*Nettavisen* Sport.

Edvald henger med i toppen

Foto: (Scanpix/AFP)

Spurtet seg inn i ny trøye under Tour Down Under.

20.01.12 08:49

Menglers Hill var det største hinderet under nattens etappe mellom Norwood og Tanuda.

Den litt over 2,6 kilometer lange klatringen, stiger 7,1 prosent i snitt. På forhånd var mange spent på om André Greipel, sammenlagtlederen, ville henge med over denne kneika.

Etappen startet i høyt tempo og en rekke ryttere forsøkte som vanlig å komme seg vekk fra hovedfeltet. Det fikk ingen lov til, og feltet ankom den første sprinten (etter 25 kilometer) samlet. Greipel tok seg av den.

Behagelig brudd
Men etterhvert formet Ruben Perez (Euskaltel-Euskadi), Biel Kadri (AG2R) og Jay McCarthy (UniSA-Australia) en utbrytergruppe (Katjusja-rytter Gatis Smukulis lå også der en stund, men måtte slippe). Trioen ble holdt i ørene av hovedfeltet og fikk ikke mer enn litt over fire minutters forsprang bakover.

Med 29 kilometer igjen ble bruddet hentet inn.

Alt bygget seg nemlig opp mot den store testen opp Menglers – og hvilket fyrverkeri det skulle bli.

Movistar og GreenEDGE satte opp farten i forkant av stigningen, og på vei oppover ble hovedfeltet smadret fullstendig.

Greipel sprakk totalt
Det ble kvelden, natta og auf wiedersehen samtidig for stakkars Greipel. Han var regelrett sjanseløs, mistet trøya og blødde 7 minutter og 45 sekunder i forhold til sammenlagtkanonene.

En gruppe på rundt 50 ryttere stakk fra feltet, og i denne gjengen satt mannen som skulle bli dagens etappevinner.

Menglers dukket opp omtrent 20 kilometer unna målområdet i Tanuda, og i tempoet det ble kjørt – var det ikke mulig for hovedfeltet å tette avstanden fra toppen av bakken og inn.

Greipel lå allerede to minutter bak Rohan Dennis (UniSA-Australia), da at den unge australieren hadde krysset toppen som førstemann.

Da satt Martin Kohler (BMC), Simon Gerrans (GreenEDGE), Cameron Meyer (GreenEDGE) og vår egen Edvald Boasson Hagen (Team Sky) i gruppen, noe som gjorde at de respektive lags hjelperyttere holdt trykket oppe hele veien mot mål.

Fjerdeplass på Boasson
Oscar Freire (Katjusja) endte opp med å vinne sprinten i Tanuda, foran Daniele Bennati (RadioShack-Nissan) og Gerald Ciolek (Omega Pharma-Quick Step). Boasson Hagen suste inn til fjerdeplass.

Plasseringen gjorde at en noe overrasket Sky-rytter overtok poengtrøyen i rittet.

- Det var litt av en overraskelse å få poengtrøyen. Jeg forventet det ikke i det hele tatt, og jeg ante ikke hvor Greipel var, før vi kom i mål. Det er alltid bra å ha på seg en trøye, fortalte Boasson Hagen til Team Skys hjemmeside.

Overfor procycling.no beskriver han hardkjøret opp bakken slik:

- Hele laget satt med framme slik at Michael (Rogers) fikk en god posisjon inn i bakken. Deretter må vi andre klare å ta oss til toppen for egen maskin. Det ble kjørt litt der, ja - men jeg klarte akkurat å henge med over toppen. Greipel klarte ikke å henge på, og det var det vi håpet på, forteller han.

Kohler tilbake i oker
Rudsbygdingen holder seg inne på topp 10-listen i sammendraget, og har kun tapt et par små sekunder til Simon Gerrans.

Gerrans er en av dem som definitivt kommer til å gå for seieren natt til lørdag, da rittet skal avgjøres oppover den gamle Willunga-bakken. Inntil videre er det Kohler (BMC) som kjører med den okerfargede ledertrøyen.

- Det ser ut som Gerrans er i godt slag, og han BMC-rytteren (Kohler) klarer fortsatt å henge med der framme. I tillegg ligger Michael Matthews noen sekunder foran meg, sier Boasson Hagen til procycling.no om sine konkurrenter i sammendraget.

Pussig nok maktet verken han, Matthews eller Gerrans å sikre seg bonussekunder i spurten, slik at sveitseren igjen overtok ledertrøya fra Greipel.

Så gjenstår det å se om Kohler kan klamre seg fast i ledertrøyen oppover Willunga.

- Jeg håper jeg henger med over toppen i morgen sammen med resten av gjengen. Jeg tror det er mulig å få til noe i dette rittet. Sammendraget er tett, og både Michael (Rogers) og meg ligger godt plassert. Dermed har vi to kort å spille på. Vi gleder oss til i morgen, og forhåpentligvis kan vi få til noe da, sier Boasson Hagen.

Det ligger for øvrig 64 ryttere innenfor 20 sekunder i sammendraget, så det er nok av kandidater til å hente hjem sammenlagttrøyen i dette rittet.

Resultater 4. etappe:
1. Oscar Freire (Katjusja) 3:08,34
2. Gerald Ciolek (Omega Pharma-Quick Step) st
3. Daniele Bennati (RadioShack-Nissan) st
4. Edvald Boasson Hagen (Team Sky) st
5. Michael Matthews (Rabobank) st
6. José Joaquin Rojas (Movistar) st
7. Luke Roberts (Saxo Bank) st
8. Kristjan Koren (Liquigas) st
9. Sergei Lagutin (Vacansoleil) st
10. Heinrich Haussler (Garmin-Barracuda) st

Sammenlagt:
1. Martin Kohler (BMC Racing)
2. Michael Matthews (Rabobank) +2
3. Oscar Freire (Katjusja) samme tid
4. Gerald Ciolek (Omega Pharma-Quick Step) +6
5. Simon Gerrans (GreenEDGE) +6
6. Daniele Bennati (RadioShack-Nissan) +8
7. Edvald Boasson Hagen (Team Sky) +8
8. Jan Bakelants (RadioShack-Nissan) +8
9. Eduard Vorganov (Katjusja) +8
10. Rohan Dennis (UniSA-Australia) +9

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag