Tidligere denne uken varslet Viaplay Group kostnadskutt og en svakere vekst i det norske markedet enn ventet, etter oppkjøpet av Premier League-rettighetene.

Kampanje-redaktør Knut Kristian Hauger sier han ikke har sett Viaplay-aksjen falle så mye i løpet av de siste ti årene, som da kvartalsrapporten ble lagt fram tirsdag.

Les også: Viaplay varsler sparing etter Premier League-nedtur

Aksjen falt over 27 prosent etter litt over nesten to timers handel på børsen i Stockholm.

– Viaplay-tallene skremte vannet av investorene på børsen og sist jeg gang jeg så aksjen deres falle så mye var da Netflix entret markedet for første gang i 2012. Dette viser at det snur fort i strømmemarkedet og at gårsdagens vinnere er morgendagens tapere. Den nye TV- og strømmeindustrien handler utelukkende om vekst, og når tallene for første gang viser at det ikke vokser like fort lenger så smeller det og da smeller det voldsomt, sier Hauger til Nettavisen.

– For tidlig å kalle det bomkjøp

Hauger mener det er for tidlig å konkludere med at oppkjøpet av Premier League-rettighetene var en tabbe, men er klar på at selskapet trenger flere abonnenter.

– Resultatrapporten viser at Viaplay sliter med å nå målene sine med Premier League-investeringen. De er ikke der de trodde de skulle være, og de trenger flere abonnenter på den dyreste TV-pakken skal de klare å forsvare milliardinvesteringen i den engelske fotballen. Det er for tidlig å kalle Premier League et bomkjøp, men de kan ha tatt seg vann over hodet dersom de ikke klarer å hente inn flere abonnenter enn de rundt 200.000 «die hard» engelske fotballfansen vi har her i landet, sier Hauger.

Kampanje-redaktøren påpeker at Viaplay fikk en bonus i Manchester Citys Haaland-signering og nordmannens storform, uten at det har vist seg å være nok.

– Viaplay kjøpte et produkt svinedyrt og kan ha forregnet seg. Ja, de fikk en bonus i form av Haaland i storform i City-drakta, noe de ikke kunne ha forutsett da de kjøpte rettighetene, men de har heller ikke tatt inn i regnestykket det svært krevende makrobildet vi har i verden akkurat nå og som slår voldsomt ut i forbrukernes lommebøker og resulterer at opptaket av kunder går for tregt. Folk er ikke lenger like villige til å teste ut nye strømmetjenester, sier Hauger.

Kantar ser positive tegn for Viaplay

Knut-Arne Futsæter, som er forskningsleder på medier i Kantar, er mer positiv på Viaplays vegne.

– Å investere i sportsrettigheter er en langsiktig økonomisk investering som også er tilknyttet andre strategier og tjenester. Premier League har nettopp startet og det tar tid før fotballfansen kjøper seg abonnement, sier Futsæter til Nettavisen.

Kantars analyser viser nemlig at Viaplay er blant de mest aktuelle strømmetjenestene for folk som sitter på gjerdet og vurderer å skaffe seg et nytt abonnement.

– Analyser fra Kantar Forbruker Media viser stabil vekst fra 2020 og fremt til tredje kvartal 2022. Viaplay er blant de tjenestene som flest oppgir at de vil anskaffe seg i løpet av de neste seks månedene. Jeg vil anslå at de vil får flere abonnenter i løpet av året. Unormal høy prisvekst og presset privatøkonomi kan bremse veksten noe, men mange av oss, inkludert meg selv, er villig til å betale hva som helst får å se vårt favorittlag, sier Futsæter.

Viaplay opplyste tirsdag at abonnementssalget i Nederland og Polen har skutt i været, men til en lavere pris enn i det norske markedet. I Nederland koster det 140 kroner i måneder å se Premier League. I Norge er prisen 649 kroner.