NEDERLAND-USA 3-1:

Nederland virket aldri å være truet av USA, med unntak av minuttene etter reduseringen, og tok en oppskriftsmessig seier.

Denzel Dumfries var kampens virkelige store spiller. Han serverte både Memphis Depay og Daley Blind til deres scoringer, reddet et amerikansk forsøk på streken og sikret til slutt avansementet da han satte inn 3–1 på tampen av kampen.

Nederland er dermed videre til kvartfinalen, hvor de vil møte vinneren av Argentina og Australia.

Les også: Klagestorm mot TV 2 etter reklame-bonanza

Nederland fant suksessformelen

Nederland gikk til pause med en tomålsledelse, etter at de hadde scoret to nærmest identiske mål. Denzel Dumfries, som var meget frisk i førsteomgangen, slo ballen 45 grader ut i feltet, og Depay og Blind kunne enkelt sette inn henholdsvis 1–0 og 2–0.

TV 2s fotballeksperter mente dette ikke kunne være tilfeldig, og fullroste Nederland-trener Louis van Gaal for hans taktiske tilnærming til kampen.

– Han har nok lagt merke til at USA ofte trekker veldig dypt ned i egen 16-meter, og identifisert at det finnes et rom ute ved straffemerket som de kan utnytte, poengterer Erik Thorstvedt i pausestudioet.

Van Gaal fikk også ros for hvordan Nederland hadde klart å temme USAs løpssterke midtbane. Brede Hangeland sammenlignet tilnærmingen med Ajax' famøse «Totalfotball», som de nøt stor suksess med på slutten av 60-tallet og starten av 70-tallet.

Med unntak av Depays heading fra fem meter som ble reddet av keeperen, så var Nederland brutalt effektive mot USA, noe kommentatorene også påpekte.

Dumfries hadde på seg servitørhanskene i førsteomgangen, men var dødelig effektiv da Blind fant han alene på bakerste stolpe i det 81. minutt. 25-åringen gjorde ingen feil da han bredsidet ballen i det lengste hjørnet, og sikret avansementet for oransjetrøyene.

Les også: Norsk fotball i kulissene: Avslo bud på profilen

Kunne sett annerledes ut

Med unntak av minuttene etter reduseringen virket Nederland aldri truet, men det hele kunne sett veldig annerledes ut. Etter at hele USA hadde holdt pusten siden Christian Pulisic ble sendt til sykehuset etter kollisjonen med Iran-keeper Alireza Beiranvand, fikk de fredag kveld gladnyheten om at kantspilleren var klarert for spill.

Allerede etter fem minutter fikk talismanen alle sjansers mor, men maktet ikke å overliste Noppert i Nederland-buret. I stedet tok Nederlenderne kontroll over kampen, og skaffet seg etter hvert en komfortabel tomålsledelse.

Pulisic gjorde opp for seg, og brakte spenning til avslutningen på kampen, da han fant Haji Wright med et innlegg foran mål.

På uforståelig vis fikk Wright avsluttet med hælen mens han hadde rygget mot mål, og ballen gikk i en bue over keeperen og dalte ned i det lengste krysset.

– Det er en helt fantastisk avslutning av Wright! Det der klarer han ikke igjen om han så prøver 1000 ganger, eksploderer Morten Langli.

Les alt om kampen her: