RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Pascal Pavani (Afp)

Edvald kjemper for norske OL-plasser

Sist oppdatert:
Men får knalltøff motstand i Eneco Tour.

Når Eneco Tour starter på mandag er det med en nordmann som en av favorittene.

For løypeprofilen i rittet som avvikles i Nederland og Belgia passer Edvald Boasson Hagen som hånd i hanske.

Ingrediensene i rittet er nemlig en prolog, en tempoetappe, noen flate, men vindutsatte etapper og en god del korte og bratte bakker. Alt dette takler nordmannen bedre enn de fleste andre.

Rittet starter som sagt på mandag med en prolog, på 5,7 kilometer i Amersfoort, Nederland. Etter det følger det flere flate og noen småkuperte etapper. På fredagen er det også en 14,7 kilometer lang etappe.

Gode minner
Boasson Hagen har gode minner fra rittet. I 2008 tok han sin første Pro Tour-seier (i dag omdøpt til World Tour) på den 6. etappen i rittet. Året etter var han ikke snauere enn at han vant to etapper og rittet sammenlagt. Fjorårsutgaven endte uten norsk seier, men takket være tre pallplasseringer vant han poengkonkurransen og ble nummer tre i rittet sammenlagt.

Men om Boasson Hagen skal vinne rittet er han nødt til å slå noen veldig gode syklister. I tillegg til nordmannen er det minst en annen storfavoritt.

For Philippe Gilbert har hatt en forrykende sesong, og stiller sulten til start i Eneco Tour. Belgieren er delvis på hjemmebane i rittet, og vil nok prøve å utnytte de eksplosive fibrene han har i kroppen på noen av de bratte stigningene som finnes på flere av etappene. Hans store minus er tempoferdighetene, så han vil mest trolig tape mye tid til Edvald på de to tempoetappene. Men Gilbert jakter ledelsen i World Touren og viste med seier i Clasica San Sebastian at han har beholdt Tour de France-formen.

I tillegg stiller også Gabriel Rasch opp etter at han har kommet seg fra velten i Post Danmark rundt.

Husk å bli med i vår konkurranse!

Men det finnes selvsagt outsidere og mulig etappevinnere utenom de to store favorittene.

Garmin Cervélo stiller med sin storspurter Tyler Farrar, Radioshack har Robbie McEwen, Gilbert har med seg Andre Greipel, Vacansoleil har kometen Thomas De Gendt, Lampre har Grega Bole, Rabobank har duoen Lars Boom og Theo Bos, Saxo Bank har Flandern rundt-vinneren Nick Nuyens, mens BMC har supertalentet Taylor Phinney og formsterke Greg Van Avermaet.

Det skal med andre ord ikke stå på konkurransen hverken i massespurtene, på de harde etappene eller på tempoen.

Kjører for OL-plasser
For Norge er det veldig viktig at Edvald Boasson Hagen er suksessfull i Eneco Tour. Takket være Peter Sagan og Daniel Martins sterke kjøring i Polen rundt, har Slovakia og Irland kappet inn forspranget Norge hadde på dem i World Touren.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Dermed er det blitt enda hardere kamp for Norge om å sikre seg plasser til neste års OL gjennom World Tour-rankingen. Det er bare de 15 første nasjonene som får sikret plasser i de olympiske lekene, og i skrivende stund er Norge uoffisielt på nettopp 15. plass.

Les også:Slik kvalifiserer Norge seg til OL

Rittet strekker seg fra mandag til søndag og sendes på Eurosport hver eneste dag. Du får selvsagt også den beste dekningen av rittet på procycling.no.

Rittets hjemmeside, hvor du også finner etappeprofilene, finner du her (ekstern lenke).

Fullstendig startliste finner du her (ekstern lenke)

PS: Fjorårsmesteren Tony Martin stiller ikke til start.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere