*Nettavisen* Sport.

Du kan dopingtestes i Birken

Foto: (Scanpix)

Antidoping Norge trapper opp jakten på mosjonistjuksere.

23.08.12 09:12

I helga skal et sted mellom 26.000 og 27.000 mosjonister presse egne grenser i skogsløypene mellom Rena og Lillehammer.

Blant de mange aktivitetene er det selvsagt lørdagens Birkebeinerritt som er det mest prestisjetunge. Etter at mosjonsbølgen igjen har skyldt over nasjonen de siste årene, kan ikke Antidoping Norge utelukke at det finnes personer med urent mel i posen i iveren etter å sette ny rekord i løpet av 94 tunge kilometer.

- Blant idrettsutøvere på toppnivå, ser vi jo at prestisjen som ligger i potten er en medvirkende faktor til brud av doping. De siste årene har også prestisjen økt i denne typen arrangementer. Vi kan ikke se bort ifra at noen kan bli fristet til å ta den snarveien doping kan se ut til å være.

- Prestisjen er stadig økende og det er også en grunn til at vi i større grad ønsker å være til stede på flere av mosjonsarrangementene, sier kommunikasjonsleder Halvor Byfuglien i Antidoping Norge til procycling.no.

Tester stadig flere mosjonister
Organisasjonen ønsker ikke å avsløre noe rundt tilstedeværelse og kontrollvirksomhet ved årets ritt, men det er på det rene at det har vært tradisjon for stikkprøver i forbindelse med «Birken» en god del år tilbake i tid.

I virksomhetsplanen for 2012 står det også at man ønsker økt tilstedeværelse og antall dopingkontroller på slike begivenheter.

Les også: Birken blir ny gjørmekrig

Dopingkontrollørene var også til stede under Birkebeinerrennet tidligere i år.

- Vi har også hatt kontroller under Grenserittet og den store styrkeprøven (Trondheim-Oslo) tidligere.

Alle kan testes
Ved å løse engangslisens for å kjøre Birken, eller via medlemskapet i ditt lokale lag, er du underlagt dopingbestemmelsene til Norges Idrettsforbund.

Ergo kan du også bli tatt ut i dopingkontroll etter rittet.

- Jeg har selv vært med å hente folk som er blitt plukket ut til dopingkontroll, og det har ikke vært annet enn smil å møte, sier daglig leder Tone Lien i Birkebeinerrittet til procycling.no.

Er du usikker på om du kan benytte ditt legemiddel? Sjekk lista hos Antidoping Norge her!

- Har dere grunn til å tro at det eksisterer dopingbruk også i Birken?

- Jeg tror nok noen er litt ukjent med preparatene som står på listene til Antidoping Norge, og ikke helt har oversikt over hva man bør eller ikke bør ha i seg før et slikt ritt. Men når det står nesten 27.000 mennesker på startlisten, er det alltid noen som prøver seg.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Vegard S.kristiansen

Ingen positive prøver
Antidoping Norge har aldri hatt positive tester i forbindelse med mosjonistarrangementer. Det har, ifølge Byfuglien, blitt tatt et «under tresifret antall prøver» av norske mosjonister siden oppstarten.

- Vi tar disse testene for å avsløre, avskrekke og forebygge, sier han..

- Hva slags reaksjoner møter dere blant deltakerne?

- Ikke annet enn at de tar det med smil. Også på toppnivå mottas vi med en positiv holdning. Det samme gjelder når vi dukker opp på andre arrangementer i Norge, som for eksempel Norway Cup.

- Det er helsefremmende og ærlige verdier som bør frontes i slike arrangementer, som det også bør gjøre i all norsk idrett. Det skal være kjekt å slå naboen eller kollegaen, men det bør også skje med sunne verdier i bunnen, oppfordrer kommunikasjonslederen.

Fortsatt ledige plasser
Ledelsen i Birken synes også det er viktig med selskap fra antidopingkontrollørene på de ulike arrangementene.

- Det er bare positivt at blir tatt dopingprøver hos oss. Det viser at denne problematikken tas på alvor også innenfor masseidretten. Jeg synes ikke det skal være noe enklere å slippe unna her, enn det er på andre områder innenfor idretten, sier Tone Lien.

Se bilder fra fjorårets ritt her!

Hun forteller for øvrig om fine og tørre forhold i den mest gjørmeutsatte delen av løypa, under en løypesjekk onsdag ettermiddag.

Oppfordringen foran helgas begivenheter er følgende:

- Dersom det blir vått i de kommende dagene, bør man tenke på å bruke camelback i stedet for vanlig drikkeflaske. Da reduserer man i hvert fall faren for å bli syk i etterkant.

Og dersom du ennå ikke har meldt deg på årets sykkelbegivenhet – ja, da er du usedvanlig seint ute – men det er fremdeles ledige plasser til FredagsBirken.

Mer info finner du på rittets egen hjemmeside!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.