21. november var Ole Gunnar Solskjær ferdig som manager i Manchester United. Et ydmykende 1-4-tap mot Watford ble lagets siste kamp under nordmannens ledelse. Noen dager senere gjorde en følelsesladet Solskjær sitt avskjedsintervju med Uniteds egen TV-kanal.

Klubbhelt Michael Carrick tok over laget i noen kamper. Så ble det klart at tyskeren Ralf Rangnick skulle lede dem ut denne sesongen. Hva som skjer etterpå, er uvisst.

Men hvordan har laget gjort det langt under Rangnick, sammenlignet med Solskjærs siste kamper?

Les også: Hevder United-fans reagerte med sinne mot egen spiller

Savner fremgang

Under Rangnick er det så langt blitt fire seiere, to uavgjorte og ett tap fordelt på syv kamper totalt i Premier League, Champions League og FA-cupen.

I Solskjærs siste syv ble fasiten to seiere, én uavgjort og fire tap. Det skal sies at to av disse nederlagene kom mot Manchester City og Liverpool. Under Rangnick har ikke noen av Uniteds motstandere vært av samme kaliber.

Resultatene har altså kommet seg noe etter Rangnicks ankomst, men det kan bli verre mot bedre motstandere. For hvordan har det egentlig sett ut spillemessig?

– Så langt har jeg ikke registrert fremgang i noen vesentlige deler av spillet, sier Lars Tjærnås til Nettavisen.

Han er fotballekspert i Aftenposten og ofte sidekommentator under Viaplays sendinger.

– Rangnick sliter med mange av de samme problemene som Solskjær gjorde. De har ikke fått den energien du ofte ser, etter at en ny trener kommer inn. De har heller ikke sett bedre ut på ren struktur, med unntak av deler av kampene, som første omgang mandag.

Med det siste sikter Tjærnås til 1-0-seieren mot Aston Villa i FA-cupen. United tok seg videre, men slet i store deler av kampen.

– Vi har fortsatt en del ting vi kan bli bedre på, men det var viktig å ikke slippe inn mål i dag, og vi jobbet sammen. Det er fortsatt mye som må forbedres, men det er lettere å gjøre det med en 1-0-seier, sa Rangnick etter Villa-kampen, ifølge Sky Sports.

Les også: - Liverpool kan bli gransket

– En litt rar greie

Tidligere landslagskeeper Erik Thorstvedt er enig i at spillet ikke har vært spesielt godt.

– Det er litt vanskelig å få øye på hvordan de egentlig skal spille. Man ser det til tider litt på spillernes kroppsspråk og. De virker ikke helt sikre på hvordan de skal håndtere ulike situasjoner, sier TV 2s ekspert.

Thorstvedt mener laget nå befinner seg i et limbo, der spillerne kanskje ikke går fullt inn for Rangnicks ideer fordi man venter på en ny, permanent trener.

Rangnick er ofte blitt sett på som et slags trenerforbilde i Tyskland på grunn av spillefilosofien hans, som blant annet innebærer en del høyt press. Det kan ta tid å få spillere til å fungere i en annen stil enn de har vært vante med tidligere.

– Jeg synes det er en litt rar greie, for han er i utgangspunktet på kort kontrakt. Spørsmålet er om spillerne klarer å endre seg etter hans ønske i løpet av våren, eller om han må tilpasse seg spillerne. Jeg tenker dette er en audition for om Rangnick får fortsette etter sesongen, samtidig som United jobber med andre muligheter.

De fleste forventer nemlig at det blir en annen trener som leder laget fra neste sesong. Paris Saint-Germains Mauricio Pochettino er blitt hyppig nevnt som en kandidat. Det er allerede klart at Rangnick skal være tilknyttet United gjennom en rolle som rådgiver ut 2023.

– Når du henter inn en midlertidig trener som gjør det bra, går man nesten alltid for ham. Jeg tenker det er naturlig, med mindre United allerede har gjort en avtale med Pochettino, sier Thorstvedt.

Les også: Tottenham-fans raste mot egen spiller

Kan hjelpe laget på sikt

Under Rangnicks ledelse har laget kun sluppet inn fire mål, mot 15 i Solskjærs siste syv kamper.

Det nevnte presspillet er kanskje den delen av spillet der det er størst forventninger til Rangnicks United. Et godt press-spill hjelper ikke bare offensivt, men det kan også være en plattform for suksess fremover på banen, ved at man får starte angrepene nærmere motstandermålet.

Ifølge tall fra statistikksiden FBref vant United ballen innen fem sekunder 28 prosent av gangene de presset motstanderne i Solskjærs siste seks kamper. Det tilsvarende tallet under Rangnick (ekskludert Villa-kampen) er 33,6 prosent. Det er interessante tall, mener Tjærnås.

– Det er den delen av spillet jeg har størst forventninger til Rangnick, for der har han vist med alle lag at han kan hente ut gevinst og marginer, sier Tjærnås og legger til:

– I mitt hode er det prioritet én, foran etablert angrep og forsvar, selv om det er en del å rette på i begge de fasene og.

Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet har kommentert tyske Bundesliga i en årrekke og er godt kjent med Rangnicks spillestil. Han har ikke noen store forhåpninger til at Rangnick kan fikse Uniteds angrepsspill, men han tror den defensive strukturen hans kan hjelpe etterkommeren. I 2018/2019-sesongen ledet Rangnick RB Leipzig. Året etterpå kom Julian Nagelsmann og utviklet laget videre offensivt.

– Rangnick bygde et solid fundament. Om han gjør det nå og, kan det være veldig positivt for United på sikt, sier Sundet.