RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Druknet OL-drømmen i Kollen-tåka?

Foto: Terje Bendiksby (Scanpix)
Sist oppdatert:
ANALYSE: «Det viktigste rennet i historien» ble ødelagt av været og juryen.

HOLMENKOLLEN (Nettavisen): - Den aller, aller viktigste seieren på fredag, er det skisporten som kan vinne, gjennom å sørge for at det blir et skirenn som gjør at de som beslutter om dette skal bli en OL-gren eller ikke, får nok tillit til produktet til at de får lyst til å tilby dette til det olympiske publikummet.

Slik formulerte den norske sportssjefen i hopp, Clas Brede Bråthen, seg da han tidligere i uka skisserte premissene for fredagens VM-hopprenn for kvinner i Midtstubakken.

Verdens beste hoppjenter hoppet altså ikke bare for gull og heder. De kjempet for en mulighet til å få delta i verdens viktigste idrettskonkurranse, De olympiske leker.

Må skille snørr og bart
Nå har jentene landet. Og det er bare å krysse fingrene for at de høye herrer i IOC evner å skille snørr og bart når de skal evaluere skihopping for kvinner som produkt basert på det som skjedde i Midtstubakken.

For det ble et VM-renn som knapt var hoppjentene verdig. Og dessverre mye på grunn av været.

Slik gikk det: Var utestengt, vant VM-gull

For Holmenkollens beryktede værguder viset seg fra sin verste side. Tåka kom sigende fra tidlig på morgenen, og ble bare tettere og tettere utover ettermiddagen.

Ingen av de relativt mange tilskuerne på sletta (blant dem; FIS-president Gian-Franco Kasper) fikk sett snurten av en eneste hopper i svevet – bortstett fra på en storskjerm med imponerende gode TV-bilder, forholdene tatt i betraktning.

Tåka er angivelig verre for publikum enn for hopperne.

Vind og dårlig fart
For hopperne var det nok langt verre at det også blåste mye og ujevnt. Vindskjerming og nye vindregler til tross: Når det blåser mye, spiller tilfeldighetene en stor rolle i skihopping.

Om vind og tåke gjorde hopperne (mange av dem svært unge) reserverte, skal være usagt. Det kan i hvert fall ha bidratt til det faktum at det ble mange korte hopp.

Men juryen må også ta sin del av skylda. Jentene burde fått bedre fart – selv om fartssettingen heldigvis ikke ødela rennet i samme grad som tilfellet var i Liberec for to år siden, da det første offisielle verdensmesterskapet for kvinner ble arrangert.

11 av 43 jenter hoppet over 90 meter i første omgang i Midtstubakken fredag. I andre omgang ble det bare ni hopp over 90 meter. Det lengste hoppet var 97,5 meter i en bakke der Daniela Iraschko har hoppet 114,5 meter.

Kanskje hadde juryen gjort det mest riktige ved å stoppe hele rennet, så variable som forholdene var.

Rivende utvikling
Skal jentene få delta i OL i 2014, er de helt avhengige av at IOC klarer å se forbi tåka, vinden og en småfeig jury.

Legger de alt som har skjedd i Midtstubakken de siste dagene til grunn, vil de se at skihopping for jenter har vært igjennom en rivende utvikling på de to årene som er gått siden VM i Liberec.

Den gangen hoppet bare 17 av 36 jenter over 75 meter. Og spranget fra de fem-seks beste ned til resten, var enormt.

Fortsatt er det noen som skiller seg ut, men nå er det minst 30 jenter som hopper på et høyt nivå.

Den som skiller seg ut aller mest, er Daniela Iraschko fra Østerrike – som er tidenes beste kvinnelige skihopper.

Det viste hun også i Midtstubakken. 27-åringen landet på 97 meter i begge omganger og tok en meget fortjent gullmedalje.

Så gjenstår det å se om IOC ble så imponert at Iraschko også får sjansen til å bli olympisk mester.

PS. For norsk hoppsport ble VM på hjemmebane en real tankevekker. Fredagens renn bekreftet det hele sesongen har vist: Norge har for tiden ingen kvinnelige skihoppere i den ypperste verdenseliten. Line Jahr ble beste norske jente på en 10.-plass, over 50 poeng bak Daniela Iraschko.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere