*Nettavisen* Sport.

«Du blir litt sånn knust»

Foto: Anders Skjerdingstad (Nettavisen)

Den siste nedturen har vært den tyngste for Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

11.02.09 14:39

SOGNSVANN (Nettavisen): - Det er lett å ta på vei for to dager med forkjølelse eller at du har vondt i kneet i en uke. Men det har egentlig ingenting med motgang å gjøre. Det er først denne sesongen jeg har skjønt hva motgang er.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen sitter tilbakelent i en stol i lobbyen på Toppidrettssenteret (TIS, som utøverne kaller det) ved Sognsvann i Oslo. Det er tirsdag formiddag og nokså nøyaktig ni døgn til ski-VM innledes med 10 km klassisk for kvinner.

Å si at hun smiler fra øre til øre, vil være en overdrivelse. Det er da heller ikke å vente. For det har mildt sagt ikke gått på skinner denne vinteren for jenta som ble seniorverdensmester i sprint for to år siden, mens hun enda var junior, og som var verdens nest beste kvinnelige langrennsløper sist vinter.

Gull – så sykdom
To verdenscuprenn i Davos før jul og sju av åtte etapper i Tour de Ski er faktisk alt 22-åringen fra Smestad har gått internasjonalt i år. Hun kom sent i gang med sesongen på grunn av betente akillessener. Etter Tour de Ski ble hun syk.

Derfor var det en gedigen opptur da hun knuste Marit Bjørgen og resten av norgeseliten på 10 km klassisk under NM på Gjøvik.

- Det er en enorm lettelse. Veien tilbake har vært ganske lang, sa Astrid til Nettavisen etter triumfen 15. januar – en triumf hun fulgte opp med ytterligere tre gode NM-renn.

Så ble hun syk. Siden har hun kjørt sitt eget opplegg hjemme i Oslo. Mandag reiser hun til Liberec. Uten å vite noe som helst om hvor hun står.

- Går på veggen
- Det tok faktisk en uke å bli frisk etter NM. Jeg hadde ikke trodd det skulle ta så mye tid. Og så var det en veldig rar sykdom. Jeg var liksom ikke helt utslått, bare slapp. En periode skulle jeg nesten ønske at jeg hadde hatt feber. Man går litt på veggen når man blir syk så lenge uten egentlig å være virkelig syk, sier hun.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Hva har vært den tyngste nedturen i vinter?

- Å bli syk etter NM var nok det aller tyngste. Fordi da gikk det på en måte endelig veldig bra. Så får du forhåpninger og gleder deg til å gå verdenscup. Da blir du litt sånn knust når det plutselig dukker opp nye problemer.

De siste to ukene har Astrid Uhrenholdt Jacobsen brukt til å bygge seg opp igjen, både fysisk og mentalt.

- Jeg føler det går sånn midt på treet, egentlig. Akkurat nå har jeg hatt noen halvveisdager. Jeg er litt sliten. Men det er for så vidt planlagt. Jeg har trent mye. Når jeg får slappet litt av, kommer overskuddet, og da kommer humøret også, fastslår hun, og koster på seg et smil.

- Hva har jeg egentlig prestert?
Den mentale biten har hun også brukbar kontroll på.

- Jeg prøver å minne meg selv på at for bare tre måneder siden var jeg ikke i nærheten av kunne tenke på VM engang. Og hva har jeg egentlig prestert i vinter? En 43. plass i verdenscupen, og ellers har jeg stort sett bare gått NM, kretsmesterskap og lokale turrenn.

- Men samtidig som jeg tenker sånn, kan jeg ikke tillate meg å være defensiv. Jeg reiser til VM for å gå fort på ski. Jeg kan bare ikke ha målsettingen oppe i skyene, poengterer Astrid.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Terje Bendiksby

- Lever målet om tre medaljer i VM?

- Jeg har egentlig ikke tenkt så mye på det i det siste, men jeg har vel en sjanse. Jeg har lyst til å gå veldig mye i VM. Hvordan det går på 10-kilometeren vil avgjøre mye både i forhold til hva jeg får gå og hva jeg kan forvente av plasseringer.

Etter mye alenetrening både før sesongen og utover vinteren, gleder hun seg i hvert fall til å møte resten av laget i Liberec.

- Uredd tropp
- Det blir sikkert liv laga, for å si det sånn. Det er jo tre juniorjenter i troppen og bare to som ikke er U23-løpere. Det er en veldig uredd tropp, og det er aldri dumt, sier Astrid, som ikke ser noen betenkeligheter med at Norge sender en så ung gjeng til VM.

Kanskje ikke så rart, tatt i betraktning i at hun selv ble verdensmester som junior i Sapporo, der også Therese Johaug ble medaljevinner som 18-åring.

- De juniorene som er kommet til VM, er blitt gode veldig tidlig. Når du er blitt god så tidlig, har du vært flink. Og du har sannsynligvis aldri opplevd motgang. Men hvis du tror du skal erobre verden fort, kan du få deg et slag i trynet.

Det er å håpe at Marthe Kristoffersen, Ingvild Flugstad Østberg og Maiken Casper Falla merker seg Astrid Uhrenholdt Jacobsens ord.

Hun vet nemlig hva hun snakker om.

Les flere skisaker i Nettavisens vintersportsmagasin
Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.