Gå til sidens hovedinnhold

- Edvald ga meg tårer i øynene

Det sa Edvald Boasson Hagens tidligere sjef etter Norges fjerde tour-seier.

PINEROLO (procycling.no): Stemningen i italienske Pinerolo var minst like elektrisk som den var i Gap på tirsdag. Nok en gang var det en nordmann i sentrum og det var hundrevis av norske fans til stede som vitner.

To ryttere. Fire etappeseiere. Det er smått utrolig.

Rett etter målgang fikk procycling.no en tekstmelding fra Gino Van Oudenhove. Belgieren var Edvalds manager på juniorlandslaget og i dagene på Team Maxbo Bianchi (nå Joker Merida).

- Fytti h*******! Nå gikk det en liten tåre gitt, skrev en åpenhjertig Van Oudenhove.

Da procycling.no fortalte Edvald om meldingen fra gamlesjefen smilte han, mens det lyste glede av øynene til 24-åringen.

Bli venn av procycling.no på Facebook - og bli med i trekningen om en signert Boasson Hagen-trøye!

Ville ta revansje
Van Oudenhove hadde allerede fortalt oss at Edvald elsker å ta revansje. Og revansje det fikk han til gangs. Og det for andre gang.

- Jeg var så nære i går. Jeg ville gjerne ta revansje og vinne i dag. Jeg håpet å komme i bruddet, og jeg angrep slik som jeg skulle. Jeg var veldig nære dagen før min første seier også. Jeg ville ha revansje da også. Jeg er bare veldig glad nå, forteller en smilende Rudsbygding som svar til procycling.no.

Dermed beskriver han begge etappeseierne som en revansje. Dagen før den første etappen han vant, feilberegnet han spurten og startet for tidlig. Tirsdag tapte han mot Thor Hushovd og hans lagkamerat Ryder Hesjedal.

Onsdag kunne ingen måle seg med nordmannen.

Les også: Edvalds herlige revansje

Godt kjent med finalen
Etter Criterium du Dauphine lå Edvald og Team Sky på samling i italienske Sestriere. Det var stedet med dagens nest siste stigning, ikke langt fra målbyen Pinerolo.

Derfor var Edvald godt kjent med finalen. Både opp og ned.

- Jeg har syklet den (Côte de Pramartino, vår anm.) to ganger på trening, og sett den på video i tillegg. Derfor kjente jeg den ganske bra. Jeg kjente svingene.

Flere syklister har vært kritiske til flere av utforkjøringen i touren, deriblant Andy Schleck. Edvald syntes ikke onsdags målgang var spesielt krevende.

- Jeg synes den ikke var så farlig, men jeg var alene, poengterer han, før han fortsetter: - Derfor var det ikke så ille, hadde jeg vært en i gruppe hadde jeg kanskje sagt noe annet. Jeg er bare glad jeg klarte det uten å velte. Men jeg tenkte ikke så mye på utforkjøringen, forteller Sky-rytteren.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Et angrep var nok
Kjennskapen til bakken ble også avgjørende for hvordan Edvald løste finalen rent taktisk.

- Jeg ville ikke gjøre flere angrep. Derfor gikk jeg etter Chavanel, før jeg kontret. Jeg ville ha min egen fart opp bakken. Det var ingen som fulgte meg. Jeg kjente nesten alle svingene i utforkjøringen. Det var ingen som tok meg igjen på flaten, og da kunne jeg bare kjøre tempo den siste biten. Jeg ville veldig gjerne vinne denne etappen i dag, smiler han.

Hjemme i Norge sitter den tidligere omtalte gamlesjefen. Gino Van Oudenhove var ikke spesielt overrasket over prestasjonen til gamleeleven da procycling.no slo på tråden.

- Jeg har sett det under hele touren. Han begynner å komme opp på det nivået han skal ha, forteller Van Oudenhove til procycling.no.

- Forventet du dette da han syklet for deg?

- Ja, helt klart. Jeg forventet mer enn dette her. Men skadene hans har satt en stopper for at han kan få vist seg fram fra sin beste side. Å vinne er én ting, men å vinne slik som Edvald gjør er noe helt annet. Det er det Edvald er spesialist på.

Lars Petter Nordhaug: - Vi kommer til å se mye mer fra Edvald

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Og det var nettopp angrep som i dag som var Edvalds varemerke i ungdomsårene. Han kjørte fra alt og alle, uansett terreng eller nivå. For eksempel da han knuste sin kommende lagkamerat Bernhard Eisel i finalen på en etappe av Irland rundt i 2007.

- Dette var spesielt. Vi har vært i mange slike situasjoner tidligere, på et annet nivå. Da gikk vi fra den ene store bragden til den andre.

Setter pris på alle som heier
Som skrevet tidligere. Også i Pinerolo var det utrolig med nordmenn. En fransk journalist spurte Edvald om akkurat det. Nordmannen svarte enkelt og greit:

- Det er fantastisk å se alle nordmennene langs løypa. Det er veldig fint at de heier på oss i stigningene.

Og det har han helt rett i. Og det er fantastisk å se hva to nordmenn er i stand til å få til i Tour de France.

---- Tour de France-quiz ----

Dagens spørsmål (20. juli) :

Hvilket familieforhold er det mellom Nicolas Roche og den legendariske syklisten Stephen Roche?

1) Nicolas er Stephens nevø

2) Nicolas er Stephens sønn

3) Det er ikke noe familieforhold

Svar: Kodeord «tdf» etterfulgt av «ditt svaralternativ» til 1904. Det koster tre kroner.

Dagspremie: Signert Team Sky-trøye fra Edvald Boasson Hagen

PS: Alle som deltar er med i trekningen om en tur til sykkel-VM i Danmark. Konkurransen er et samarbeid mellom procycling.no og P4.

Reklame

Dette gir du til morsdagen

Kommentarer til denne saken