*Nettavisen* Sport.

Eggen refser klubblederne

Trenerlegenden Nils Arne Eggen kommer med kraftig kritikk til klubblederne i norsk fotball.

20.12.06 08:14

Hele ni av 14 trenere har enten sluttet eller fått sparken i Tippeligaen denne sesongen. Og gjennomsnittsalderen for trenerne er rekordlave 40 år.

Rosenborgs trenerlegende Nils Arne Eggen mener klubblederne må ta det meste av ansvaret for det dramatiske fallet av rutinerte trenere i eliteserien, skriver Adresseavisen.

Treneren blir syndebukk
Han mener hovedtreneren automatisk blir syndebukk når resultatene uteblir.

- En trener har sin glansperiode i perioden 40-60 år. Da har man utdanningsbakgrunnen og erfaringen som kreves for å ta det et steg videre. I dag er fotballtrenere blitt kasteballer mellom fotballedere - inneleide «onnakarer» - som ikke gis tid til å opparbeide seg den erfaringen som kreves. Det tenkes altfor kortsiktig i klubbene i dag, sier Nils Arne Eggen til Adresseavisen.

Leder i trenerforeningen, Teddy Moen, er enig med Eggen.

Han tror de ulike klubbene i Tippeligaen i for stor grad ansetter en trener på grunn av navnet - og ikke på grunn av de sportslige kriteriene og kompetansen.

- Ikke mangel på kompetanse
- Hvert år siden 1970 har 16 nye trenere tatt D-trenerkurs. Det handler derfor ikke om mangel på kompetanse. Men klubbene har blitt så hungrige på å tiltrekke seg et navn som vil tekke sponsorer og media, at trenere for ofte ansettes uten å ha det faglige grunnlaget som kreves. Har du et kjent fjes, gjerne etter en spillerkarriere, er det viktigere enn hva du har levert på treningsfeltet, fastslår Moen overfor Adresseavisen.

Eggen tror presset en trener i Tippeligaen opplever fra blant annet de rike investorene og klubbeierne hindrer sportslig fremgang.

- Jeg tror den følelsen de har av hele tiden å føle press ovenfra sprer alt annet enn trygghet. Da blir det heller ingen framgang, sier Eggen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.