Gå til sidens hovedinnhold

Eksperten fnyser av Manchester City-anken: - En parkeringsbot

Nå er ankesaken til Manchester City ferdigbehandlet.

Det europeiske fotballforbundet (Uefa) utestengte i februar Manchester City fra europacupene (Champions League og Europaligaen) de neste to sesongene på bakgrunn av brudd på regelverket for økonomisk fair play (FFP).

På mandag ble dommen omgjort.

- En bot på 10 millioner euro for City blir å regne som en parkeringsbot for en vanlig borger, så City lever fint med den boten, sier Jesper Mathisen til Nettavisen, like etter at ankesaken ble klar.

- Det er sikkert tunge jurister som har vært involvert, så jeg er ikke overasket over at de ble frifunnet, legger fotballeksperten til.

Bekreftet: City frifunnet

Klubben ble da også ilagt en bot på cirka 320 millioner kroner. Den er nå redusert til ti millioner euro, eller ca 100 millioner kroner.

LES OGSÅ: Klopp bekrefter når han forlater Liverpool

Årsaken var at Manchester City skal ha overrapportert sponsorinntekter for å skjule regelstridige tilskudd fra klubbens pengesterke eiere. Manchester-klubben anket avgjørelsen inn til Idrettens voldgiftsrett, som behandlet saken over tre dager i juni.

Nå er dommen klar: Manchester City får deltatt i Champions League de neste sesongene.

Dette blir altså mer eller mindre som en fullstendig seier for Manchester City.

Ekspert på engelsk fotball, Kasper Wikestad, trodde at City skulle bli utestengt.

- Jeg er overasket over at det ble sånn, jeg hadde trodd det skulle bli ett års utestengelse. Men det er sikkert gode grunner for at det ble sånn. 10 millioner euro svir ikke så mye for City, sier han til Nettavisen.

Jesper Mathisen mener at Citys frifinnelse åpenbart er gode nyheter for klubben.

- Det er viktig for City at de får delta i Champions League. Det blir enklere for dem å beholde de beste spillerne da og få inn nye stjerner, og det er et trofe Guardiola har ekstremt lyst på, sier han.

For de engelske klubbene som kjemper om topp fire i Premier League mener Mathisen at det ikke er like gode nyheter.

- Det er tungt for de lagene i Premier League som kjemper om topp fire der. Nå blir det desto viktigere å faktisk komme topp fire, mener TV2 sin fotballekspert.

- Dette er slutten på Financial Fair Play som vi kjenner det, skriver anerkjente Kristof Terreur.

La Liga-president, Javier Tebas, reagerte også knallsterkt på domen som falt mandag.

- Vi må revurdere om CAS er det riktige organet å anke ting til i fotballen. Sveits er et land med stor historie i rettsfaget, og CAS lever ikke opp til standarden, er Tebas sitert på av BBC.

I en pressemelding skriver Manchester City at de er veldig fornøyde med resultatet av anken, og at det heller ikke var overraskende med bevisbyrden de hadde lagt frem.

- Åpenbart en stor seier for Manchester City. Det rettferdiggjør Guardiolas selvsikkerhet den esiste tiden. For UEFA og FFP er dette et enormt skritt i feil retning, skriver BBCs, Simon Stone, på Twitter.

Guardiola var skråsikker

City-manageren var nemlig ikke redd for at beslutningen skal gå imot de lyseblå.

– Jeg er så selvsikker fordi jeg så argumentene til klubben. Neste år vil vi være der (i mesterligaen), sier Guardiola før møtet mot Brighton lørdag, meldte Daily Mail like før helgen.

Manglende samarbeidsvilje under etterforskningen bidro også til den strenge straffen. Etterforskning ble innledet i 2018 på bakgrunn av lekkede dokumenter i datalekkasjen som er kjent under navnet Football Leaks.

I CAS har de tre dommerne Rui Botica Santos (Portugal), Ulrich Haas (Tyskland) og Andrew McDougall (Frankrike) behandlet saken.

Les også: - Tottenham-stjernens bror skutt og drept

Manchester City-ledelsen har hele tiden avvist anklagene som har vært rettet mot dem. Så sent som i helgen ga manager Pep Guardiola uttrykk for at han hadde tiltro til at CAS ville omgjøre straffen.

- Det er vanskelig å se hvordan UEFAs FFP-regler kan overleve dette. Kan egentlig UEFA i det hele tatt overleve konsekvensene av dette?, spør Gary Lineker sitt Twitter-publikum.

Store konsekvenser

Manchester City har vunnet ikke mindre enn 11 trofeer siden klubbens nåværende og pengesterke eiere fra Abu Dhabi overtok kontrollen. En seier i mesterligaen mangler imidlertid i premiesamlingen.

I forkant av at voldgiftsrettens kjennelse ble kjent mandag, ble det pekt på at to års utelukkelse fra mesterligaen ville medføre betydelige inntektstap og mulig spillerflukt.

Manchester City bokførte 93 millioner euro, rundt en milliard kroner, i premiepenger og TV-inntekter fra champions league forrige sesong. I tillegg kommer billettinntekter og sponsorpenger.

Eksperter har også pekt på at CAS-dommen i stor grad vil påvirke legitimiteten og framtiden til fotballens økonomiske fair play-regelverk. I så måte ligger det stor grad av prestisje i saken for Uefa.

Mandagens dom kan ankes til sveitsisk Høyesterett, men saken vil bli behandlet der kun dersom CAS har gjort en betydelig feil.

Kommentarer til denne saken