*Nettavisen* Sport.

Ekspert: - Gytkjær blir toppscorer

TOPPSCORER: TV2s fotballekspert Ole Martin Årst tror danske Christian Gytkjær blir toppscorer i Tippeligaen.

TOPPSCORER: TV2s fotballekspert Ole Martin Årst tror danske Christian Gytkjær blir toppscorer i Tippeligaen. Foto: Jan Kåre Ness (NTB scanpix)

Kampen om toppscorertittelen blir jevnere enn i fjor tror fotballekspert.

TV 2-ekspert Ole Martin Årst utelukker en reprise av Vidar Örn Kjartanssons målshow. Islendingen scoret hele 25 ganger for Vålerenga i fjor.

- Han kom i en ekstrem flyt og er i tillegg en meget god spiss. Kjartansson hadde evnen til å gjøre riktige valg. Han kunne trille ballen inn nede ved stolpen når det trengtes og så kline den opp i krysset neste gang. Men jeg er ganske sikker på at han ikke hadde klart å opprettholde denne statistikken om han hadde fortsatt i Norge, sier Årst til NTB.

Han ble selv toppscorer for vel ti år siden. Da laget han 16 mål for Tromsø.

Kjartansson er sammen med Thorstein Helstad (22 mål, 2007) eneste mann med over 20 fulltreffere i eliteserien siden 1999-sesongen.

Gytkjær

- Det blir nok en nedgang for toppscoreren i år. Det var helt spesielt det som hendte med Kjartansson, sier Årst.

Han tipper dansk øverst denne gangen. – Historisk sett er det jo slik at toppscorere veldig ofte kommer fra et topp-3-lag, men slik var det ikke de to siste sesongene. Jeg tror faktisk at den trenden fortsetter.

Klikk på bildet for å forstørre.

EKSPERT: Ole Martin Årst tror mange kan henge seg på i kampen om toppscorertittelen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

- Hvis Haugesund får beholde Christian Gytkjær hele sesongen, er han min favoritt. Han har litt av de samme egenskapene som Kjartansson.

- Så har du en Zdeněk Ondrášek i Tromsø. Han kommer til å score bra. Jeg venter også på at Leke James skal få ut potensialet. Han kommer til mange sjanser. Får han orden på avslutningene ...

- I Molde er Ola Kamara mitt valg. Det var han også før Mushaga Bakenga ble skadd. Han tror jeg fort kan bikke 15 scoringer denne sesongen.

Stabile

Årst er imponert over spillere som Harald Martin Brattbakk og Sigurd Rushfeldt. – Ja, de spilte på topplag, men de scoret sesong etter sesong. Og det skal gjøres.

- Jeg er også veldig fascinert av spisser på «bunnlag» som leverer når laget sliter. Derfor heier jeg ekstra på dem litt lenger nede i regionene denne sesongen, sier Årst.

Odd Iversens sesongrekord i norsk toppserie er 30 mål fra 1968.

Flere ganger har det vært tilnærmet tørke på toppen med bare tolv scoringer som best.

Aller verst var det i 1982. Da delte Tor Arne Granrud og Trygve Johannessen tittelen med elleve mål. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.