*Nettavisen* Sport.

Ekspert om Nadal: - Plutselig er det noe som «klikker»

VINNER? Rafael Nadal kan vinne sitt tiende French Open-trofé om drøyt to uker. Foto: Francois Mori (Ap / NTB scanpix)

Rafael Nadal kan sikre seg sin tiende tittel i French Open.

26.05.15 14:43

Rafael Nadal kan regnes som «kongen av French Open».

På de siste ti årene har han vunnet turneringen hele ni ganger. I 2009 røk han ut i fjerde runde på grunn av kneproblemer, men bortsett fra dette året, har han vært utilnærmelig på den røde grusen i Paris.

Tidligere tennisproff og nåværende ekspert, Christian Ruud, er svak for Nadal, men han tror det kan bli tøft for spanjolen i år.

- Man vet aldri med han, plutselig er det noe som «klikker» og så er han tilbake. Man kan liksom ikke si at han kommer til å spille dårlig fordi han har slitt i år, sier Ruud til Nettavisen.

- Nadal ikke favoritt
Ruud ser på Novak Djokovic som favoritt til å gå hele veien i år.

Allerede i kvartfinalen kan det være duket for superduell mot Novak Djokovic.

Serberen har vunnet alt som er å vinne i tennis, med unntak fra Roland Garros. Nadal slo Djokovic i fjorårets finale, og selv om det ikke kan bli en reprise på den finalen i år, er det fort i denne runden at turneringsvinneren nesten kan bli bestemt.

- Det blir vanskelig å vedde mot Djokovic, for han har spilt så jævlig bra i år. Så synes jeg Andy Murray har vist bedre grustakter enn noen sinne, og han kan bli en farlig outsider. Det er vanskelig å avskrive Roger Federer helt, men jeg har vanskelig for å se at federer kan slå Djokovic i en kamp over fem sett, kanskje i en tresetter. I best av fem har jeg ikke tro på ham.

- Så det ligger nok mye i den kvartfinaleduellen der, da, at det er en liten finale. Vinneren av den matchen vil komme til å vinne, kanskje, spår Ruud.

Klikk på bildet for å forstørre.

EKSPERT: Christian Ruud tror Nadal får det vanskelig på vei mot sin tiende tittel i French Open. Foto: Espen Haugen (Mediehuset Nettavisen)

Svak sesong
Fjoråret var en meget begredelig sesong, sett med Nadal-øyne.

Han vant kun én tittel i løpet av året, i singel, og han spilte inn rekordlite prispenger, til Nadal å være.

Han spilte kun inn rett i underkant av elleve millioner norske kroner i prispenger, noe som er mye penger for oss dødelige, men relativt svakt for en spiller som Nadal.

Men tittelen han vant i fjor, som han har blitt en vane for ham å vinne, var nettopp i French Open, eller Roland Garros, som det heter på folkemunne i Frankrike.

Også denne sesongen er spanjolen regnet for å være en av storfavorittene til å vinne turneringen.

- Nadal sliter
ESPN-journalist Peter Bodo skriver at han forventer at Nadal om drøyt to uker blir avbildet bitende i troféet som beviser at han nok en gang har gått seirende ut av turneringen.

I en artikkel hos ESPN, som har tittelen «Hvorfor Rafael Nadals problemer kan være en bløff», begrunner Bodo hvorfor spanjolen er favoritt.

- Akkurat nå sliter Nadal, han sliter virkelig og han tviler på seg selv. Hans selvtillit er skadet, skriver Bodo.

Men selvtillit er kun en emosjonell greie, ikke noe mer, fortsetter han.

Dette er det perfekte tidspunktet for Nadal til å kickstarte sesongen igjen. Han er skadefri og har denne sesongen lignet mer på den Nadal vi så får noen år tilbake, forklarer journalisten.

Nadal er ranket som nummer syv i verden inn mot turneringen, og han vil få en tøff vei mot finalen.

Nadal selv er også meget positiv til egne muligheter i inngangen til turneringen.

- De siste par ukene har vært mye mer positive enn det resultatene har vist. Dette stedet er et sted jeg liker meg. Det er en turnering jeg elsker. Jeg skal gjøre alt jeg kan for å spille så godt at jeg har en sjanse (til å vinne turneringen), har Nadal uttalt i forkant av turneringen, ifølge ESPN.

(Saken fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

NORMALT: Dette bildet har blitt en vane å se for tennisfansen det siste tiåret. Foto: Dominique Faget (Afp / NTB scanpix)

Sliter fysisk
Nadal har hatt en meget lang karriere, etter at han begynte som proff i en alder av 15 år. Nå, 13 år senere, har han begynt å slite med kroppen.

De siste sesongene har han begynt å slite med skader, og det tror Ruud skyldes den krevende spillestilen hans.

- Han blir eldre også, da. Kanskje ørlite mer langsom enn før. Det kan være på grunn av skader og lange opphold, og da mister man kanskje den eksplosiviteten som han har hatt tidligere, forklarer Ruud.

- Han har spilt i mange år og spiller en veldig fysisk krevende tennis. Det gjør at han sliter mye mer på ledd og kropp en som en med spillestil som Federer har. Jeg er redd for at kroppen har fått for mye hardkjør, og at han begynner å merke det.

- Er dette perfekt tidspunkt for Nadal å slå tilbake på?

- Ja, ingenting hadde vært bedre enn om han slo tilbake nå og kom seg på rankingen, og at han ga seg på topp. Det er drømmescenarioet. Jeg tipper at han har litt småvondt mange steder i kroppen når han våkner opp om morgenen. Han har holdt på i mange år, og han ikke like smidig og frisk i kroppen lenger, sier Ruud.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.