RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Eggens drømmespiller

Foto: Sara Johannessen/Scanpix
Sist oppdatert:
- Han er en drømmespiller, sier Knut Torbjørn Eggen om 27-åringen som søndag leder Fredrikstad ut til cupfinalen.

FREDRIKSTAD (Nettavisen): John Anders Bjørkøy (27) har en høy stjerne i Fredrikstad, og det er ikke uten grunn.

Han er ikke bare klubbens kaptein, men har også vært en av lagets beste spillere denne sesongen. Til tross for at han har skiftet mellom å spille sentral midtbane, indreløper, høyre- og venstreback.

Det har gått fort for 27-åringen, som kom til østfoldklubben i fjor sommer.

Forventninger
- Mange prater om at det har gått fort, og over all forventning, men jeg synes ikke det har gått fort i det hele tatt, sier Bjørkøy til Nettavisen.

- Ikke over forventning heller?

- Ikke i mine øyne i alle fall. Tydeligvis i forhold til andres forventninger, men det kan ikke jeg styre, smiler Bjørkøy. Han fremstår som ydmyk, gjennomtenkt og selvsikker når man snakker med ham.

Det er ikke vanskelig å få folk i miljøet rundt ham til å snakke pent om 27-åringen. Trener Knut Torbjørn Eggen, for eksempel, er mektig imponert. Det er ikke uten grunn til at han tidligere i år gjorde den tidligere Hønefoss-spilleren til kaptein.

- Han tok nivået på Tippeligaen på to uker da han kom i fjor, og har veldig fort utviklet seg til å bli en av våre beste spillere. Han bør være landslagsaktuell nå, mener Eggen.

- Hvordan vil du beskrive kapteinen din?

Anvendelig
- Han er egentlig en drømmespiller for enhver fotballtropp. Han er ukomplisert i den forstand at han er så profesjonell at du slipper å tenke på om han gjør jobben sin. Han har en meget god evne til å adaptere læring. Han er også en ledertype, kanskje foreløpig først og fremst en som leder ved eksempel, svarer Eggen.

Og så var det dette med anvendeligheten, da. En egenskap alle trenere selvfølgelig setter pris på, men også en egenskap spillere selv utvikler et hatforhold til. Bjørkøy er ikke annerledes.

Landslagssjefer leter gjerne etter spisskompetanse, ikke fotballpoteter.

- Jeg trives best på sentral midtbane, og jeg spiller også best der. Jeg spiller meg ikke inn på noe landslag når jeg surrer rundt over hele banen, det sier seg selv. Jeg må vel spesialisere meg mer på én plass hvis jeg skal få muligheten på landslaget, mener Bjørkøy.

Landslaget
Det er ikke tilfeldig at han snakker om landslaget. Én grunn er at han ble spurt om det, en annen grunn er at han har ambisjoner i den retningen.

- Jeg tenker ikke så mye på landslaget, men jeg håper at jeg ikke er så veldig langt unna å få muligheten snart. Jeg er utrolig lysten på landslaget, og får jeg muligheten, er det opp til meg selv å gripe den.

27-åringen kan det med å gripe muligheter. Han har tatt fire straffespark for Fredrikstad i årets Tippeliga, og scoret på alle. I tillegg har han tre spillemål (se videovindu). Bjørkøy er en målfarlig potet, med andre ord.

- Han er relativt hurtig, relativt utholdende, relativt teknisk og har relativt god målteft. Hvis jeg skal komme med noe han kan utvikle seg på, er det luftspillet, mener Knut Torbjørn Eggen.

Som har følgende gladmelding til kapteinen sin:

- Han vil jo helst spille på midtbanen, og det er jo der vi fremover satser på ham også.

Forhandlinger
Og dermed øker sjansene for at Fredrikstad klarer å beholde sin ferske kaptein. Bjørkøys kontrakt med østfoldklubben utløper etter neste sesong, og 27-åringen virker interessert i å sondere terrenget godt før han velger neste sti. Klubben har for lengst signalisert at de vil tilby kapteinen lønnsøkning.

- Jeg trives utrolig godt i FFK, og har fokus på å vinne cupfinalen. Men alle spillere vil spille i de største klubbene og de største ligaene. Utover det har jeg ingen kommentar, sier han hemmelighetsfullt.

Da er det lettere å få ham til å snakke om cupfinalen. Så vidt.

- Jeg prøver å styre unna det, faktisk. Det er viktig å koble av. Men det er ingen i byen som vil prate om noe annet. De forventer seier, smiler han.

Akkurat som Bjørkøy selv.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere