Gå til sidens hovedinnhold

Du kan få gratis super-TV til VM

Skaff deg den feteste TVen til VM – HELT gratis.

Hva? Sitter du på en gammel rør-TV eller en flatskjerm på «lusne» 40 tommer nå før VM i fotball?

Det er det ingen grunn til. Generøse returordninger fra de store el-butikkene gjør at det ikke er noe problem å skaffe seg en gratis super «låne-TV» under hele VM.

Noe av det fine er at du ikke behøver holde til kjedene som opererer med full 30-dagers åpen returrett. Angrerettsloven sikrer at du kan gratis-låne VM-TV i alle el-butikker på nett.

Bare å bestille
- Hehe, ja hos oss er det bare å kjøpe den største og beste TV-en vi har i øyeblikket. Vår åpne returrett på 30 dager gjør at du kan sikre deg TV-en før VM begynner fredag 11. juni og returnere TV-en etter én måned og få pengene tilbake, sier kommunikasjonsdirektør Philip Straumsheim i Expert ærlig til NA24.

- Du er ikke redd for at mange vil benytte seg av ordningen til å på en måt tyvlåne en TV gratis under VM?

- Neida! Tenk deg følgende, en kar som sitter med en gammel rør-TV, eller en liten flatskjerm, bruker vår returordning bevisst med tanke på VM og låner vår feteste LCD-modell på 50 tommer. Han inviterer venner og familie på besøk. Tror du han vil ønske å levere TV-en tilbake etter ett VM med de beste bildene han og hans venner noensinne har sett? Hehe, det tviler jeg på, sier en munter Straumsheim.

Ingen åpen returrett hos Euronics - men angrefristloven gjelder
I tillegg til Expert annonserer Elkjøp med en tilsvarende god 30-dagers full returett-ordning. Hos Euronics er situasjonen en litt annen.

- Vi har ikke en åpen 30-dagers returrett slik som Expert og Elkjjøp, men vi er selvfølgelig bundet av den generelle returretten i angrefristloven, sier e-handelsansvarlig Knut Grimstad i Euronics til NA24.

- Hva innebærer den?

- Det betyr at dersom du kjøper TV av oss via internett har du rett til å levere den tilbake dersom du gir oss beskjed innen 14 dager, sier Grimstad.

- Så jeg kan se på TV-en i 14 dager og så levere den tilbake og få pengene igjen?

- Ja. Og siden vi gir deg 14 dagers frist på å sende TV-en tilbake kan du i prinsippet se hele VM før du leverer tilbake, sier han.

- Så det er ingen bakdeler for meg?

- Svært få. Det eneste er at du må betale frakten tilbake selv. I tillegg har du juridisk ansvar for TV-en under tilbakesendelsen, sier Grimstad.

- Betyr dette at angrefristloven er ett problem for dere? Er det mange som utnytter ordningen?

- Nei, dette er ikke et problem. Og jeg vil si meg litt enig med Straumsheim i Expert. Har folk først fått en skikkelig fet TV i hus, vil nok mange prøve å beholde den, sier Straumsheim.

Kan gå galt med angrefristloven
Ifølge Forbrukerrådet bør folk være forsiktig med å utnytte angrefristloven til å låne gratis TV.

- Det er helt klart ikke intensjonen bak angrefristloven at folk skal kunne låne TV gratis i én måned. I tillegg bør folk huske at produktet skal leveres tilbake i nøyaktig den stand som da man mottok det. Du risikerer å måtte kjøpe TV-en dersom der er vesentlige feil eller mangler ved den når du leverer tilbake, sier kommunikasjonsrådgiver Martin Skaug Halsos i Forbrukerrådet til NA24.

Føler du deg fristet til å skaffe deg en fet TV du ikke har råd til under VM tilbyr nettbutikken til Expert en 60 tommers LG 60PK550N PLASMA-modell. Utsalgsprisen er 20.000 kroner, men det behøver jo ikke du å bry deg om.

Euronics frister blant annet med Samsungs LED-TV UE46B7050. TV-en, som er på 46 tommer, er ultratynn. Kun tre centimeter dyp.

Men selv om TVen skulle være i boks koster det penger å få inn VM.

Få alternativer
Mesterskapet som skal vare en hel måned blir her hjemme stykket opp og vist på TV 2 og Viasat, etter at sistnevnte kjøpte rettighetene av NRK.

Det gjør at de 64 kampene deles likt mellom de to aktørene. TV 2 viser kampene på betalkanalene TV 2 HD/TV 2 Sport på på web-TV, mens Viasat har fordelt sine kamper på kanalene Viasat Fotball/Viasat Sport HD og Viasat 4. I tillegg viser blant annet SVT flere kamper gratis, dog på svensk.

Men dersom du er på hytta uten kabel og nett finnes det kun ett reelt alternativ om man skal se alle kampene.

- Da er det parabol som gjelder. De 16 kampene som går på Viasat Fotball er ikke tilgjengelige hos verken Canal Digital eller Riks-TV. I forhold til interessen merker vi at folk er opptatt av å få med seg hele VM, og spørsmålet om HD har vært et viktig element for mange av våre kunder, sier Øystein Hygen Christensen, presseansvarlig for Viasat, til NA24 Propaganda.

Riks-TV melder onsdag morgen følgende til NA24 Propaganda.:

«RiksTV har også TV 2 Premier League HD - der vises alle kampene fra fotball-VM - også de som blir sendt på Viasat Fotball. Riktignok en halvtime forskutt, men de vises».

Få folk til å betale
Årsaken til at fotballrettigheter er så populære hos norske kommersielle kanaler skyldes at de vil lære opp TV-titterne i å bruke penger.

- En ting er viktigheten i forhold til det å utvikle inntektene sine. Men det som er vel så viktig er det å utvikle nye inntektsstrømmer, som brukerbetalinger. Dette er generelt viktig for hele mediamarkedet. En ting er inntekter og kostnadene i forhold til norsk fotball, men det som er vel så viktig er at man får etablert en betalingsvillighet hos forbrukerne. Og der er fotball en ener. Enten det er på TV i forhold til broadcast, men også i forhold til web-TV. Generelt sett er fotballen fin å ha for mange i mediebransjen, da man reduserer risikoen, sier Lasse Gimnes, kommunikasjonsrådgiver hos GimCom, til NA24 Propaganda.

Gimnes viser til at kanalene står på flere ben nå enn tidligere.

- Det er ikke mange år siden at TV 2, TVNorge og TV3 sto på et inntektsben, som var reklame. Nå har de flere, det være seg annonser, distribusjon og brukerbetaling.Og det er lite som tyder på at annonsesiden vil ta seg merkbart opp de neste årene.

Christensen sier at de forventer å tjene penger på innsatsen.

- Når vi har gjort en sånn investering som vi har gjort i fotball-VM så venter vi jo å få betalt for det. Vi merker oss at folk vet at halvparten av kampene går på Viasat, sier han.

Viasat vil ikke kommentere antallet abonnenter, seertall og lignende for betalkanalene i Norge grunnet at moderselskapet MTG er børsnotert i Sverige.

Åpningskampen Sør-Afrika-Mexico som sparkes i gang 11. juni klokken klokken 16.00 vises direkte på Viasat 4/Viasat Sport HD, og finalen 11. juli klokken 20.30 sendes direkte på TV 2 HD/Viasat Sport HD.

Kommentarer til denne saken