RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Edvald kan vinne VM-gull søndag

Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)
Sist oppdatert:
Lagtempo - for profflag - er årets nyvinning på VM-programmet.

Likt eller mislikt. Vel, kanskje mest det siste – i hvert fall i de store etapperittene.

Men etter et opphold fra 1994, er lagtempo tilbake på VM-programmet. Allerede søndag starter nemlig sykkel-VM i Limburg med en 53,2 kilometer lang lagtempo fra startbyen Sittard.

Derimot stiller man ikke til start for fedrelandet sitt, men for den daglige arbeidsgiveren. Det er faktisk aller første gang i VM-historien at profflagene - og deres sponsornavn - er en del av mesterskapet.

Spiller man nasjonalsangen?
Dermed får man se Edvald Boasson Hagen i aksjon for sitt Team Sky, Tony Martin for Omega Pharma-Quick Step og så videre. Hvert lag har seks ryttere i aksjon.

På herresiden stiller 32 lag til start. De 20 beste fra europatouren, de fem beste fra Amerika og Asia, samt det beste afrikanske og oceanske laget.

Det nye formatet gir også noen pussige utfordringer. For hva gjør man egentlig med nasjonalsangen på podiet?

Jo, det har nettstedet Velo News funnet ut av. Man spiller nasjonalsangen til landet laget er basert i. Dersom Saxo Bank skulle vinnes, spilles altså den danske. Og om det blir seier til BMC Racing, blir det «Star-Spangled Banner» ut av høyttalerne.

Videre vil hver rytter få medalje, og sportsdirektøren et trofé. Det blir ikke utdelt verdensmestertrøyer, men rytterne på vinnerlaget vil bære en spesiell logo på drakta under den påfølgende sesongen.

Målgang rett etter Cauberg
Kvinnene skal også i aksjon og sykler en 34,2 kilometer lang løype mellom Sittard og Valkenburg. Det norske Team Hitec Products stiller naturlig nok til start.

Løypa – både for guttene og jentene – avsluttes i Valkenburg. Guttenes 53,2 kilometer langet løype avsluttes også like etter den berømte Cauberg-bakken (den samme avslutningen som under fellesstarten, vår anm.), så her gjelder det å holde troppene samlet mot slutten.

Innføringen av lagtempo på VM-programmet er en måte å forlenge mesterskapet på. Nå varer VM en hel uke, med konkurranser fra søndag til søndag.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Det har naturlig nok også en kommersielt aspekt å innlemme de store profflagene. Tiltaket har blitt tatt godt imot, og lag som Orica-GreenEDGE, Garmin-Sharp, Team Sky, BMC Racing, Rabobank, Vacansoleil, Liquigas, Omega Pharma-Quick Step og Team Argos-Shimano tar oppgaven på alvor.

- Vi tar lagtempoen svært seriøst, og jeg mener også vi har et godt lag. I Lieuwe Westra og Gustav Larsson har vi to glimrende temporyttere. I tillegg har vi Stijn Devolder, Thomas De Gendt og Björn Leukemans, har generalmanager Michel Cornelisse uttalt til wielerland.nl.

- Vi har satt opp dette som et av målene våre denne sesongen. Guttene våre er motivert for oppgaven. Vi hadde åtte-ni mann som forsøkte å bli med på laget, og vi kommer til å stille med et slagkraftig mannskap, lover Shayne Bannan i Orica-GreenEDGE overfor Velo News.

Edvald og Hitec
Thor Hushovd hadde også et inderlig ønske om å vinne lagtempogull for sitt BMC, men 34-åringens sesong ble dessverre spolert av sykdom.

Vegard Stake Laengen sto opprinnelig oppført i bruttotroppen til Team Type 1-Sanofi til mesterskapet, men Asker-gutten bekrefter overfor procycling.no at han ikke stiller til start.

Edvald Boasson Hagen og de norske jentene fra Team Hitec er de eneste norske innslagene i nyvinningen.

Lagtempoen for kvinner starter 11:00, førstkommende søndag. Mens herrene skal i aksjon 13:30, samme dag. Rittet vises både av TV 2 og Eurosport.

Her finner du løypeprofilene!

Her finner du VM-programmet!

Kilder: www.velonews.com, www.wielerand.nl, www.limburg2012.com

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere