*Nettavisen* Sport.

Edvald lekte seg til NM-tittel

Foto: Håvard Solerød (www.procycling.no)

Team Sky med total dominans da Boasson Hagen sikret mestertrøyen.

24.06.12 20:17

BERGEN/OSLO (procycling.no): Edvald Boasson Hagen hadde alles øyne rettet mot seg før søndagens NM-fellesstart. En tittel rudsbygdingen aldri før har vunnet.

Søndag hadde han med seg Lars Petter Nordhaug, mannen han kom inn sammen med under mesterskapet for seks år siden. Den gangen ble vestfoldingen mester - nå var de to Sky-kompisene favoritter.

Og selv om det var de to alle så opp for, hjalp det ingenting.

De to proffene var nemlig altfor sterke for resten av rytterne. Med 24 kilometer igjen til mål, angrep Lars Petter Nordhaug fra en liten gruppe. 28-åringen tok igjen Bjørn Tore Hoem og Johan Fredrik Ziesler, som hadde sittet i brudd.

Avtalt spill
Nordhaug fikk en liten luke, før Edvald Boasson Hagen støtet seg opp noen kilometer senere. Derifra og inn kjørte de to Sky-rytterne tempo til mål. Ingen hadde sjanse til å svare, og avstanden økte hele veien inn til mål.

De to lagkameratene var i strålende humør på slutten, og smilte og lo mot slutten.

Til slutt var det ikke overraskende Boasson Hagen som fikk ta seieren. Dermed tok 25-åringen sin første NM-tittel, og får kjøre med de norske mesterfargene i Tour de France.

- Det var veldig gøy. Jeg hadde veldig godt hjelp fra Lillehammer CK og Lars Petter. Det er utrolig gøy å få denne seieren og ta med trøya til Tour de France, forteller Edvald Boasson Hagen til TV 2 rett etter mål.

- Vi kontrollerte det godt med hjelp fra Lillehammer i starten. Mot slutten støtet jeg og Lars Petter annenhver gang. Så kom Lars Petter av gårde. Da de bak hadde brukt nok krefter, kunne jeg støte meg vekk fra gruppen, fortsetter Edvald.

- Bra for norsk sykkelsport
Lars Petter Nordhaug ble nummer to, og jublet sammen med Boasson Hagen over mål. Han var absolutt ikke skuffet over at han ikke doblet kontoen for NM-titler.

- I 2006 tok jeg Edvald på slutten. I dag hadde jeg utrolig gode bein.

- Edvald skal til Tour de France som eneste nordmann, og at han drar dit ned med de norske fargene på brystet, betyr veldig mye for norsk sykkelsport, forteller Lars Petter Nordhaug til TV 2.

Bak rykket Alexander Kristoff fra Sven Erik Bystrøm og Vegard Stake Laengen og tok tredjeplassen.

Hadde ikke sjanse
- Løypa var hard. Jeg kjente at det ville bli veldig hardt å vinne i dag. Jeg er fornøyd med 3.-plass i dag. Jeg møtte mine overmenn i Edvald og Lars Petter. De fortjente helt klart å vinne, forteller Alexander Kristoff.

Vegard Stake Laengen måtte også se seg slått av Sven Erik Bystrøm, og ble dermed nummer fem.

- I et norgesmesterskap er det seieren som teller. Vi ga alt man kunne for å hente inn Sky, men de var for sterke. På slutten spilte de to andre (Bystrøm og Kristoff) på at de var Stavanger-syklister, og da var jeg helt alene, sa Stake Laengen til TV 2 etter målgang.

Les også: - Snart klar for profflivet

PS! De som nok overrasket mest var U23-mester August Jensen (TVK) og Even Sagnes (Hasle Løren) som kjørte inn til henholdsvis 8.- og 9.-plass.

Les fyldig referat under resultatene.

Resultater:
1. Edvald Boasson Hagen (Team Sky)
2. Lars Petter Nordhaug (Team Sky) samme tid
3. Alexander Kristoff (Katjusja) +1.33
4. Sven Erik Bystrøm (Øster Hus-Ridley) +1.41
5. Vegard Stake Laengen (Team Type 1-Sanofi) +1.50
6. Johan Fredrik Ziesler (Øster Hus-Ridley) +3.10
7. Stian Remme (Joker Merida) s.t
8. August Jensen (TVK) s.t
9. Even Sagnes (Hasle Løren) s.t
10. Håvard Blikra (Øster Hus-Ridley) s.t

Her finner du komplette resultater!

HTML EMBED

Slik gikk det til:
Johan Fredrik Ziesler og Bjørn Tore Hoem ble dagens brudd på NM-fellesstarten i Åsane.

Bak jaktet Daniel Slåtto Gomnes, Kristoffer Skjerping og Hans Petter Berntzen på mellomdistanse lenge, men trioen kom aldri opp til de to i tet.

Duoen i front fikk en god luke, uten at feltet virket nevneverdig bekymret. Først når avstanden steg til over fem minutter, begynte det å gå fortere i feltet.

Men når de tre forfølgerne ble hentet inn, ble det mer fart i feltet. Joker Merida startet å angripe med flere mann. De satt nemlig dårlig i det, med to av de beste norske lagene i tet. Mange ble med på moroa.

Den offensive kjøringen førte til at en stor gruppe kom seg av gårde fra feltet, med Kristoff, Rasch, Boasson Hagen og Vegard Stake Laengen av proffene.

Gruppen ble imidlertid hentet inn igjen. Da var det rundt 40 kilometer igjen til mål, og avstanden til de to i tet hadde sunket til halvannet minutt.

Med 35 kilometer igjen til mål, stakk Edvald Boasson Hagen fra feltet. Det gjorde at feltet sprakk opp, men tempoet ble nok en gang senket.

Rett etterpå gikk Vegard Robinson Bugge til. Team Type 1-rytteren Stake Laengen og Øster Hus’ Sven Erik Bystrøm svarte på angrepet. Boasson Hagen, Nordhaug og Kristoff støtet seg opp til trioen. Samtidig punkterte Gabriel Rasch. Da gjensto det under 30 kilometer av rittet.

Med 24 kilometer igjen ladet Nordhaug for fullt. Sky-rytteren ble ikke fulgt av noen, og tok opp jakten på de to utbryterne i tet. Det var en jakt han fort var ferdig med.

Nordhaug støtet nesten med en gang på de to tapre, og da måtte begge slippe den sterke 28-åringen med 20 kilometer igjen.

Så bestemte Boasson Hagen seg for å angripe. 25-åringen kom seg opp til lagkameraten, og da dannet de to en ekstremt farlig duo.

Bak måtte Robinson Bugge og Ziesler slippe, og da var det Stake Laengen, Kristoff, Hoem og Bystrøm som tok opp jakten. Med én runde igjen, hadde Sky-duoen omtrent 13 sekunder.

Hoem måtte ikke overraskende slippe, og dermed var det kun Bystrøm av de norske kontinentalrytterne som satt med blant de fem første.

Men det var liten tvil: Edvald Boasson Hagen og Lars Petter Nordhaug skulle gjøre opp om seieren. Eller gjøre opp og gjøre opp. Det virket nemlig klart at Edvald Boasson Hagen skulle få sykle over målstreken først, og dermed sykle med de norske fargene i Tour de France. Og slik gikk det.

Edvald Boasson Hagen vant årets NM, foran Lars Petter Nordhaug. I kampen om bronsekampen, var det Bystrøm som startet med et angrep. Men den ekstremt talentfulle Øster Hus-syklisten kom seg ikke av gårde fra de to proffene.

På slutten angrep Kristoff, og tok dermed tredjeplassen. Sven Erik Bystrøm ble nummer fire, med Stake Laengen bak seg.

Bakgrunn:
198 kilometer i bydelen Åsane, nord for Bergen, skal avgjøre hvem som i ett år fremover kan smykke seg med den norske mestertrøya i sykkelritt i både inn- og utland.

Edvald Boasson Hagen, Lars Petter Nordhaug (Team Sky), Alexander Kristoff (Katusja), Vegard Stake Laengen (Team Type 1) og Gabriel Rasch (FDJ-Big Mat) er de norske proffene som står på start i Åsane.

De tidligere lagkameratene Boasson Hagen, Nordhaug og Kristoff er kanskje de tre største favorittene foran rittet, mens Stake Laengen, Rasch og en hel del norske kontinentalryttere regnes som outsidere.

Boasson Hagen har aldri vunnet NM i fellesstart, mens Nordhaug vant i 2006 og Kristoff har vunnet to ganger.

LES MER OG SE VIDEO:Nekter å trekke på konkurrentene

Kan Kristoff forsvare tittelen?
I fjorårets mesterskap i Skien tok nettopp Alexander Kristoff hjem gullet.

Den daværende BMC-rytteren slo Vegard Stake Laengen i spurten om gullet, mens Thor Hushovd tok bronsen. Stake Laengen kjører sitt første NM som proffrytter og har lagt slagplanen foran søndagens ritt.

- Jeg kjører alene i år. Min sjanse er å være med fra starten av. Da blir det lettere og ikke så nervepirrende. Jeg kommer automatisk med i løpet. Sky har to ryttere, som i fjor. Selv om de er i flertall med proffer gir ikke det noen garanti, sier Stake Laengen til procycling.no.

Asker-gutten tror mange vil følge med på hva han gjør under fellesstarten, men at de store profilene med Edvald Boasson Hagen i spissen får størst oppmerksomhet i feltet.

Slår ØsterHus og Plussbank tilbake?
Joker Merida er vinneren i norgesmesterskapet så langt. Med gull i både temporittet og gaterittet har de satt de andre kontinentallagene i skyggen.

LES MER OG SE VIDEO:- Håper det blir en av oss

Søndag håper nok både ØsterHus-Ridley, Plussbank BMC, OneCo-Mesterhus og de andre norske kontinentallagene på revansj.

procycling.no gir deg alt du trenger før, under og etter norgesmesterskapet i landeveisritt, følg med!

Norske mestere i landeveisritt siden 2000
2011: Alexander Kristoff (BMC Racing Team / Stavanger SK)
2010: Thor Hushovd (Cervélo Test Team / Grimstad SK)
2009: Kurt Asle Arvesen (Team Saxo Bank / Nesset CK)
2008: Kurt Asle Arvesen (Team CSC-Saxo Bank / Nesset CK)
2007: Alexander Kristoff (Team Maxbo-Bianchi / Stavanger SK)
2006: Lars Petter Nordhaug (Team Maxbo-Bianchi / Tønsberg CK)
2005: Morten Christiansen (Team Sparebanken Vest / CK Bjørgvin)
2004: Thor Hushovd (Crédit Agricole / Ringerike SK)
2003: Gabriel Rasch (Team Ringerike / Ringerike SK)
2002: Kurt Asle Arvesen (EDS-Fakta / Nesset CK)
2001: Erlend Engelsvoll (Sandnes SK)
2000: Rune Jogert (Ringerike SK)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.