RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(FOTO: ERLEND AAS/SCANPIX)

Eksamen for Svartedal

Jens Arne Svartedal trenger en solid poengfangst i Kuusamo for å holde liv i et av sesongens store mål.

Svartedal har bestemt seg for å bli den første verdenscupvinneren fra Østfold – for ikke å si den første norske mannlige verdenscupvinneren i langrenn siden årtusenskiftet.

Skal han nå målet, bør det bli en pen poengfangst når begge favorittdistansene står på programmet i Kuusamo denne helga.

- Bør ha 100 poeng
Lørdag er det klassisk sprint – i ei løype der Svartedals diagonalteknikk kommer til sin rett. Søndag er det 15 kilometer klassisk. Under den nasjonale sesongåpninga på Beitostølen for to uke siden vant 30-åringen de samme distansene.

- Dette blir en slags eksamen for meg. Denne gangen må jeg levere hvis jeg skal leve opp til målene jeg har satt meg. Jeg bør ha med meg 100 poeng herfra, fastslår Svartedal overfor Nettavisen.

Og han utelukker ikke at det kan blir mer. Kanskje til og med 200 – som er det maksimale. For også føret ser ut til å bli skreddersydd for Svartedal.

Lykkeland
- Det ligger an til at det blir mildt. Og det passer meg perfekt. Jeg liker klisterføre. Da får jeg spikerfeste, og det må jeg ha for å prestere mitt aller beste, forklarer han.

Og som om ikke det er nok: Kuusamo har vært et aldri så lite lykkeland.

- Jeg har to andre- og en fjerdeplass fra de tre siste klassiske 15-kilometerne her borte. Jeg trives i disse løypene, medgir Jens Arne Svartedal.

Sist helg fikk han seg en liten smell i stafetten i Gällivare, da han var sjanseløs på andreetappen med håpløse ski.

Lurt av svensker og sekundanter
15-kilometeren i fristil dagen før var imidlertid en opptur, selv om det bare ble en 45. plass. Da ble Svartedal lurt – både av svensken Anders Södergren og sine egne sekundanter.

Etter at Södergren pangåpnet, fikk Svartedal beskjed om å ligge i rygg på svensken.

- Det vi ikke visste, var at han møtte veggen samtidig som han tok meg igjen. Jeg syntes det var mistenkelig lett å henge, men det gikk litt for lang tid før jeg skjønte at det ikke gikk fort nok, innrømmer Svartedal.

Det positive med opplevelsen?

- Jeg fikk en bekreftelse på at jeg kanskje kan henge med i duathlon. Det betyr mye i forhold til verdenscupen sammenlagt, poengterer Jens Arne Svartedal.

Duell med Rønning
Rennene i Kuusamo blir også en duell to andre norske kandidat til sammenlagtseieren i verdenscupen, Eldar Rønning og Tor Arne Hetland.

Rønning stiller med den gule ledertrøya etter at han vant sprintåpningen i Düsseldorf.

Den unge trønderen har imidlertid ikke den helt store trua på at han beholder trøya etter Kuusamo.

- Det er mine to beste distanser, så en del poeng bør det bli. Men det blir knalltøft. Mitt fokus er ikke først og fremst verdenscupen sammenlagt, men å kvalifisere meg til Tour de Ski og VM, sier han til Nettavisen.

NB! Eldar Rønning og Ole Einar Bjørndalen deler verdenscupledelsen med 100 poeng hver etter to konkurranser. Tor Arne Hetland ligger på 6. plass med sine 60 poeng, mens Jens Arne Svartedal er nummer 28 med 16 poeng.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere