RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
BLIR SØPPELDYNGE? Dette steinbruddet i Akhshtyr brukes ifølge naturvernere til ulovlig dumping av avfall etter byggearbeidene til Sotsji-OL.
BLIR SØPPELDYNGE? Dette steinbruddet i Akhshtyr brukes ifølge naturvernere til ulovlig dumping av avfall etter byggearbeidene til Sotsji-OL. Foto: Thomas Peter (Reuters)

Dumper avfall for å få OL-arenaene klare

- Det reneste OL noensinne, lovet Vladimir Putin. I en landsby nord for Sotsji er det få som tror på løftet.

SOTSJI (NTB): Vladimir Putin har lovet at OL i Sotsji ikke vil gå på bekostning av miljøet. Miljøvernere slår alarm.

- OL har tatt fra oss vei og vann, men har gitt oss et steinbrudd og en søppelfylling, sier en innbygger i OL-byen til avisen The Independent.

Det jobbes på spreng for å få alle stadionanleggene i den russiske OL-byen klare til åpningen i februar. Aktivister avslører de miljømessige kostnadene ved vinterlekene. Lokalbefolkningen har sluttet å bade i Mzymta-elven.

Miljøvernere hevder byggavfall blir lagret i depoter som er ikke sikret forsvarlig. Det blir hevdet at lokal frukt ikke lenger kan selges etter funn av kalkstein i dem.

Alexander Koropov i Akhshtyr hevder at landsbyens brønner har gått tørre som følge av anleggsarbeidene. Han sier videre at det dumpes avfall langs veiene. Nå mener flere miljøvernere at bekymringen for miljøet har havnet i skyggen av skrytelisten om Sotsji som en helsebringende turistdestinasjon.

KGB-etterfølger på banen
The Independent skriver at avisen har funnet avfall og jordmasser i miljøsensitive områder. Sist uke ba Human Rights Watch Russland om å stoppe trakasseringen av miljøvernere. Tre aktivister er den senere tiden blitt pågrepet. Geologen Jevgenij Vitishko står i fare for å få treårig fengselsstraff for angivelig brudd på reiserestriksjonene.

- Myndighetene ønsker å vise sin makt og gjøre det slik at jeg ikke skravler for mye, og dette er selvsagt forbundet med OL, sier Vitishko til den engelske avisen.

Presset mot ham kommer i forkant av en rapport om de miljømessige belastningene OL fører til i regionen rundt Sotsji.

For å bli klare til de prestisjefylte vinterlekene gjør russerne alt for å bli ferdig. 95.000 arbeider er fratatt fridager rundt jul og nyttår. Etterfølgeren til KGB, FSB, har også trappet opp innsatsen mot «uromomenter».

Avskåret fra skolen
Nyhetsbyrået AP meldte nylig om dumping av avfall nær nasjonalparken i Sotsji. Byggeavfall, spraybokser, dekk, skumplater og betongheller skal ha blitt dumpet i en gigantisk grop. Deretter ble det fylt på leire som en bulldoser jevnet utover for å skjule sporene.

En 45 kilometer lang motorvei skaper også problemer for lokalbefolkningen. Lokale barn må gå langs piggtråd før de krysser den travle motorveien og en hengebru for å komme på skolen.

- OL er ikke feil, men det bryter menneskerettighetene til folk som bor her, sier Andrej Antonjan etter å ha hentet datteren på skolen.

- De bygget aldri en forbindelsesvei, i stedet har de avskåret oss fra omverdenen, sukker han.

Skylder på utlendinger
En lokal utbygger, som ikke vil stå fram med navn, forteller til The Independent at det er uunngåelig med miljøskader.

- Det er ikke mulig å bygge dette fra ingenting på fem år uten noen lovbrudd, medgir han før han raskt legger skylden på utenlandske selskaper som «ikke behandler dette som deres land eller ferieby».

Den lokale aktivisten Margarita, som nylig mistet jobben for protester mot et avfallsdepot nær Utsjdere, en gang i tiden feriested for tsarfamilien, forteller at de nylig oppdaget røyk fra underjordiske branner. Det er uklart hvilke giftstoffer som kan være i luften.

- Null utslipp-programmet har spilt fallitt, sukker Kravtsjenko. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere