*Nettavisen* Sport.

«Edvald er en freak»

Foto: PASCAL PAVANI (Scanpix/Afp)

Edvald Boasson Hagen gikk rett fra å være hjelperytter til å vinne.

06.06.12 20:23

Edvald Boasson Hagen tok en meget imponerende seier på den tredje etappen i Critérium du Dauphiné.

Nordmannen fikk ingen hjelp fra laget på slutten, men fant seg et strålende hjul bak Gerald Ciolek.

- Laget satt med Bradley langt fremme de siste to milene, så da kunne jeg sitte på hjulet hans. Etter hvert tok jeg Cioleks hjul og han fikk et bra opptrekk. Det fungerte perfekt. Det var ikke altfor hardt, og til slutt vant jeg med god margin. Det er alltid gøy å vinne på den måten, sier Boasson Hagen til procycling.no.

- Fikk du det perfekte hjulet i dag?

- Det var mye kamp om hjulet, men jeg vant hver kamp, så da ble det ganske perfekt.

Før etapperittet gikk Sky-rytteren ut og sa at han bare var fokusert på hjelperytterrollen i laget. Personlige ambisjoner var det lite av. Men onsdag fikk han en fri rolle, og i kjent Edvald-stil svarte han med triumf.

Les mer:Edvald med super spurtseier

- Wtf?
Det var imidlertid ikke bestemt på forhånd at den ursterke 25-åringen skulle spurte om seieren.

- Planene var å ta det så billig som mulig underveis på etappen, men være hjelperytter dersom det trengtes. Ellers hadde jeg en fri rolle. Hovedmålet i rittet er at Bradley skal vinne sammenlagt, så jeg er underforstått med at jeg ikke kommer til å få noe hjelp i spurtene.

Mye av tirsdagens etappe ble tilbrakt i front av feltet for nordmannen, noe som tappet mye energi. Underveis på onsdagens etappe, snakket Boasson Hagen med David Millar. Den britiske rytteren skrev følgende på twitter etter etappen.

- Edvald var hjelperytter for Sky i går, og fikk tydeligvis lov til å ta det med ro i feltet uten noen plikter i dag. På et punkt spurte han meg: «Er dette hardt? Fordi det føles MYE hardere ut enn det skal.» Jeg syntes synd på ham. Så vant han. Wtf?

- Han er en freak.

- Halvhardt var ikke noe for meg
Overfor procycling.no bekrefter Boasson Hagen hendelsen.

- Det stemmer. Det gikk halvhardt i feltet, og det var ikke noe for meg. Jeg trengte det hardt eller rolig. Det var heldigvis ikke bare jeg som følte det sånn, det gjorde også han.

Tour de France-laget til Team Sky kommer til å være bygget rundt Bradley Wiggins og Mark Cavendish. Trolig blir det få sjanser for Boasson Hagen, selv om han onsdag viste sitt store potensiale.

- Hovedmålene i touren er å hjelpe Bradley til å vinne sammenlagt og Cavendish på de flate spurtetappene. Jeg håper på mine egne muligheter, og jeg vet jeg kan levere. Men det er ikke fokuset.

Håper på formstigning
Nordmannen virker til å være i kjempeslag, men håper likevel på en formstigning mot sommerens viktigste ritt.

- Formen er ganske bra, men ikke helt på topp ennå, tror jeg. Jeg håper det blir bedre til touren.

Torsdag venter en 53,5 kilometer lang tempo. Den norske mesteren på disiplinen ønsker å vise frem mesterfargene på en god måte.

- Jeg har lyst til å kjøre så fort som mulig, i den grad det er mulig. Jeg har ikke troen på noen topplassering, men skal trene litt på tempo og få en gjennomkjøring, avslutter nordmannen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag