*Nettavisen* Sport.

Edvald med andreplass bak Cavendish

Foto: PASCAL GUYOT (Scanpix/Afp)

- Jeg er fonøyd, men det er seirene som teller, sier Boasson Hagen.

03.07.13 18:52

MARSEILLE/OSLO (procycling.no): Det var forventet at onsdagens etappe i Tour de France skulle ende i spurt.

Lenge så det imidlertid ut at bruddet skulle holde hele veien inn. Spurtlagene klarte akkurat å mobilisere nok krefter til at Aleksej Lutsenko, den siste gjenværende fra bruddet, ble hentet med fire kilometer igjen.

Dermed ble det et forventet spurtoppgjør i Marseille.

Omega Pharma-Quick Step sørget for et strålende opptrekk for Mark Cavendish. Edvald Boasson Hagen hadde hjulet til den britiske mesteren da han dro til.

Ingen hadde mulighet til å komme seg forbi Cavendish. Briten kunne dermed juble for sin første seier i årets Tour de France.

- Det har vært frustrerende. Normalt vinner jeg ikke i starten, så sånn sett er det etter normen. Orica jobbet og vi kunne sitte bak. Jeg visste det var trygt.

- Pineau fortalte meg om den siste bakken. Da vi svingte venstre kjente jeg igjen bakken fra GP Marseille som var mitt først ritt som proff, sa en meget glad Cavendish i det internasjonale TV-intervjuet.

Andreplass til Edvald
Boasson Hagen holdt hjulet til Cavendish hele veien og ble nummer to. Peter Sagan ble nummer tre.

- Det var ikke nesten bak Mark. Han er i en liga for seg selv. Godt fornøyd med at ikke så mange andre slo meg, sier Edvald til TV2.

Men andreplassen var han bra fornøyd med.

- Det er veldig bra, jeg er fornøyd. Jeg hadde hjulet hans hele veien. Jeg viser at jeg kan spurte, litte grann.

- Jeg er godt fornøyd, men det er seirene som teller, understreker han.

På etappene som kommer forteller han at han får sjansen til å spurte, men at det blir mer og mer jobb for laget etter hvert.

- Jeg får sjanser når det er spurt. Det blir nok mer jobbing nå etter hvert.

Kristoff bra med
Alexander Kristoff satt lenge veldig fint i det, men ble litt sperret på slutten. Uansett kjørte han inn til en sjetteplass på etappen.

- Det er vanskelig å spurte uten hjelp, men det er ikke umulig. Edvald gjorde jo også alt selv. Det viser at det er mulig, sier Alexander Kristoff på spørsmål fra procycling.no.

- Drømmen om etappeseier lever. Jeg følte beina var der de skulle. Jeg følte meg bra i spurten, men ble litt for passiv 500 meter før mål. Der ble jeg litt innesperret, og fikk ikke spurtet i det hele tatt, forklarer han.

Nordmannen satt tidvis fint på hjulet til Cavendish mot slutten, men planen var å sitte på hjulet til en tysker.

- Jeg prøvde å ta Greipels hjul. Jeg satt fint hele veien, men 500 meter før mål kom jeg litt bakpå og ble innesperret, avslutter han.

Dermed ble det en god norsk dag, selv om den første triumfen uteblir.

Simon Gerrans beholdt den gule ledertrøya. Edvald Boasson Hagen er nummer seks i sammendraget.

Torsdagens etappe innbyr nok en gang til massespurt.

Resultater

HTML EMBED

Vi fulgte etappen LIVE

HTML EMBED

Bakgrunn
Etter en dramatisk lagtempo i Nice tirsdag fortsetter Tour de France vestover onsdag med en etappe til Marseille tilrettelagt for spurterne.

Havnebyen er en av de opprinnelige tour-byene som var del av rittets første utgave i 1903.

Spurterne er blitt tilbudt få muligheter innledningsvis, og ettersom de 228.5 kilometerne fra Cagnes-sur-Mer til Marseille ikke byr på de største topografiske utfordringene, vil nok typer som Marcel Kittel, André Greipel, Mark Cavendish og Alexander Kristoff ha sett seg ut denne femte etappen.

Kjøres det hardt i små-bakkene forut for finalen kan imidlertid Peter Sagan og Edvald Boasson Hagen gjøre opp seieren idet tour-feltet har målgang i Marseille for 35. gang.

For innenfor siste 30 kilometer sitter to velplasserte stigninger, Côte des Bastides (354 meter) og Col de la Gineste (326 meter), hvor sistnevnte topper seg bare 12.5 kilometer før mål.

Dette kan være perfekt terreng for angrepsvillige opportunister. I 2007 vant franskmann Cédric Vasseur i Marseille fra et mindre brudd. Det gjorde også danske Jacob Piil fire år tidligere.

Snytes spurterne for etappeseier får vi håpe Lars Petter Nordhaug er våken og kommer seg i det avgjørende bruddet.

Annonsebilag