Gå til sidens hovedinnhold

Eggen kritiserer Tørum

Nils Arne Eggen har tatt pennen fatt og oppsummert RBK-året sett fra sidelinja. Knut Tørum får strykkarakter.

TRONDHEIM (Nettavisen): Det er i magasinet kalt «I Trondheim» at den aldrende RBK-legenden bokstavelig talt tar bladet fra munnen.

Ifølge Nils Arne Eggen var hovedkonklusjonen bak Knut Tørums exit på Lerkendal at han «er fotballfaglig i utakt med for mange av verdiene nedfelt i Rosenborgs fotballfilosofi».

Videre skriver han: «Jeg aksepterer selvsagt Tørums rett til å være uenig i konkusjonen. Og jeg personlig ønsker han tilbake i Rosenborg når han er fotballfaglig moden for en slik krevende treneroppgave

Les også:«Rambo» helt sjef

Vendte tilbake
Rosenborg var som et såret dyr i forkant av Mesterliga-møte mot Valencia i oktober. Inn fra utsiden buldret Nils Arne Eggen inn på Brakka. Laget var distansert i den hjemlige serien, og så godt som tannløse under 0-2 tapet mot Schalke på Lerkendal to uker i forveien.

I tillegg gikk diskusjonene høylydt om Knut Tørum var rett mann til å lede klubben.

Det endte med Eggen selv var hjernen bak en offensiv kampplan mot spanjolene. 4-3-3 ble satt til side for første gang på nesten 20 år, 4-3-1-2 så dagens lys på Lerkendal. Resten av historien er velkjent: Rosenborg vant kampen 2-0 og på tross av det Tørum ble fjernet som hovedtrener i RBK.

- Etter det forsmedelige nederlaget på Åråsen (tap 1-4) hadde han allerede abdisert, slik jeg oppfatta situasjonen på treningsfeltet mandag 22. oktober med ferske rapporter fra Valencia, skriver Eggen som fungerte som RBKs spion før oppgjøret.

- Med ny taktikk og rollemønster kreert av Rune (Bratseth), forsterka av Trond (Henriksen) og Knut Torbjørn (Eggen), konkretisert av en spionerende Valencia-observatør fra Spania (Eggen selv, vår anmerking) og etter hvert akseptert av Tørum, ble avgjørende for spillerne som utløste en enorm offensiv energi.

Skal du spille på Oddsen i kveld? Sjekk våre eksperttips: Ingen tro på nytt RBK-eventyr

Feil bruk av Steffen
Spesielt viktig var det Steffen Iversen fikk spille midtspiss med Yssouf Koné, mener Eggen.

- Vi utvikler spillere i roller der de får brukt spisskompetansen best mulig og oftest mulig. Det lønner seg for eksempel dårlig å la Steffen bruke kreftene på å løpe etter motstanderens høyreback. Det må lystløperne i midtbanerollene ta seg av.

Han gir også en lusing til media for at Tørum forlot Lerkendal som en folkehelt, mens styremedlemmene i Rosenborg sto igjen som de store skurkene.

- At avgangsprosessen utvikla seg til en såpeopera får mediene ta det meste av ansvaret for, men også Tørum sjøl, fortsetter han.

- Ingen kant
Tirsdag gikk også Steffen Iversen ut på TV 2 Sporten og fortalte hvorfor han har gjennomgått en forvandling både på klubb- og landslag den siste tiden. Heller ikke han levner Tørum stor ære for måten han ledet Rosenborg på.

- Jeg er ikke en spesielt utpreget kantspiller og nå har jeg fått en friere rolle i midten sammen med Yssouf (Koné). Det har fungert veldig bra. Det gir en ny giv i deg og mer lyst – og det har forandret mye oppi hodet også, sier Iversen som noterte seg både for to mål borte mot Valencia og tre mål i landskampen mot Malta for snart en uke siden.

Iversen tror omleggingen av taktikken har vært utslagsgivende for suksessen i Mesterligaen på senhøsten.

- Vi har spilt litt feil formasjon i forhold til de spillerne vi har hatt. Vi har fått bytta om på det, og det har gitt en ekstra gnist til laget. Også for de spillerne som ikke har blitt brukt på de riktige plassene.

- Inhabilt habil
Onsdag kveld spiller Rosenborg igjen med offensiv legning ute i Europa, når selveste Chelsea venter. Tro ikke at TV-apparatet er av i Nils Arne Eggens leilighet på La Manga klokka 20.45 i kveld.

- Noen kritikere vil hevde at denne epistelen er subjektiv og inhabil i sine ytringer, vurderinger og konklusjoner. De har helt rett. Men jeg må da fortsatt være meningsberettiget når jeg snart i 50 år har vært inhabilt habil i Rosenborgs utvikling.

- Jeg ønsker derfor alle rosenborgere et godt nytt fotballår, avslutter Eggen i sin kronikk.

Grunnlaget kan legges allerede i kveld, med festfotball mot Chelsea.

Reklame

Nå er bestselgeren endelig på tilbud

Kommentarer til denne saken