Gå til sidens hovedinnhold

- Edvald er som Oscar Freire

Kjenner ikke til løypeprofiler og konkurrenter. Eller?

- Oscar Freire var ekstremt solid. Han satt lett med i feltet når det dro seg til i bakken. Han tror selv at ingen ser det, men det gjør vi hver gang.

Sitatet tilhører Thor Hushovd og ble avlevert til procycling.no i forkant av sykkel-VM i Geelong. Den lille spanjolen har blitt en mytisk skikkelse innenfor sykkelsporten etter tre VM-gull og tre triumfer under Milano-Sanremo.

Ofte er han helt borte i sykkelritt, før han lurer seg fram på de siste hundre meterne og snyter konkurrentene for pokalen på målstreken. Men mannen med kallenavnet «Katten» er også av en litt annen karakter enn mange av jernmennene som jakter heder og ære under Flandern rundt og Paris-Roubaix i disse dager.

- Paris-Roubaix er et fint ritt å se på TV, men ikke å kjøre. Vi var oppe i 60 kilometer i timen like før vi ankom Arenberg-skogen, og jeg hadde ikke i mine villeste fantasier trodd at det var den veien vi skulle svinge inn på, har spanjolen en gang uttalt.

procycling.no følger hele Flandern-festen LIVE!

Edvald: - Husker ingenting fra fjorårets ritt
Ikke helt ulikt vår egen Edvald Boasson Hagen.

I forkant av Omloop Het Nieuwsblad ble nordmannen spurt om hvordan han så på endringen arrangøren hadde gjort på løypeprofilen denne gangen.

- Jeg kjørte igjen deler av den nye traseen i går, men for å være ærlig: Jeg husker ingenting fra fjorårets ritt, så det kommer ikke til å forvirre meg, lød svaret fra Boasson Hagen.

De er ikke bare likheter mellom Boasson Hagen og Freire heller. Spanjolen nekter for eksempel konsekvent å trene, dersom det regner ute:

- Bli hjemme og sett deg heller på rulla, har han sagt.

Boasson Hagen dropper derimot svært sjelden ett eneste minutt av sin oppsatte treningsplan. Det hjelper ikke om det blåser opp til snøvær eller om han blir overrasket av lyn- og tordenbyger.

Garmins GPS
Foran et ritt av Flandern rundts karakter, snakkes gjerne de mest kunnskapsrike veikapteinene opp i forkant av rittet.

Team Garmin-Cervélos general langs veien har like godt fått kallenavnet «GPS». Dersom det finnes ting om brosteinsklassikerne Andreas Klier ikke vet, er det neppe verdt å vite.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

På samme måte nyter Leopard Trek godt av Stuart O’Grady, mens ryttere som Juan Antonio Flecha (Team Sky) og Leif Hoste (Katjusja) er av uvurderlig verdi for sine respektive lag.

Flecha kan også være med helt der fremme, når ting skal avgjøres. Under åpningen av den belgiske klassikersesongen, Omloop Het Nieuwsblad, klistret spanjolen et lite outsiderstempel på seg foran Flandern rundt, da han tok en andreplass i rittet som han vant i 2010.

- Jeg kan vel bli nevnt blant favorittene, men det ligger mer press på Fabian Cancellara og Tom Boonen foran Flandern og Thor Hushovd når vi kommer til Paris-Roubaix. Disse har større seirer enn meg. Jeg fokuserer først og fremst på å gjøre mitt beste, forteller Flecha til procycling.no.

- Oscar var likedan
Det er faktisk den 33 år gamle spanjolen som drar opp sammenligningen mellom Boasson Hagen og landsmannen Oscar Freire, når han får følgende spørsmål:

- Vi vet selvsagt at Edvald Boasson Hagen ikke er en arrogant type, men synes du, som en veteran innenfor brosteinsklassikerne, at han burde fokusert mer på de mindre detaljene?

- Oscar Freire var likedan. Han kjente verken til rytterne han kjørte mot eller veiene. Likevel har han vunnet Milano-Sanremo tre ganger.

- Edvald har det litt på samme måten. Han opptrer i hvert fall på den måten. Jeg er helt sikker på at han har lært masse de siste sesongene hos oss. Man på huske på at han er en ung rytter fra Norge. Da har man en litt annen bakgrunn enn hver bidige amatørsyklist fra Italia eller Belgia. Der lærer man alt om sykkelsporten og dens historikk fra første dag, påpeker Flecha overfor procycling.no.

