Gå til sidens hovedinnhold

Ekspert forundret over Thingnes Bø: - Det er ingen som forstår det

Johannes Thingnes Bø (25) har vært ustoppelig denne sesongen. Akkurat det overrasker.

Johannes Thingnes Bø er i ferd med å legge bak seg en eventyrlig sesong og under VM i Östersund nå i mars er han den store gullfavoritten.

Torsdag innkasserte han sitt første gull da han sammen med Marte Olsbu Røiseland, Tiril Eckhoff og Vetle Sjåstad Christiansen vant gull på mixedstafetten.

25-åringen står også bokført med 12 individuelle verdenscupseirer i 2018/19-sesongen og har i tillegg vært med på å vinne to stafetter i verdenscupen.

Ifølge NRK har Marka IL-løperen også skyhøye ambisjoner i VM. Thingnes Bø har en uttalt ambisjon om å gå alle de sju konkurransene i mesterskapet og skulle han gå hen å vinne alt, blir han historisk.

Les også

Drømmestart for Norge i VM - tok gull i mixedstafett

- Jeg skal gå alt. Jeg har gått seks distanser i mesterskap før uten problem, og har ofte gått meg i bedre form utover i mesterskapene. Det vil si at jeg tåler bra med renn og bra med trøkk, sier Thingnes Bø til NRK.

Ekspert: - Kjør på

Overfor NRK innrømmer trener Siegfried Mazet at planen kan være i overkant ambisiøs, men skal vi tro NRK-ekspert Ole Kristian Stoltenberg så er ikke planen så «ellevill» som den høres ut som.

- Selvfølgelig, med fasit i hånd etter VM, kan vi kanskje si at han var litt for grådig, men med bakgrunn i hvordan mesterskapet er lagt opp kommer øvelsene i en gunstig rekkefølge, sier han til Nettavisen.

- Det er ikke tvil om at han skal gå mixedstafett torsdag (der det altså ble gull, red, anmerk.), sprint lørdag og jaktstart søndag. Normaldistansen er onsdag i uken etter, og etter det har han muligheten for å kjenne litt på om han er i rute til å gå singel mixed stafett på torsdagen. Herrestafetten og fellesstarten skal han gå, oppsummerer Stoltenberg.

Stoltenberg, som har fulgt norsk og internasjonal skiskyting i en årrekke, velger å applaudere ambisjonene, framfor å stille spørsmål ved dem.

- Kjør på. Han har vært så rå i år. Hvorfor ikke prøve? sier han.

- Jeg tror han tåler det fysisk, så blir det en balanseøvelse oppe i hodet. Dette er jo første gang det er mulig å gå sju renn i et mesterskap. Jeg tror det skal gå, og selv om han ikke vinner alt han stiller opp i, tror jeg ikke det ødelegger eller går på bekostning av noe, sier Stoltenberg.

- De klør seg i hodet

NRK-profilen er full av lovord om det Thingnes Bø har utrettet så langt denne sesongen, men må innrømme at han ikke helt hadde sett for seg at det skulle gå så bra for 25-åringen. Det er han ikke alene om.

- Det er ingen som forstår hvorfor han er så god i år. Han lå langt bak de andre i sommer, og det så ikke lyst ut. Selv trenerne klør seg i hodet. Han er i den perfekte alderen og han gjorde en god jobb med å få det til å løsne til sesongstart. Det at han har klart å holde så fint på formen, er overraskende, men han er den komplette skiskytter, mener Stoltenberg.

Allerede i november i fjor tok Nettavisen opp nettopp det at Thingnes Bøs oppladning i sommer etter sigende var alt annet enn optimal.

25-åringen brukte ferien på å gifte seg med Hedda Dæhlie Bø og dro på bryllupsreise til Italia. Han var imidlertid klar på at oppladningen ikke var så dårlig som det mange ville ha det til, og sa at rapportene om at han hadde tatt det med ro på sommeren, var en aldri så liten misforståelse.

Lagkamerat Henrik L'Abbé-Lund måtte likevel innrømme at han var forundret over hvor god formen til yngstebror Bø var da det nærmet seg sesongstart og sa følgende til Nettavisen den gang:

«Hva skal man si, det er ikke urettferdig, men man lurer litt på hva man selv gjør når man jobber jevnt og trutt over så mange år og så kommer han og kan slippe seg ned en måned eller to, og så slår han oss likevel».

12 individuelle verdenscupseirer, var det nok likevel ingen som helt hadde sett for seg, og nå kan det hele toppes med et godt VM.

- Kan vinne alt

Ekspert Stoltenberg tror alt styret rundt kan bli en minst like stor utfordring, som det som skal skje i Östersund-løypene, under mesterskapet.

Les også

Johannes Thingnes Bø tilbringer mye tid uten sin kjære: - Det er klart vi savner hverandre

- Johannes tåler trykket. Han må nok dra det litt på sparebluss uansett om han går i 18 minutter eller i 45 minutter under VM, med den oppladningen han har hatt, og i tillegg er det «oss» i pressen som plager ham, medaljeseremonier, runder med massasje, og lange dager, men skulle det bli en bra neve med medaljer i dette VM, så er han nok fornøyd selv om det har blitt litt «overtid», sier NRK-eksperten.

Stoltenberg tror ikke det er umulig å vinne alt i VM.

- Han kan vinne alt. Han har gode nok makkere i stafettene til å kunne vinne alt. Så god er han. Han er den desidert råeste skiskytteren.

- Flere har gjort leksene

Med fullt kjør i verdenscupen og tøffe konkurranser gjennom hele sesongen, har ikke Thingnes Bø akkurat hvilt seg i form til VM. Mange av konkurrentene har valgt å kjøre en litt annerledes oppladning.

Stoltenberg frykter likevel ingen «dupp» i formen til 25-åringen, men spår at de andre konkurrentene vil nære seg nordmannen i VM.

- Han har kanskje ikke så mye å toppe formen med, og vi aner jo ikke hva Martin Fourcade kommer med. Han hoppet av verdenscupen tidlig og har evnen til å komme sterkt i mesterskap. Det er flere av konkurrentene som har gjort leksene sine bra, og de vil nok være nærmere. Johannes er i bra slag, men mange har planlagt toppformen til VM, så det blir tøft.

- Der Johannes kan gå inn to strafferunder på de andre i verdenscupen, så kan han nok ikke det i VM, siden han har vært gjennom et tøft program.

VM i skiskyting starter torsdag 7. mars og avsluttes 17. mars.

Les også

Program VM i skiskyting 2019

Kommentarer til denne saken