Ekspert reagerer på Coly-uttalelser: - Er han helt uten selvinnsikt?

I FOKUS: Aliou Coly mener han blir forskjellsbehandlet av dommerne i Eliteserien.

I FOKUS: Aliou Coly mener han blir forskjellsbehandlet av dommerne i Eliteserien. Foto: Anders Tøsse (NTB scanpix)

Aliou Coly mener han blir forskjellsbehandlet grunnet sin afrikanske opprinnelse. Joacim Jonsson slår tilbake og mener spilleren er helt uten selvinnsikt.

25.04.19 20:21

Det var etter poengdelingen mot Ranheim at Kristiansund-profilen Aliou Coly kom med den oppsiktsvekkende anklagen mot norske fotballdommere.

Spilleren er i intervjuet klokkeklar på at han forskjellsbehandles på grunn av sin afrikanske opprinnelse.

- Han har et problem med temperamentet

Det får Eliteserie-ekspert Joacim Jonsson til å fyre på alle sylindere.

- Er han helt uten selvinnsikt? Ser han ikke hva han gjør? Det er helt spinnvilt. Ingenting annet, rett og slett, sier en tydelig oppgitt Jonsson til Nettavisen.

Coly har siden han kom til norsk fotball og Molde i 2013 fått 30 gule kort og fire røde.

- Det er én ting at man mister besinnelsen i kampens hete, og det har jo skjedd flere ganger. Så vidt jeg forstår er han en rolig og avslappet gutt utenfor banen, men på banen har han et problem med temperamentet sitt. Det er de samme idiotiske tingene, sier Eurosport-profilen til Nettavisen.

Nettavisen har gjort en rekke forsøk på å få Coly i tale for å utdype hva han mener. Kristiansund-pressesjef Asgeir Kvalvik har ikke besvart våre gjentatte henvendelser siden onsdag, og hovedtrener Christian Michelsen vil heller ikke gi noen kommentarer til Nettavisen i sakens anledning.

- Dette ønsker jeg ikke å uttale meg om, sier Michelsen til Nettavisen.

NFF forfølger ikke saken

Jonsson slår tvil om Coly i det hele tatt tenkte seg om før han uttalte seg, og at det hele slår han som svært besynderlig - all den tid Eliteserie-profilen har vært involvert i en rekke ufine situasjoner på fotballbanen.

- Det kan jo få konsekvenser om de velger å se på dette, men først og fremst så setter han seg selv i veldig dårlig lys. Jeg nekter å tro at det finnes en spiller – eller person i Norge som er av samme oppfatning som Coly i denne saken.

NFF har nå altså valgt å se på saken, men har konkludert med at Colys uttalelser ikke er straffbare.

– Påtalenemnda har besluttet at de ikke vil forfølge saken, skriver seksjonsleder for juridisk avdeling i NFF, Espen Auberg, i en SMS til Nettavisen.

Det betyr altså at Colys utspill ikke får noe etterspill fra Fotballforbundet, men Jonsson står fast på at spilleren stadig slipper billig unna i Eliteserien.

- Man hører jo om spillere som blir «tatt» fordi de har overspilt mye tidligere, som Tommy Høiland, som kanskje skulle hatt noen avgjørelser i sin favør som han ikke har fått, så han har tilpasset seg. Han har selvinnsikt nok til å forstå at det er hans egen feil, men det Coly gjør nå er så totalt virkelighetsfjernt og totalt uten selvinnsikt, konstaterer Jonsson til Nettavisen, og slår fast:

- Det Coly driver med hører ikke hjemme på en fotballbane.

REAGERER KRAFTIG: Joacim Jonsson har lite til overs for Aliou Colys siste uttalelser. Foto: Svein Ove Ekornesvåg (NTB scanpix)

- Han har sluppet billig unna

I den nest siste runden av fjorårets eliteseriesesong var Coly involert i en kontroversiell situasjon.

KBK-spilleren plantet albuen i ansiktet til Branns Taijo Teniste, en situasjon som ikke ble sett av dommeren.

I etterkant ble spilleren ilagt tre kampers karantene, en karantene Jonsson mener burde vært langt strengere.

- Problemet er at han aldri har blitt ordentlig straffet. Den karantenen på tre kamper burde vært ti kamper. Den er så stygg, jeg kan ikke huske at jeg har sett noe styggere i norsk fotball.

- Den mot Ranheim er jo også et soleklart rødt kort. Det går ikke an å si noe annet. Han hadde også en grusom takling på Jakob Orlov i 2017, og et slag etter en Hødd-spiller noen sesonger tidligere, rødt kort etter kampslutt mot Vålerenga forrige sesong, så om noe, så synes jeg han blir beskyttet. Normalt så vil dommere se på spillerens historikk, at de blir mer oppmerksomme på spillere. Det har ikke skjedd med Coly. Han har kommet billig unna, slår eksperten fast.

Coly ble hentet fra senegalesiske Casa Sports til Molde i 2013. Da markerte spilleren seg med hat-trick i debuten mot Elnesvågen.

Allerede den påfølgende sesongen ble det utlån til Kristiansund, et lån som ble gjort til en permanent overgang før 205/16-sesongen.

I perioden i norsk fotball har spilleren sanket imponerende 30 gule kort - i tillegg til fire røde.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.