En tidkrevende prosess
I begynnelsen av Boasson Hagens karriere ble det ofte gjort et poeng ut av at han sjelden visste navnet på dem han syklet mot i hovedfeltet.

Han kunne også gi følgende svar når han ble spurt om hvor tøff den og den bakken så ut:

- Jeg har ikke tenkt så mye på det, egentlig. Alle må jo over den bakken, uansett.

Men nå kan man kanskje begynne å lure. Flecha forteller i hvert fall at han opplever 23-åringen fra Gudbrandsdalen som en interessert og opplyst person når det kommer til et ritt som Flandern rundt.

- Han tilegner seg mer og mer kunnskap når han blir med oss på rekognoseringsrunder. Det er ikke sikkert han tenker over det selv engang. Jeg snakket med ham her om dagen og de forskjellige bakkene i Flandern, og han kjente til alle. Men dette er ikke noe man lærer på en dag, to uker eller et år. Dette er en prosess som tar tid.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Edvald forsøker å lære seg alt dette, men han stresser ikke med det. Han er en rolig fyr og han er selvsikker. Her minner han meg om Freire igjen. Oscar virket ikke interessert han heller, men det var mer at han ikke ville vise det. Han skjuler heller styrken for sine konkurrenter. Det gjør Edvald også, men i virkeligheten er han interessert. Når vi drar for å se nærmere på en bakke, følger han nøye med. Se på gutter som meg selv, Kurt Asle Arvesen, Mathew Hayman og Jeremy Hunt. Vi har kjørt disse rittene i alle år og kjenner hver bakke, hvert gatehjørne og hver brosteinsseksjon. Noen ganger fortoner det seg som det reneste kaos, men Edvald plukker opp disse tingene. Det er som å lære seg et språk: Man forstår det bedre og bedre etter hvert.

Innenfor rekkevidde
Forventningene rundt Edvald, for ikke å glemme resultatene han allerede har oppnådd, gjør det nær sagt umulig å gjemme seg bort i hovedfeltet.

Selv om han kanskje har mest lyst til det selv.

Når et lag som Team Sky velger å kjøre for nettopp ham under brosteinsklassikerne, forstår alle at det bor noe helt spesielt i den gutten.

- Hvor mye mangler Edvald Boasson Hagen i prosessen som vil gjøre at han virkelig er med foran og kjemper om seieren i de største klassikerne?

- Edvald har det innenfor rekkevidde. Han har talent som trengs og styrken. Men du må huske på at dette monumentene. Noen helt spesielle ryttere er i stand til å vinne dem i ung alder, men vanligvis dreier dette seg om en tidkrevende prosess. Det er ikke lett å vinne dem kun på talent, man trenger også å lære seg alle veiene, de forskjellige teknikkene og hvordan man skal vinne rittet.

Hvorfor vant ikke Bettini?
Men er det noe man ikke har innenfor sykkelsporten, er det garantier for at noe som helst kommer til å skje.

Juan Antonio Flecha trekker fram Paolo Bettini på som eksempel på en umenneskelig sterk rytter som aldri klarte å klatre helt til topps under brosteinsklassikerne.

Italieneren vant alt fra OL- og VM-gull, etappeseirer i de tre store, poengtrøya i Giro d'Italia, Liège-Bastogne-Liège, Milano-Sanremo og Giro di Lombardia. Han hadde en unik evne til både å kunne støte seg vekk fra favorittene i bakker, og kunne i tillegg vinne massespurter.

En annen kombinasjon som ikke er helt ulik Boasson Hagens egenskaper.

Men:

- Bettini vant aldri en brosteinsklassiker, sier Flecha.

- Han var en av de aller største innenfor sykkelsporten, men vant aldri Flandern rundt. Edvald kan vinne rittet fem ganger, og han kan ende opp uten seier i de største klassikerne.

- Jeg sier ikke at Edvald ikke er i stand til å vinne rittet, for kan kommer trolig til å klare det en dag. Han kan vinne det neste år og kan klare det aller meste. Jeg skulle gjerne hatt talentet til Edvald, Fabian Cancellara eller Tom Boonen. De er spesielle ryttere. Paolo Bettini var også spesiell, han er en legende. Det er ikke mange ryttere som kan vinne rittet ved å gå solo i motbakkene og samtidig være sterk nok til å hevde seg i en massespurt.

Kommentarer til denne saken