*Nettavisen* Sport.

Ei jente gull verdt

Foto: (FOTO: SCANPIX)

Marit Bjørgen bommet på OL-formen, men sprinten onsdag ble tross alt en lykke for langrennssporten.

23.02.06 09:24

PRAGELATO (TV 2 Nettavisen): Hørt om Chandra Crawford? Selvfølgelig har du det. Det var hun som vant OL-sprinten da de norske sviktet igjen.

Og ikke bare rappet hun gullet. 22-åringen fra Canmore, Alberta, Canada stjal også hele showet på langrennsstadion i Pragelato. Først med imponerende skiløping, selvfølgelig. Men ikke minst også med alt som skjedde etter selve skiløpet.

For Chandra smilte, danset og lo. Ustoppelig. Først i målområdet, deretter på seierspallen, så på den internasjonale pressekonferansen – og ganske sikkert resten av kvelden også.

Luftgitar på pallen
Det er noe ekstra med ei jente som spiller luftgitar på seierspallen. Slike vokser ikke på trær. Langrennssporten har rett og slett fått seg en ny stjerne.

Under pressekonferansen sendte hun korken rett i taket og lot ordene boble fritt.

- Jeg hadde mye energi i dag, sier Chandra på en måte som røper at det fortsatt er mer å øse av.

- Jeg har ledd i to timer sammenhengende nå, med unntak av da de spilte nasjonalsangen. Da gjorde jeg ”some really nice singing up there”, ler den nybakte gulljenta.

Så forteller hun hele historien om hvordan hun ble verdens raskeste skijente. Utgangspunktet var som en elendig skiskytter.

Mislykket skiskytter
- Egentlig startet jeg med skiskyting. Det var etter at jeg hadde møtt Myriam Bedard, som vant to gull på Lillehammer i 1994. Jeg ble veldig inspirert. Dessverre var jeg en elendig skytter. Derfor måtte jeg gå fortere enn de andre for å kompensere. Til slutt kom jeg på den lyse ideen at hvis jeg dropper skytinga, så vil det sikkert gå bedre.

Chandra Crawford har også en interessant teori om hvordan skiskytinga har bidratt til å gi henne spisskompetanse i langrennssprint.

- Skiskyting handler egentlig mest om å legge seg ned, reise seg opp, legge seg ned og reise seg opp. Det har gitt meg masse muskeltrening som jeg nyter godt av nå, fniser Chandra – til rungende latter fra de fremmøtte journalistene.

Som alle andre er hun selvfølgelig overrasket over gullet. Crawford ble hentet opp på OL-laget i november, og der har hun de siste månedene hatt en formidabel utvikling – inspirert av stjernene Beckie Scott og Sarah Renner.

Aktiv barndom
Første gang hun markerte seg i verdenscupen, var i sprinten hjemme i Canada (Vernon) i desember. Der ble hun nummer ti. Etter jul har hun fulgt opp med åttendeplass i Oberstdorf og tredjeplass i Davos.

Onsdag toppet hun altså kometkarrieren med OL-gull. Triumfen skriver hun på kontoen for en aktiv barndom og en oppofrende familie.

- Jeg har alltid likt å være ute og alltid likt å gå på ski – både langrenn, alpint og telemark. Og jeg har en hysterisk festlig familie som alltid har backet meg opp, fastslår hun.

Nå håper og tror hun OL-gullet kan bidra til å gjøre langrenn til folkesport i Canada.

- Jeg sier bare: Sett på ungene et par ski og send dem ut i snøen. Barn er altfor lite aktive. Forhåpentligvis kan dette gullet bidra til å gjøre skisport til den nye yoga, ler hun.

- Gonna let loose!
Onsdag kveld ble det fest i den canadiske leiren.

- Nå har jeg ikke festet på ti måneder, så i kveld blir ”some serious partying” sammen med foreldrene og søsknene mine, som selvfølgelig er her og opplever dette sammen med meg. I’m gonna let loose!

Og når seiersrusen har lagt seg, skal Chandra Crawford begynne å tenke på neste OL – på hjemmebane i Vancouver i 2010.

- Men jeg er veldig glad for at det ennå er fire år til. For der går sprinten i klassisk, og jeg trenger litt tid for å lære meg den stilarten. Oh, man, it’s gonna be a awesome four years!

Med mye moro for Chandra Crawford. Og alle som kommer i hennes vei.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.