*Nettavisen* Sport.

Edvald dropper VM-tempo

Foto: Tim de Waele

- Fornuftig, mener utholdenhetsekspert Johan Kaggestad.

13.09.10 18:58

Fjorårets sykkel-VM i Mendrisio ble ingen opptur for Edvald Boasson Hagen. Torsdag i VM-uka ble han nummer 27 på tempo – 5 minutter og 28 sekunder bak Fabian Cancellara.

Heller ikke fellesstarten gikk som smurt. Gudbrandsdølen levde ikke opp til de enorme forventningene og ble bare nummer 60.

Les også: Rodriguez' revansje

Foran avreisen til Melbourne endrer 23-åringen på opplegget. I samråd med trener Fredrik Mohn, har Sky-rytteren bestemt seg for å droppe tempoøvelsen.

- Jeg har ikke sittet noe særlig på temposykkelen den siste tiden. Jeg velger heller å fokusere fullt ut på fellesstarten, forteller Boasson Hagen til procycling.no.

- Har følt meg sliten
Tidligere har Boasson Hagen, som er Norges suverent beste temporytter, stilt til start både på tempo og fellesstarten. Han er usikker på hvilken effekt avgjørelsen får.

- Har det fungert som en god gjennomkjøring for deg, eller har det tappet deg for krefter?

- Jeg har alltid kjørt tempo, så jeg vet ikke om effekten har vært negativt og om det er derfor jeg har følt meg sliten.

- Får det mye å si for VM-oppkjøringen din?

- Tidligere har jeg kjørt omtrent 50/50 med temposykkel og vanlig sykkel. Nå har jeg sjansen til kun å fokusere på fellesstarten, svarer han.

- Har du tatt denne avgjørelsen i samråd med andre?

- Det er min avgjørelse. Jeg har snakket med Fredrik (Mohn, hans personlige trener) og andre som har støttet teorien min. Hadde jeg villet kjøre tempoen, hadde jeg gjort det, understreker Boasson Hagen.

Forstår avgjørelsen
- Fornuftig, utbryter Johan Kaggestad når procycling.no informerer ham om Edvalds tempo-nei.

- Hvorfor mener du det?

- Fordi at dersom du skal lykkes på tempo, må du spesialtrene på tempo. Ellers er det ingen vits å prøve det. Jeg vil anslå at Edvald ville ha kjørt 2-3 minutter raskere, om han hadde spesialtrent i forkant av mesterskapet. Jeg mener man trenger to til tre økter i uka under oppkjøringen, hvis man skal ut og trene hver dag i en treningsuke. Det er slik Fabian Cancellara gjør det, sier Johan Kaggestad til procycling.no.

- Kan tempo være en god gjennomkjøring eller suger det ut for mye krefter?

- Det kan fort bli en gjennomkjøring som blir litt for hard. Dersom man ikke har spesialtrent på tempo, kan man stivne lettere under fellesstarten. Jeg tror likevel at Edvald kunne hevdet seg blant de 10 beste i en VM-tempo om han hadde gått inn for det.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tim De Waele

Kaggestad tror at OL i London i 2012 kan være en bedre arena for årets norgesmester på tempo.

- Jeg synes han bør spesialtrene tempo foran OL i London. Men da må det prioriteres, og noen annet må ofres, bedyrer Kaggestad.

- Forskjell på prolog og VM-tempo
Landslagssjef Steffen Kjærgaard synes også tiden er moden for å tenke alternativt rundt VM-programmet.

- Jeg synes det er en god idé å bruke et VM eller to for å finne ut om han kan bli bedre på fellesstarten av å droppe tempo. Edvald har ikke hatt suksess på tempo de siste to årene, men avhenger kanskje noe av at forventningene rundt ham er skrudd opp, også, sier Kjærgaard til procycling.no.

- Har tempoen slått negativt ut på fellesstarten tidligere?

- Jeg tror nok at rytterne er restituert, og jeg vil ikke si at det slår negativt ut. Men det kan være lurt å prøve noe annet. Det er forskjell på å kjøre en god prolog i et etapperitt og å være med i toppen under et VM, der distansen ofte er mellom fire og fem mil, sier Kjærgaard som fortsatt mener Boasson Hagen kan bli en knallgod temporytter på sikt:

- Akkurat nå er det ingenting som sier at han er medaljekandidat på tempo i VM, men på sikt kan han bli kanonbra på tempo. Jeg mener likevel det er verdt forsøket denne gangen.

Imponerte i Canada
Den siste uka har han vært opptatt med ProTour-ritt i Montreal og Quebec. Fredagens 2.-plass og søndagens knallsterke kjøring, viser at nordmannen er der han skal være knappe tre uker før VM-alvoret starter.

- Var det verdt turen, synes du?

- Ja, jeg synes det var veldig bra. Det var mye folk langs løypa og rittene var godt organisert. Dessuten var startfeltet ganske bra, oppsummerer Boasson Hagen.

- Hvor godt fornøyd er du med egne prestasjoner?

- Jeg er godt fornøyd med andreplassen i Quebec. Det var kjipt at han (Thomas Voeckler, vår anm.) stakk da han gjorde, og at vi som var flere ryttere ikke klarte å hente ham inn. Det hadde vært morsommere å spurte om seieren. I går (GP Montreal) var jeg med helt til siste sving. Jeg kunne nok fått andreplass der også, men jeg kom enten for fort inn i svingen eller så begynte jeg å tråkke for tidlig. Jeg er litt usikker på hva som skjedde, men jeg endte opp med skrubbsår på hofte, arm og skulder, sier han.

Les også: Rasende Boasson Hagen

- Hvilke svar fikk du i forhold til VM-formen?

- Jeg føler at formen er ganske bra. Jeg er frisk og rask nå, og håper å være det under VM, også, avslutter Boasson Hagen.

PS! VM i Melbourne arrangeres fra 28. september til 3. oktober.

2175-0

Les flere sykkelnyheter på procycling.no!
Følg oss på Facebook og Twitter!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.