I begge disse landene, som man ikke først og fremst forbinder med skisport, er det nå etablert langrennsanlegg, som er godkjent av Det internasjonale skiforbundet (FIS).

Antall nasjoner som kan skilte med dette er nå rekordhøyt. Nærmere bestemt 35. I løpet av de 10 siste årene har tallet økt kraftig, ifølge Hermod Bjørkestøl, som spiller en sentral rolle i langrennskomitéen i FIS.

Sør-Amerika kommer
- Langrennsstadion i Iran ligger på 2700 meters høyde. Argentinas stadion ligger derimot mye lavere, helt på sørspissen av landet. De har dessuten potensial til et anlegg til, i 1600 meters høyde, opplyser Bjørkestøl til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Anlegget han snakker om ligger på 195 meters høyde i Cerro Castor.

Han legger til at det også er gode muligheter for tilsvarende anlegg i Chile, hvor man allerede har alpinanlegg. Ikke minst i det brasilianske skiforbundet er man interessert i dette.

- De har av naturgitte årsaker ingen mulighet til å etablere den slags anlegg selv. Men de reiser gjerne til Chile eller Argentina, sier Bjørkestøl, som har god kontakt med brasilianerne. De forteller stadig om overraskende stor langrennsinteresse.

På bakgrunn av dette vil det alt i 2012 bli opprettet en egen sør-amerikansk langrennscup.

Øst-Europa også
Bjørkestøl forteller at det også i Øst-Europa skjer spennende ting på anleggsfronten. Både Bulgaria, Romania, Armenia, Latvia, Litauen og Kasakhstan er i ferd med å få langrennsanlegg godkjent av FIS. Antall nasjoner kan med andre ord snart komme opp i over 40.

- Dette viser at både det nye konkurranseformatet og moderne arenautforming tiltrekker seg stadig nye mennesker. Interessen for langrenn internasjonalt har nærmest eksplodert etter et vi gjorde disse grepene. Men den aller viktigste årsaken til økt utbredelse er gode OL-konkurranser, sier Hermod Bjørkestøl.

- Og at det ikke bare er Norge som vinner, legger han til med et smil. (ANB)