Gå til sidens hovedinnhold

Ekspert kommer med klar advarsel før Norge-dramaet: - De kan bli skremt

Til tross for en halvfull arena i Istanbul, venter et lurveleven uten like for de norske spillerne fredag.

ISTANBUL, TYRKIA (Nettavisen): De 24.000 billettene til kampen mellom Norge og Tyrkia på Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu i Istanbul fredag ble revet bort på under et halvt døgn.

Vertene har kniven på strupen etter stortap mot Nederland, men inntredenen til hovedtrener Stefan Kuntz har brakt ny energi i laget.

Det vil Ståle Solbakken og det norske laget virkelig få merke fredag kveld.

- Når Tyrkia spiller hjemme er det alltid et veldig lidenskapelig publikum. Det vil bli høylytt og heftig. Det kan være at noen av de mindre erfarne norske spillerne kan bli skremt av atmosfæren, sier Emre Sarigul til Nettavisen.

Sarigul driver nettstedet turkish-football.com, og bidrar jevnlig for både The Guardian og Bleacher Report.

Han sier tyrkiske fans har vært langt nede etter et fiasko-EM, som attpåtil ble avløst av strake tap også i VM-kvalifiseringen.

Til slutt hendte det uunngåelige da Senol Günes måtte ta sin hatt og gå etter å ha fått sparken. Han er erstattet av tyske Stefan Kuntz, som er ute etter å snu formkurven til tyrkerne og holde dem inne i kampen om en billett til Qatar-VM i 2022.

- Å sparke Günes var forbundets beste avgjørelse i hele år. Han mistet garderoben, han mistet tilliten i spillergruppa, og fansen hadde fått nok. Han vendte nasjonen mot fotballen. Det var helt surrealistisk hvor dårlig han ledet laget de siste månedene, slår Sarigul fast.

Se hva midtstopper Stefan Strandberg tenker om de tyrkiske supporterne i videovinduet øverst i saken!

- Kommer til å bli vanvittig

Han får støtte av norske Morten Galåsen, som driver podkasten PyroPivoPod, og følger tyrkisk fotball tett. Han er Fenerbahçe-supporter på sin hals, og kjenner godt til arenaen de norske spillerne entrer like før klokken ni fredag kveld.

- 24.000 er mer enn nok til å skape en type stemning man forbinder med Tyrkia. Mange er oppvokst med at når det er landskamp eller Champions League for Galatasaray, Fenerbahçe eller Besiktas, så er det snakk om heksegryte og «welcome to hell», sier han til Nettavisen.

Og uttrykket er ingen overdrivelse, ifølge Galåsen, som har vært på kamp på Tyrkias nasjonalarena opp mot 10 ganger.

- Det er reelt. Det kommer til å bli et vanvittig støynivå.

Det tyrkiske lynnet gjør imidlertid at heksegryta plutselig kan gjøre at pendelen på tribunen svinger i Norges favør. Galåsen forteller om kamper i Tyrkia der atmosfæren og stemningen har snudd på et øyeblikk.

- Skulle det gå imot Tyrkia tidlig, så vil fansen fort kunne snu seg mot sine egne. De har ganske tynnslitt tålmodighet. Det har kommet en ny trener inn som kan blidgjøre dem, men det er samtidig delt oppfatning om utenlandske trenere, forteller han, og utdyper.

- Du har de som mener utenlandske impulser er bra, og så har du de som mener at de utenlandske ikke forstår det tyrkiske lynnet. Om Stefan Kuntz’ kommer under, tror jeg den heksegryta kan snu.

Norges midtstopper Stefan Strandberg er inne på mye av det samme. Salernitana-spilleren sier de norske spillerne må bruke avbrekkene i spillet til å kunne kommunisere med hverandre.

- Underveis er det vanskelig å snakke med noen andre enn de som er nærmest deg, sier han, uten at han er nevneverdig bekymret for vertenes supportere.

- Jeg vet de har ekstreme supportere, men det kan være på godt og vondt. Får vi en god start, kan de fort snu ryggen til dem (det tyrkiske laget).

Tror på aggressiv stemning ved tap: - En enorm frustrasjon

Galåsen omtaler den tyrkiske nasjonalstoltheten og identiteten som noe av det sterkeste han har vært vitne til.

Han sier det i Tyrkia nærmest er en forventning om å miste alle hemninger i det man går inn på stadion, og at terskelen for å hisse seg opp er langt lavere enn man er vant til.

Det er på både godt og vondt for vertene, som for eksempel om Tyrkia skulle gå mot tap mot slutten av oppgjøret mot Norge.

- Da vil nok stemningen bli aggressiv. Det som starter mot Norge, bare fordi de er Tyrkias motstander, kan slå over til piping på eget lag, og så kan det komme rop om at ledelsen må gå av. Det er veldig merkbart, og det kan snu veldig fort. Det er en enorm frustrasjon fordi dette er siste mulighet til å henge med, sier han.

Opptakten for Norges del har vært preget av utallige skader. Verken de to keeperne Rune Jarstein eller André Hansen er med, og det er heller ikke Kristoffer Ajer, Sander Berge, Alexander Sørloth eller Erling Braut Haaland.

Emre Sarigul mener likevel at det norske laget kommer til Istanbul som favoritter, men er krystallklar på hva den største fellen for Norge vil være.

- Å undervurdere Tyrkia. Det vil være lett å gjøre det når man ser på lagets siste kamper, men de er kapable til mye mer uten Günes, og jeg tror vi får se en helt annen spillergruppe, sier han.

Vertene mangler begge de to midtstopperne Çağlar Söyüncü og Ozan Kabak med skade, men Sarigul trekker fram en spiller i andre enden av banen som lagets viktigste.

- Cengiz Ünder vil være mannen å se opp for. Han har virkelig funnet formen i franske Marseille, og vil være en trussel ute på siden med både drible- og skuddferdigheter.

Tyrkia - Norge har avspark fredag klokken 20.45, og du kan følge kampen i vårt livesenter!