Gå til sidens hovedinnhold

- Edvald er et sjeldent fenomen

Men landslagssjefen i sykling håper og tror han sitter på en «ny Edvald».

Edvald Boasson Hagen var tiltenkt en hjelperytterrolle før fredagens etappe av Tirreno-Adriatico. Men når Mark Cavendish meldte om dårlig form var ikke nordmannen vond å be.

LES MER:Opptrekkeren Edvald slo alle

Sky-rytteren spurtet inn til nok en proffseier i Sky-drakta. Rudsbygdingen er en syklist av et kaliber vi sjelden ser i Norge, men landslagssjef i sykling Steffen Kjærgaard tror det kommer flere.

- En syklist av Edvalds kaliber er et sjeldent fenomen i norsk sykkel. Det er en type det går en av på tiåret, i beste fall, mener Kjærgaard.

Den tidligere US Postal-rytteren mener at det går lang tid mellom slike ryttere selv på det internasjonale nivået.

- Det hører til sjeldenehetene internasjonalt å se en rytter av hans kaliber. Vi har ikke sett det beste av han ennå, mener Kjærgaard.

- Håper og tror på en «ny Edvald»
Landslagssjefen har nylig tatt Norges U23-tropp til de store rittene Flandern rundt, La Cote Picardie og ZLM Tour. De seks utvalgte kommer fra de norske lagene Joker Merida, Plussbank BMC og Team ØsterHus-Ridley.

LES MER:Talenter til Flandern rundt

I år har vi opplevd en eksplosjon av antall UCI-lag i Norge. Kjærgaard mener noen av disse lagene er gode nok til skape profesjonelle toppryttere som Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen.

- Det gjøres et bedre arbeid. Vi har flere UCI-lag med kvalitet og fokus enn det vi hadde for fem år siden. I dag har vi tre lag på den kvaliteten som skal til for å utvikle en proffsyklist. Vi har mange ryttere på et høyt nivå, sånn sett kan jeg vel håpe eller tro at det kommer en ny Edvald, forteller landslagssjefen.

Navnene du burde merke deg er Vegard Breen (Joker Merida), Bjørn Tore Hoem (Plussbank BMC), Filip Eidsheim, Sven Erik Bystrøm, Frans-Leonard Markaskard og Håvard Blikra (Team ØsterHus-Ridley).

(artikkelen fortsetter under bildet)

Men landslagssjefen tør ikke gå så langt som å si at disse guttene kommer til å gjøre som Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff. Duoen som nå preger profesjonelle ritt for henholdsvis Team Sky og Katjusja herjet i internasjonale U23-ritt i sine yngre dager.

Boasson Hagen og Kristoff satt en standard det svært vanskelig å leve opp til for norske U23-ryttere. Men resultatene har på ingen måte uteblitt.

- Ser du helhetlig på det har det vært ganske bra (etter Boasson Hagen og Kristoff ble profesjonelle). Vi er ikke vant med å ta medaljer i U23-EM eller sanke fjerdeplasser i Tour de l’Avenir (prestasjoner Vegard Stake Laengen stod for i 2011, vår anm.). Jeg synes ikke Edvald og Alex står eksklusivt alene om å ha prestert internasjonalt i U23-klassen, uttaler Kjærgaard.

Etter de gode prestasjonene for landslaget og Joker Merida i 2011 fikk for øvrig Stake Laengen proffkontrakt med Team Type 1 foran årets sesong.

Like gode som Danmark, Tyskland og Nederland
For å beskrive rekrutteringen bak Hushovd, Boasson Hagen og Kristoff vil landslagssjefen sammenligne den lille sykkelnasjonen Norge med nasjoner som Tyskland og Nederland, han mener vi er fult på høyde.

- På generell basis er U23-nivået i Norge veldig høyt. Det er ingen utpregede vinnere eller store poengsankere, slik vi hadde da Edvald og Alex var U23-ryttere, men det er så mange bra, mener han.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Om man sammenligner farten i nasjonale ritt i Norge med ritt i Danmark, Tyskland og Nederland mener Kjægaard man oppdager at nivået i Norge omtrent aldri har vært høyere.

- Eksempelvis åpningen i norgescupen i fjor. Det var en relativt lett løype, men det er over 44 km/t i snitt i femten mil, og det er åtte U23-ryttere blant de ti beste. Det er fult på høyde, minst, med et PostCup-løp i Danmark eller nasjonale cup- eller serieløp i Tyskland og Nederland, forteller Kjærgaard.

- Jeg tror det er historisk høyt U23-nivå i Norge akkurat nå.

Må vrake toppryttere
Norsk sykkelsport står ifølge Kjærgaard så godt til at han er nødt til å vrake ryttere som kunne kjempet om gode plasseringer i internasjonale ritt.

- Det er en større utfordring å finne fjerde- eller femtemann nå enn for fire år siden. Men det er et hyggelig problem å håndtere. Jeg er ganske sikker på at vi sitter med ryttermateriale som er gode nok for topp ti i Flandern, som vi muligens ikke har tatt ut, forteller han.

procycling.no meldte da de fire første rytterne i troppen ble tatt ut at fire ØsterHus-Ridley-ryttere kjemper om de to siste plassene. Kjærgaard håper årets lag kan forbedre sjetteplassen Vegard Robinson Bugge tok i Flandern rundt.

- Jeg håper det. Det var bra av Bugge å bli nummer seks. Men egentlig var det jævlig uflaks å få bare en sjetteplass ut av det løpet laget kjørte den dagen, mener landslagssjefen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Kjærgaard har stor tro på at flere av rytterne kan forbedre sjetteplassen fra i fjor.

- Vi må se hvilket nivå de som kommer opp er på og hvor mye de andre har hevet seg. Jeg forventer at ryttere som Bjørn Tore (Hoem), Filip (Eidsheim) og Sven Erik (Bystrøm) har hevet seg gjennom naturlig utvikling.

- Jeg er ekstra spent på Sven Erik Bystrøm, innrømmer han.

Reklame

Denne strømavtalen har vært klart billigst i hele 2021

Kommentarer til denne saken