Med mosjonsløp som Sentrumsløpet og Holmenkollstafetten like rundt hjørnet, er det nok mange som kjenner at det rykker litt ekstra i joggeskoene.

Når det nærmer seg tid for å få et startnummer på brystet, er det også mange som går på en smell. Enten du har trent for lite eller mye, så finnes det feller du risikerer å gå i, forklarer løpedronning Ingrid Kristiansen.

Både Sentrumsløpet og Holmenkollstafetten vil bli sendt direkte på streamingportalen Direktesport.no.

NA+: Få 1 måned med NA+ for 1 krone, eller 12 måneder for 300 kroner

Mulige feller

For det er ikke bare dem som har tatt lett på treningen gjennom vinteren som risikerer en smell, forklarer Kristiansen.

Også de som har holdt seg aktive med for eksempel langrenn gjennom vinteren, kan risikere et ublidt møte med joggesko og asfalt. Utfordringen kommer om du ikke har trent løping på lang tid, og så setter i gang med for mye løpetrening på kort tid.

Kristiansen forteller at hun gjennom jobben som løpetrener treffer mange som gjør denne tabben.

- Det er veldig mange som går i baret der. Jeg har mange kunder som gjør det der hvert år. De er i altfor god form fra vinteren, og glemmer at det å løpe er noe helt annet. Det handler om å ta det gradvis. Om du har gått på ski gjennom vinteren, men ikke løpt noe, så ville jeg ikke gått rett på å løpe tre ganger i uka. Da kan det fort bli tøft for knær og akilles og sånne ting, sier hun.

- For ambisiøse

Videre forteller den tidligere maraton-verdensrekordholderen at det er fort gjort å overvurdere egen tilstand når man endelig gjør et comeback med joggesko på beina etter noen rolige år.

- En annen felle er at man er for ambisiøs når man begynner å løpe. De tror de er i den formen de var i for fire-fem år siden, og så er de ikke det. Da blir det bare et evig slit hver eneste treningstur. Da tror jeg det blir kortsiktig. Du kommer deg kanskje gjennom Sentrumsløpet, men poenget med dette er kanskje at du skal bli så glad i å løpe at du fortsetter med det slik at det blir en livsstil og mer enn bare et stunt, sier hun.

Også på utstyrsfronten er det mulig å gjøre feil. Det skrives side opp og side ned om testvinnere, men selv om sko trekkes frem som testvinnere, er det ikke nødvendigvis slik at det er de riktige skoene for deg, forklarer Kristiansen.

- Ha et par gode joggesko som passer for deg. Ikke bare se på tabeller og anbefalinger, for det er ikke sikkert at de skoene passer for deg. Man må tenke på hvordan man løper og hva man skal bruke skoene til. Det kan være noen som er helt annerledes bygget som har kommet med den løsningen. Det er viktig å være klar over, sier hun.

Sendes direkte

Sentrumsløpet arrangeres 27. april, mens Holmenkollstafetten går 11. mai, to uker senere.

Begge løpene vil bli vist direkte på Direktesport.no.

NA+: Få 1 måned med NA+ for 1 krone, eller 12 måneder for 300 kroner

I tillegg har Amedia og Nettavisen sikret seg en avtale som åpner for sending av flere mosjonsløp, deriblant «Midnight Sun Marathon» i Tromsø. Alt vil bli vist direkte på Direktesport.no.