*Nettavisen* Sport.

Edvalds mirakelkur

Foto: Jarle Fredagsvik (procycling.no)

Slik reddet Edvald Boasson Hagen deltakelsen i Tour de France.

15.06.10 14:12

- Jeg er plastret som en mumie, fortalte Edvald Boasson Hagen.

Datoen er 8. mars, 2008. Den da 20 år gamle gutten har nettopp trillet inn til 107.-plass, 2.08 bak etappevinner Aurélien Clerc (Bouygues Telecom).

Nordmannen var med i et utbrudd Frédéric Amorison (Landbouwkrediet) og Kenny De Haes (Topsport Vlaanderen), men trioen ble hentet inn to kilometer fra mål under den 1. etappen av tredagersrittet i Vest-Flandern.

Roten til problemet
Deretter havnet Team High Road-rytteren i asfalten. Like før spurten gjorde en dristig forbipassernig at Edvald og totalt 30 andre smalt i asfalten.

Les også: «Jeg trengte å vise at formen er god»

Unggutten stupte over styret og slo hofta, ryggen og armene. Et fall som Tom Skjønnhaug fortsatt mener har utløst akillesproblemene over to år senere.

Skjønnhaug, en av Norges ledende muskel- og leddterapeuter, har tidligere jobbet med utøvere som Thor Hushovd, Gabriel Rasch, Geir Moen, Hanne Haugland, Steinar Hoen, Bjørn Einar Romøren og Lars Bohinen. I midten av april begynte han å jobbe med Edvald Boasson Hagen.

Beskjeden var enkel å forstå: Få denne gutten i stand til Tour de France!

Fra midt til tå
Skjønnhaug oppdaget raskt en stivhet i høyre ankel. Men ikke bare det.

Også leggmuskelen var stiv og et par centimeter tynnere enn normalt. Hofta var veldig spent, og det hele så ut til å skyldes en nerve som lå i klem i nedre del av korsryggen.

- Det er viktig å se hele bildet. Symptomet var akillesproblemet, men begynte helt der oppe med nervetilførselen i korsryggen. Det gjorde også at Edvald nok trykket til ekstra mye med høyrefoten på sykkelen, ettersom han ikke fikk full effekt ut av muskelen. Vi fikk satt en diagnose i samarbeid med fysioterapeuten i Team Sky. Deretter begynte vi å jobbe, forteller Skjønnhaug til procycling.no.

- Hadde aldri rukket Tour de France
Den første uka fikk stortalentet behandling to ganger om dagen. Det kunne dreie seg om massasje av akilles, legg og hofte, i tillegg til forskjellige uttøyningsøvelser som sikret at leggmuskelen strakte seg helt ut.

Sykkeldilla? Du finner oppdaterte saker hos procycling.no!

Problemet var at Edvald ikke var en pasient i ordets rette forstand. Han skulle jo trene også.

- Aller helst ville jeg hatt ham helt av sykkelen, men det går jo ikke. Da hadde Edvald aldri rukket seg tilbake til årets Tour de France. Jeg tror likevel han fikk den optimale behandlingen her. Alternativet ville kanskje ha vært å få behandling innenfor «det vanlige systemet» tre ganger i uka, på steder der det holdes stengt i helgene, sier terapeuten.

I stedet kombinerte duoen trening og behandling etter beste evne. I starten gikk flere av 23-åringens korte treningsturer til Drammen, der økten ble avsluttet på behandlingsbenken.

Selv på 17.-mai, Edvalds egen bursdag, var Team Sky-rytteren innom.

En sønn i huset
Resultatet fikk sykkelverdenen først se under oppkjøringsrittet Bayern rundfahrt. Da Boasson Hagen rykket fra alt og alle på den avsluttende etappen av årets Critérium du Dauphiné, var det ikke lenger tvil.

Sykkelunikumet var tilbake. På sitt beste.

- Hvordan er han som pasient?

