Det er ikke lett å peke på et eksakt øyeblikk da den rosa ledertrøyen bestemte seg for å henge klistret på Vincenzo Nibali, men det var iallfall lenge før han angrep i siste stigning på lørdagens etappe.

Den 28 år gamle italieneren hadde like mye kontroll på den snødekte fjellsiden av alpegiganten Tre Cime di Lavaredo, som han har hatt i rittets to siste uker. Søndagens avsluttende etappe til Brescia ble derfor en parademarsj med en uunngåelig konklusjon.

- Nibali kjører for å vinne
To etappeseire. 4.43 foran nærmeste utfordrer sammenlagt. Astana-rytterens dominante sammenlagtseier i den 96. utgaven av Giro d’Italia får tidligere vinnere av rittet til å kaste superlativer etter den «verdige vinneren».

Femdobbelt girovinner Eddy Merckx – som også la grunnlaget for én av sine triumfer på Tre Cime – ser kvaliteter ved Nibali han liker svært godt.

- Han er min type rytter. Han kjører for å vinne, fra januar til oktober, og er god i både etapperitt og klassikerne. Nibali har sansen for å angripe og er en naturlig leder, sier sykkellegenden til la Gazzetta dello sport.

Les også: Dette er Italias nye sykkelkonge

Vittorio Andorni kjørte også opp Tre Cime den gangen Merckx pulveriserte feltet i 1968 – også da i iskaldt snøvær. 1965-vinner Andorni merker seg hvordan Nibali har endret karakter etter overgang fra Liquigas til Astana sist vinter.

- Han føler seg friere etter at han byttet lag. Han har gjort en del feil tidligere, man har lært av disse, og kjører nå som en moden 28 åring. Han giftet seg denne vinteren, noe jeg også gjorde vinteren før jeg vant min giro. Jeg var også 28 år gammel. Det er en nydelig kombinasjon. Han er lykkelig på og av sykkelsetet nå, forteller Andorni til Eurosport.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Verdig vinner
Kulde, regn og snø har vært et gjennomgående tema ved årets giro. Bradley Wiggins var en av forhåndsfavorittene og skulle utfordre Nibali helt til døra, men briten ble syk og måtte bryte.

Som et resultat av det dårlige været har også flere etapper styrt unna de høyeste stigningene. Gavia (2.618) og Stelvio-passet, der Cima Coppi ruver 2758 meter over havet, var fjellene som ble savnet mest.

Les også: Cavendish fullbyrdet prestisjetung trippel

Etappe 19 til Val Martello ble avlyst. Til sammen har omtrent 8000 meter med klatring blitt fjernet fra årets giroløype, men tredobbelt vinner Felice Gimondi tror Nibali vil bli husket som en verdig vinner.

- Nibali har kjørt veldig bra. Han har kontrollert alle de farlige angrepene som en leder. Da Wiggins trakk seg fikk han mer sikkerhet. Han gjorde også en strålende tempo, noe han ikke var kjent for tidligere. Han er verdig vinner av giroen, sier Gimondi som vant rittet i 1967, 1969 og 1975.

Savnet Wiggins
Men dette er langt fra første gangen at giroarrangøren har blitt tvunget til å gjøre ruteendringer i siste liten. Også da Francenso Moser fikk sin siste tittel i 1984 – i hard kamp mot franskmannen Laurent Fignon – ble Stelvio-passet fjernet av daværende girogeneral Vincenzo Torriani. En endring de fleste så som fordelaktig for hjemmefavoritten Moser. I årets utgave savnet imidlertid 61-åringen en utenlandsk rival.

- Marginene hadde nok vært mindre hvis Wiggins hadde vært med i rittet. Dessverre hadde han problemer og måtte bryte. Hvis ikke hadde giroen vært mye mer interessant. Han slet veldig med det dårlige været, selv om han bor i nord. Nibali er derimot sicilianer, men virket sterk i kulden. Det er litt merkelig og egentlig omvendt av hva man kunne forvente seg, forteller Moser.

Kan bli bedre
Kaldt vær til tross, mange tror nok etter det som ble vist i fjellene at Wiggins hadde slitt med å tukte Nibali. Guiseppe Saronni, vinner av to giri og nåværende teamsjef for Lampre-Merida, tror Nibali har mer å gå på som etapperytter.

- Han (Nibali) er allerede en svært populær rytter. Han har hatt veldig gode resultater, men har også endret seg fundamentalt som rytter og også gjort endringer på det personlige planet. Dette er en god endring, men det er bare starten. Vi vet ikke hvor god han kan bli. Jeg ønsker ham lykke til, avslutter Saronni.

Neste naturlige mål for Nibali blir å vinne Tour de France. Nå har han brutt gjennom vannskorpen og tatt sin plass blant de aller beste etapperytterne. Sammen med Alberto Contador er han den eneste blant dagens aktive som har vunnet mer enn én av de tre grand tours.

Men Nibali skal ikke til touren i år, selv om ryktene skal ha det til at Alexandre Vinokourov forsøker å overtale ham. Vuelta a España blir oppladningen til VM på hjemmebane i Firenze.