Det var tidligere denne måneden at Ranheims daglige leder Frank Lidahl kontaktet Svein-Erik Edvartsen for å tilby den tidligere dommeren muligheten til å dømme en treningskamp denne vinteren.

Etter å ha snakket sammen landet de på at Edvartsen skulle dømme Ranheims møte med Rosenborg på Frøya 6. februar.

- Jeg tenker ikke så mye på at det er en eller annen konflikt som pågår. Vi ønsker best mulig dommere og så på det som forholdsvis uproblematisk at Svein Erik Edvartsen kunne dømme en treningskamp hos oss i vinter. Jeg spurte han om det kunne være aktuelt, og det var det, forteller Lidahl til Nettavisen.

Droppet Edvartsen etter advarsel

Etter å ha forhørt seg med kretsen fikk imidlertid Lidahl inntrykk av at det var uaktuelt for NFF at Edvartsen skulle dømme noen kamper.

- Forståelsen jeg fikk var at det ble ikke sett på med blide øyne, og da kunne det bli vanskelig å få dommere til de andre treningskampene, sier Lidahl.

- Det jeg får en forståelse av er at dette hører sammen med det som åpenbart er en livslang konflikt. Jeg tenker litt mer som Racer og DumDum Boys, som laget en Knutsen & Ludvigsen-sang til Knutsen og Ludvigsen en gang: «Kan det være nødvendig å være så sint?», sier Lidahl.

Edvartsen har stått i en mye omtalt konflikt med NFF siden 2017 og har ikke dømt fotballkamper siden. Partene har siden den gang inngått to forlik, ett som omhandlet hans posisjon som dommer og ett som omhandlet hans stilling som seksjonssjef i NFF.

Les også: Datatilsynet vil bøtelegge NFF for lovbrudd i Edvartsen-saken

Ranheim-lederen legger ikke skjul på at han er misfornøyd med dømmingen og dommeroppsettet i OBOS-ligaen forrige sesong. Blant annet trekker han fram at det ikke ble satt opp en eliteseriedommer i Ranheims kvalik-kamp mot Sogndal 22. desember.

- Jeg legger meg ikke borti den konflikten. Jeg antar at på et eller annet tidspunkt så er det voksne mennesker som snakker sammen og blir enig. Edvartsen er etter mitt syn blant de aller beste dommerne, sier Lidahl.

Men Lidahl bommer for øvrig når han sier at kampen mellom Ranheim og Sogndal 22. desember ikke ble dømt av en eliteseriedommer. Sivert Øksnes Amland dømte det oppgjøret, etter å ha hatt en rekke kamper i Eliteserien forut for det.

Edvartsen: - Kjedelig

Svein-Erik Edvartsen sier han hadde sett frem til å dømme treningskampen mellom Ranheim og Rosenborg.

- Jeg synes dette var veldig gøy, satte stor pris på henvendelsen, og takket ja. Ranheim skulle dekke fly og eventuelt hotell, og jeg skulle dømme gratis som alltid, sier Edvartsen til Nettavisen.

- Jeg synes det er kjedelig og leit at maktarroganse og personlig prestisje, som skaper en fryktkultur hos klubbene, vinner frem hver gang en klubb tenker på meg, sier Edvartsen videre.

Nettavisen har vært i kontakt med NFF Trøndelag og fikk beskjed om at det er NFFs dommersjef Terje Hauge som må svare på spørsmål om denne saken.

Les også: Torsdagens Premier League-rykter

Hauge ber klubbene prioritere aktive toppdommere

Etter å ha forsøkt å nå Hauge på telefon, får Nettavisen svar på SMS. Hauge svarer ikke direkte på om bruk av Edvartsen som dommer kan få konsekvenser for klubben, slik Lidahl fikk inntrykk av.

- Vi (NFF/Fotballkretsene) har utfordret toppklubbene til å oppnevne NFFs toppdommere til vinterens treningskamper siden det ikke blir trenings- og kampleirer på Marbella. Et viktig samarbeid slik at våre toppdommere får god kamptrening før sesongen starter. Men det er helt opp til Ranheim å oppnevne dommere til sine treningskamper, skriver Hauge i en sms.

- Ifølge Lidahl ble han fortalt at det kunne bli vanskelig å for Ranheim å få dommere til andre kamper i vinter hvis Edvartsen ble valgt.

- NFF/Fotballkrets vil alltid hjelpe våre klubber, det gjelder også Ranheim, svarer Hauge.

- Så Ranheim kan fritt velge Edvartsen som dommer uten at det får konsekvenser?

- Hvis NFF/krets skal bidra med støtte, så oppnevner vi teamet.

- Og det gjør dere i neste treningskamp også, selv om Ranheim skulle velge å oppnevne dommer selv i denne ene kampen?

- Dette blir en dialog vi må ta med Ranheim hvis det blir aktuelt, skriver Hauge.

Advokat John Christian Elden, som har representert Edvartsen i konflikten med NFF, mener NFFs håndtering er uforståelig.

- Det er absurd at noen enkeltpersoner innen NFF ikke vil følge opp inngåtte avtaler om å skape rom og tilrettelegge for at Edvartsen kommer seg tilbake som dommer. Han var rangert som Norges nest beste da han, for å skape fred, aksepterte å stå over dømming to sesonger. At det brukes sosiale sanksjoner når gode lag ønsker en god dommer, er uforståelig for oss som publikum, skriver Elden i en sms til Nettavisen.