Gå til sidens hovedinnhold

- Edvald slår Cavendish i mange ritt

Men briten er fortsatt kongen i de flate massespurtene.

MONTARGIS (procycling.no): Det var så varmt at man sto i fare for å dra med seg asfalten under skoene på oppløpet i brennhete Montargis.

Det var her den 5.-etappen av årets Tour de France skulle avgjøres.

En fryktinngytende 90 graders sving ville avgjøre mye, før de siste 500 meterne med slak oppoverbakke. Kampen om posisjonene var brutal.

Thor Hushovd kriget til seg femte posisjon i svingen, mens Edvald Boasson Hagen fulgte like etter. Det største problemet var en ekstremt revansjelysten 25-åring fra Isle of Man.

- Cavendish vinner i dag, fortalte Brian Holm procycling.no før etappen.

Les også: «Cavs» revansje

Stolt Stapleton
Nesten fem og en halv time senere dundret Cavendish først over målstreken. Tårene skvettet momentant. Lettelsen i Columbia-leiren var enorm.

Gerald Ciolek (Team Milram) og Edvald Boasson Hagen (Team Sky) fulgte nærmest. Utenfor presseteltet gliste Columbia-eier Bob Stapleton.

Det var et smil som vitnet om stolthet, lettelse og - ja - sju rette i Lotto. I sannhetens navn var det like før hele kupongen gikk inn.

- I dag var det High Road på de tre første plassene. Cavendish først, Ciolek nummer to og Edvald Boasson Hagen på tredjeplass. Vi er stolte av dem alle sammen.

Les også: Er du rask nok, Thor?

Mark, Gerald og Edvald
Stapleton styrte Team High Road over i en ny retning etter at gamle T-Mobile brakte skam over både seg selv og sponsormerket.

Høsten 2007 overtok den 52-årige entreprenøren laget, som allerede da inneholdt spurtstjernen Mark Cavendish og hans opptrekker, Gerald Ciolek.

Året etter sluttet Edvald Boasson Hagen seg til stjernegalleriet, i det som skulle bli Cioleks siste sesong i Columbia-laget.

- Edvald kan gjøre alt
Torsdag bekledte altså «High Road-trioen» de tre første plassene etter den 5.-etappen. Mens Milram-rytteren stort sett fikk gå i fred, ønsket alle en bit av Cavendish og Boasson Hagen.

- Hvor stort er gapet mellom Edvald og Mark på flatene?

- Edvald er en annerledes type rytter. Det er Ciolek også. Edvald kan gjøre alt, mens Ciolek kan gjøre forskjellige ting, svarer Stapleton procycling.no.

- Kan han ta Cavendish i sprinten?

- I mange forskjellige ritt vil han slå Cavendish hver dag, men det er noen det er veldig vanskelig å slå Mark i. Du må huske på at jeg er Edvalds største supporter. Jeg tror Cav og Edvald er de største navnene innenfor sporten om fem år. Jeg applauderer dem begge. Jeg håper Ciolek kommer seg opp der også. Jeg liker alle disse tre og jeg kommer alltid til å se på dem som deler av High Road-familien. Det vil aldri forandre seg, mener han.

Edvald: - Ikke avskrekkende
For å hente hjem sin andre tredjeplass på to dager, fikk nordmannen et stødig opptrekk fra Geraint Thomas.

Cavendish var umåtelig revansjelysten, og utenfor rekkevidde denne gangen. Men 23-åringen føler ikke seg totalt underlegen mannen som går for å være verdens raskeste sprinter.

- Er toppfarten til Cavendish avskrekkende?

- Han er rask, men helt avskrekkende er den vel ikke. Man kunne ikke se meg i bildene fra spurten i dag (målfotoet), så det kan nok bli vanskelig å slå ham. Men folk har gjort det før, forteller Boasson Hagen til procycling.no.

Het læregutt
Gudbrandsdølen rykket opp til femteplass i poengkonkurransen med nye 26 poeng torsdag. Men verken han eller Team Sky later til å ha åpenbare planer om å angripe trøya på de småkuperte etappene til helgen.

- Han følger meg hele veien til sprinten åpnes. Han spurter bra for øyeblikket, så vi håper å hjelpe ham videre. Han nærmer seg hele veien, så jeg håper i hvert fall han innkasserer en etappeseier før rittet avsluttes, sier Geraint Thomas.

Også sykkelgeneral Dave Brailsford er klar på at trøyekampen foregår uten nordmannen denne gangen.

- Han er fremtidens mann. Vi ønsker bare å gi ham erfaringen her nede. Det sier seg selv at han kan utfordre den grønne trøya i framtiden, men nå er han først og fremst med for å lære, sier Brailsford til procycling.no.

Tok en runde med pressen
Cavendish er fortsatt 52 poeng bak Thor Hushovd i kampen om poengtrøya. Heller ikke han har store forventninger om podieplass på Champs-Élysées.

- Jeg skal prøve å vinne flere etappeseirer, så får vi se hva som skjer, fortalte Cavendish procycling.no etter etappen.

Så skjelte han ut et par britiske journalister.

- Jeg kastet ikke sykkelen min i bakken. Jeg mistet den, korrigerte en småhissig Cavendish om onsdagens presseoppslag.

Det viktigste: Sykkelsportens kanskje største stjerne er tilbake!

Alt du trenger til Tour de France!
Les flere sykkelnyheter på procycling.no!
Følg oss på Facebook og Twitter!

2055–0

Reklame

Kutt den skyhøye strømregningen: Slik får du billigst og best varempumpe