Du kan få startnekt i «Birken»

Foto: Linn Cathrin Olsen, Birkebeinerrittet (Birkebeinerrittet)

Dersom du ikke tenker grundig over hva du putter i sekken.

15.11.10 12:04

Spiker, melsekker, telefonkataloger, lettsparkel i pulverform (!) og blyplater.

Tror du noe av dette holder deg varm når det kun er noen få varmegrader i lufta?

Det tror heller ikke arrangøren. Nå varsler daglig leder Tone Lien stikkprøver av deltakernes sekker før start.

- Vi gjør ikke dette for å være vanskelige, men vi er nødt til å tenke på deltakernes sikkerhet, forteller Lien til procycling.no.

53 sekunder
Neste års ritt ble fulltegnet på 53 sekunder. De 18.000 deltakerplassene er dermed okkupert av dem som sto opp tidlig i dag, deltar i trippelbirken, har deltatt i foregående år eller var blant de 500 første over fjellet under Fredagsbirken.

Her kan du lese hvordan det gikk i år, da Lasse Kjus syklet fra Dag Erik Pedersen.

Basert på årets erfaringer, varsler Lien at omtrent hver tiende deltaker må belage seg på at sekken blir gjennomsøkt. Ved innveiingen av sekkene, som skal veie 3,5 kilo (les hvorfor under denne artikkelen), tømte arrangøren i etterkant blytunge søppelbøtter. Det var blant annet der de mange overraskende oppdagelsene av hva folk egentlig putter i sekken, ble gjort.

- Hva bør man pakke i sekken da?

- Man bør pakke med seg noe nyttig, og ikke fylle opp sekken med skrap. Ta i hvert fall med varmt tøy og skift. Ta gjerne med en termos med varmt drikke, lyder oppfordringen.

TIPS: Les hvordan Lars Petter Nordhaug pakker sekken her!

Utøvere som er for dårlig kledd eller ikke har relevante gjenstander i ryggsekken, kan i verste fall få startnekt.

- Har man ikke det man trenger på starten, blir man nektet start, bekrefter Lien.

- Folk hadde alvorlige problemer
Da drøye 17.000 deltakere la ut fra Rena Sentrum den 29. august i år, ventet sparsommelige tre varmegrader over fjellet på veien mot Haakons Hall på Lillehammer.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Det gjenspeilet seg ikke blant noen av deltakerne.

- Folk stilte til start kun iført trøye og shorts. De hadde på det samme man hadde hatt på seg i 30 varmegrader. Vi fikk tilbakemelding fra legepersonellet vårt om at det var personer som hadde alvorlige problemer. De hadde ikke varmt tøy med seg i sekken, forteller Lien.

- Det var fryktelig kaldt, verre enn i fjor, fortalte Kjetil André Aamodt til procycling.no etter årets utgave.

Alt håp ute?
I fjor tok det 41 sekunder å selge ut rittet. Da var det fremdeles billetter i omløp når kalenderen nærmet seg august måned.

Her kan du se bildene fra årets ritt!

Allerede står det mellom 5.- og 6.000 mosjonister på venteliste. Lien har følgende råd til dem som fremdeles ikke har sikret seg inngangsbilletten til 2011-versjonen.

- Følg med på om noen du kjenner har fått plass, men likevel ikke kommer til å bruke den. Noen kan oppleve at sykkelen blir stjålet, de kan bli syke eller gravide. Da gjelder det å henge seg på.

Dessuten.

Hvis du er superrask!

Arrangøren la ut 1500 billetter til Fredagsbirken klokka 09.30 i dag. De var fortsatt ikke helt utsolgt da procycling.no var i kontakt med arrangøren et kvarter senere. Fredagsbirken sykles 26. august, mens hovedrittet følger dagen etter.

PS! Alle deltakerne i Birken er nødt til å gjennomføre rittet med en 3,5 kilo tung sekk på ryggen. Det skal tilsvare vekten av kongssønnen Håkon Håkonsson som bel båret over fjellet av de to birkebeinerne Torstein Skjelva og Skjervald Skrukka i 1205.

Les flere sykkelnyheter på procycling.no!
Følg oss på Facebook og Twitter!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Sport

Annonsebilag