ha feiret stort i kveld, med champagne, men det gjør vi ikke i kveld. Vi vil være gode forbilder. Vi vet at det er mange der ute i en vanskelig situasjon nå, og de trenger hjelp, sa Ole Einar Bjørndalen ifølge VG Nett fra podiet i Khanty-Mansijsk etter at han sammen med Alexander Os, Emil Hegle Svendsen og Tarjei Bø hadde sikret norsk gull på skiskytterstafetten i VM.

Kvartetten ble i målområdet enige om å donere 10.000 euro, i underkant av 80.000 norske kroner, til ofrene for jordskjelvet og tsunamien som rammet Japan i morges, norsk tid.

- Mange har mistet alt, venner, familie, sine nærmeste - og fått historien sin visket vekk i løpet av minutter. Det er ikke mye vi gjør i dag, men det er noe, forklarte Ole Einar Bjørndalen til VG Nett.

Nå håper de at andre lar seg inspirere til å gi flere bidrag til ofrene.

Tysk sprekk
Ole Einar Bjørndalen gikk første etappe og holdt laget langt framme, mens Alexander Os fulgte opp på andre. Tredje etappen fikset Emil Hegle Svendsen.

Totalt pådro de tre første nordmennene seg kun én strafferunde, og dermed var det duket for Tarjei Bø, som tidligere i mesterskapet hadde sikret seg to gull og to bronse.

På første skyting kom 23-åringen seg unna med bruk av ett ekstraskudd, mens Tyskland, som fram til da hadde fulgt Norge som skygger, feilet og var ute av gullkampen.

OL- og VM-vinner Michael Greis pådro seg utrolig nok hele tre strafferunde på den liggende skytingen. Det var en liten vind fra venstre som satte tyskeren ut av spill.

- Det var flere som slet, og mye rart som skjedde. Det at Greis bommer på liggende der, det er det ikke ofte du ser, sa Emil Helge Svendsen til NRK om hendelsen.

- Tenker mye
Dermed hadde Bø en klar ledelse før de siste rundene, og selv om nordmannen virket nervøs og pådro seg en strafferunde på siste skyting, hadde han såpass stor ledelse at det holdt inn.

- Det glipper litt i skjerpingen på slutten der. Jeg var sikker på at vi hadde vunnet og ble litt for trygg og litt sløv. Du tror det skal bli lett og så viser det seg at det var vanskelig, forklarte Bø til NRK.

- Når du er skiskytter så begynner du å tenke mye ute i løypa der. Jeg hadde regnet ut at jeg tålte en strafferunde. Men det var jo bra jeg gjorde det litt spennende, sa Stryn-gutten.

Også Emil Helge Svendsen begynte å bli litt smånervøs da Bø pådro seg en strafferunde på siste skyting.

- Det ble mer spennende enn vi hadde håpet. Men stafett er stafett.

- Tarjei sa til meg like etter målgang at: Jeg skyter ræva når jeg vet jeg vinner, fortalte Svendsen.

Russisk sølv
Russland fulgte på andreplass 13,4 sekunder bak Norge, mens Ukraina ble nummer tre 28 sekunder bak.

Dermed forsvarte de norske skiskytterne VM-gullet fra Pyeongchang i 2009. Norge gikk også til topps på stafetten under OL i Vancouver i 2010.

PS. Fredagens seier betyr at Norge også vinner verdenscupen i stafett denne sesongen.

HTML EMBED
Reklame

Opptil 50 prosent på turbukser hos Anton Sport

Kommentarer til denne saken