- Han er helt rå. Han er snill og omgjengelig, i tillegg til at han er tålmodig. Det har vært som å få en sønn inn i huset. Vi merket raskt fremgangen, men det var også dager da det ikke så ut til at vi skulle komme i mål. Vi hadde ikke klart dette om Tour de France skulle blitt syklet i neste uke. For Edvalds del var det viktig å komme seg gjennom oppkjøringsrittene, også. Vi har vært helt på deadline.

- Hvordan var det da å se ham vinne under Dauphiné?

- Jeg fikk med meg reprisen av etappen på Eurosport. Da ble det frysninger på ryggen, forteller Skjønnhaug.

Edvald: - Veldig takknemlig
Edvald Boasson Hagen er takknemlig for behandlingen han har mottat. Han forteller at ting virkelig begynte å løsne i andre halvdel av mai.

- Jeg var et par uker i Belgia i månedsskiftet mars og april. Jeg hadde et håp om å rekke vårklassikerne og jobbet med fysioterapeutene i Team Sky, men jeg følte ikke at det ble så mye bedre.

- Det er vanskelig for meg å si hva som hadde skjedd om jeg ikke hadde fått denne behandlingen, men nå har det i hvert fall blitt mye bedre og jeg regner med å stille i Tour de France. Derfor er jeg veldig takknemlig både for behandlingen jeg har fått og oppfølgingen fra laget, forteller Edvald Boasson Hagen til procycling.no.

Styrer unna trøyemas
Med det vellykkede comebacket og søndagens seier, har også forventningspresset begynt å bygge seg opp rundt gudbrandsdølen igjen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jarle Fredagsvik

Det snakkes både om etappeseirer og den grønne poengtrøya.

- Det er ikke noe jeg tenker på. Hovedmålet er én etappeseier og å hjelpe Bradley Wiggins og laget, lyder det lojale svaret.

- Med tanke på oppladningen og at det er ditt første Tour de France, hva synes du om praten om den grønne trøyen?

- Det er hovedsakelig media som prøver å legge et press og hausse det opp. Jeg prøver å motvirke det.

- Er det er realistisk mål?

- Jeg vet ikke om noen har vunnet den i min alder tidligere, men det skjer nok ikke med det første uansett. Kanskje en gang i fremtiden. En rytter som Mark Cavendish har vært ganske nære, men han er jo både et par år eldre enn meg og litt bedre til å spurte.

- Kan ikke avskrive Edvald
Boasson Hagen lignet ikke mistenkelig mye på en spurter da han parkerte konkurrentene i den blytunge VM-runden fra 1980 under søndagens etappe i Critérium du Dauphiné. En runde som den femdoble Tour de France-vinneren, Bernard Hinault, lekte seg i for snart 30 år siden.

Ettersom Sky-rytteren må regnes blant favorittene under prologen i Rotterdam den 3. juli, vil Bradley Wiggins prestasjoner legge føringer for om Team Sky i det hele tatt vurderer å kjempe for Edvalds muligheter i poengkonkurransen.

Kombinasjonen av gode klatreferdigheter, kjørestyrken og toppfarten, gjør imidlertid at den sindige rudsbygdingen kan slå til når som helst.

- Edvald har kvaliteter som gjør at han kan vinne den grønne trøyen. Selv om heller ikke han har hatt en optimal oppkjøringer, virker det som om han nå har kommet seg i veldig god form. Det viste han under Dauphiné, forteller Thor Hushovd til procycling.no.

- Tror du ikke han trenger med tid på seg for virkelig å kunne angripe trøya?

- Det er klart at man trenger mye erfaring for å kjempe om slike titler. Det er ikke enkelt, men det er noen ryttere som for eksempel Edvald og Peter Sagan (stiller ikke i årets Tour de France, vår anm.), som man aldri kan se helt bort ifra. Det er rytterne man kan frykte i de fleste situasjoner.

PS! Edvald Boasson Hagens neste ritt er NM-tempoen i Trondheim den 24. juni.

Les flere sykkelnyheter på procycling.no!

Følg oss på Facebook og Twitter!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.