Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dropper langrenn i to-tre måneder

Foto: Anders Skjerdingstad (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Nå skal Marit Bjørgen (29) være student og tante.

FALUN (Nettavisen): Det startet lovende med pallplassering i fire av de fem individuelle verdenscuprennene hun gikk før jul.

Men på siste etappe i Tour de Ski sa kroppen til Marit Bjørgen stopp. Siden har det vært tilnærmet flatt batteri, og for tredje gang på rad gikk et internasjonalt mesterskap i vasken for VM-dronningen fra 2005.

Nå gjøres det grep for at Bjørgen skal komme seg tilbake i godt, gammelt slag til OL i Vancouver om et knapt år.

- Etter sesongevalueringen i Vancouver, skal Marit få fri fra langrenn i en ganske lang periode. Hun skal koble av og tenke på helt andre ting. Selvfølgelig skal hun holde seg i bevegelse samtidig, men de neste to-tre månedene kommer hun ikke til å følge noen treningsplan, sier landslagstrener Egil Kristiansen, som innrømmer at det har gått inn på ham å se Bjørgen gå på en ny smell denne vinteren.

Eksamen i juni
Søndag avsluttet Bjørgen sesongen med å bli nummer 20 i verdenscupfinalen i Falun. Overfor Nettavisen innrømmer hun at det gjør vondt å se på når verdens beste løpere står på toppen av seierspallen.

- Når man har stått der selv, er det ikke morsomt å stå her og se på. Det er ikke dette jeg trener for, medgir hun.

Nå ser hun fram til å gå inn i en lang periode med litt annet fokus. Og hun kommer ikke til å kjede seg.

- Jeg skal bruke tida til å være tante og student, og å treffe venner utenfor langrennsmiljøet. Jeg er tante til to små, som jeg gleder meg veldig til å bruke mer tid sammen med. Og i juni skal jeg ha eksamen i anatomi og fysiologi. Jeg er litt på etterskudd med lesingen, forteller Bjørgen.

Alternativ trening
Det er minst to årsaker til at hun nå gjør som hun gjør.

- Det ene er at jeg skal få ny motivasjon. Men det viktigste er kanskje at kroppen skal få hentet seg helt inn. Jeg har jo hatt problem med restitusjon etter hard belastning de siste årene. Nå håper jeg kroppen skal komme seg på rett kjøl, sier Bjørgen til Nettavisen.

- Hvor mye kommer du til å trene?

- Jeg kommer til å holde meg i aktivitet, men kanskje ikke så mye med tradisjonell langrennstrening. Jeg kommer blant annet til å ha fokus på styrke, balanse og koordinasjon.

Kan droppe Tour de Ski
Marit Bjørgen vil se an de tre månedene uten et konkret treningsopplegg før hun legger detaljplaner for neste sesong. Men at OL-gull betyr mer enn alt annet, er hevet over tvil.

Det kommer hun til å ta konsekvensen av.

- Det er stor sannsynlighet for at jeg dropper Tour de Ski neste år. Når OL er det store målet, vil det være dumt å utsette kroppen for så stor belastning så tett innpå, ut fra de erfaringene jeg har gjort meg. Det er de som vinner OL-gull som blir husket, fastslår Bjørgen – som fra før har to OL-sølv på merittlista.

For å vinne det etterlengtede gullet, kommer hun trolig også til å være selektiv under selve lekene i Vancouver.

- Jeg kommer kanskje til å velge meg ut én, eller noen få, distanser som jeg satser alt på. Men den avgjørelsen tar jeg ikke før jeg ser hvordan kroppen virker, sier Bjørgen, som også kommer til å ligge lavt i forhold til media.

- Det kommer rett og slett ikke til å være noe nytt å skrive om de neste månedene, sier hun – med et smil.

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!