Det var tidligere denne uken det ble kjent at hoppsjef Clas Brede Bråthen ikke får tilbud om ny kontrakt når hans avtale med Skiforbundet utløper neste år.

Dette til tross for at han i utgangspunktet fikk tilbud om forlengelse i juni - den kontrakten ble aldri signert av Skiforbundets generalsekretær Ingvild Bretten Berg.

Skiforbundet har foreløpig unnlat å kommentere bakgrunnen for at de ikke ønsker å forlenge med hoppsjefen, men ifølge TV 2 dreier det seg om en personkonflikt mellom Bråthen, generalsekretæren og skipresident Erik Røste.

- Jeg har ingen kommentar til dette, skriver Ingvild Bretten Berg i en sms til Nettavisen onsdag.

Bråthen selv har ikke svart på Nettavisens henvendelser.

Stöckl: - Krevende situasjon

Blant dem som reagerer kraftig på behandlingen av sportssjefen er Norges landslagstrener Alexander Stöckl.

Mandag troppet han personlig opp med et brev på kontoret til Skiforbundets generalsekretær, Ingvild Bretten Berg.

I brevet krever Stöckl, samtlige ansatte i Skiforbundets hoppavdeling, og utøvernes representanter at Bretten Berg skriver under på en ny avtale med sportssjef Bråthen.

Østerrikerens avtale med Skiforbundet går i likhet med Bråthens avtale ut i 2022. Stöckl legger ikke skjul på at han vil revurdere sin egen fremtid dersom Bråthen ikke får fortsette.

Stöckl er også frustrert over at Skiforbundet ikke vil komme med en ordentlig forklaring på hvorfor Bråthen ikke blir tilbudt en ny avtale.

- Det er en veldig krevende situasjon når man ikke vet hundre prosent hva som ligger bak avgjørelsen til Skiforbundet om å ikke gi Clas Brede en ny kontrakt. Det er også krevende at man ikke får noe svar på det heller, sier Stöckl til Nettavisen.

Kalt inn til møte

Landslagstreneren har imidlertid fortsatt et håp om å få en forklaring.

Etter å ha levert brevet til Skiforbundets generalsekretær mandag røper Stöckl nå til Nettavisen at han i etterkant har blitt kalt inn til et møte.

- Jeg fikk en mail i går (tirsdag) om at ledelsen i Skiforbundet sammen med komiteen ønsker et møte med oss, men det skjer ikke denne uken. Det er ikke fastsatt noe tidspunkt, sier Stöckl.

Kommunikasjonsdirektør i Norges Skiforbund, Espen Graff, forteller at det i førsteomgang dreier seg om et møte med hoppkomiteen og landslagstreneren.

- Det er planlagt et møte mellom hoppkomiteen og Stöckl. Utover det så har vi ingen ytterligere kommentarer nå utover det generalsekretaten uttalte tirsdag, sier Graff til Nettavisen.

Østerrikeren går ut ifra at møtet med hoppkomiteen vil dreie seg om Bråthens fremtid.

- Jeg håper det og at vi får innsyn i hva som ligger bak den avgjørelsen, forteller Stöckl.

Hopptreneren har nemlig liten forståelse for at forbundet ikke vil satse videre med Bråthen i spissen – slik de har gjort siden 2004.

- Clas Brede har ikke vært viktig for hoppsporten, Clas Brede er hoppsporten siden 2004 i Norge. Det er så enkelt som det. Uten Clas Brede hadde vi ikke stått der vi gjør nå.

- Vi står her i dag og kan vise til fantastiske resultater år etter år med utøvere som fremstår som veldig gode mennesker. Vi er en familie som holder sammen. Det gjør vi også nå når vi får beskjed om at Clas Brede ikke får en ny kontrakt, forklarer Stöckl.

Jacobsen stusser

NRK-ekspert og tidligere landslagshopper Anders Jacobsen stusser på hvordan prosessen beskrives i media.

- Det som virker litt rart i saken og som man kan sette spørsmålstegn ved er at hoppkomiteen har først skrevet en kontrakt med Clas, og det er de som historisk sett har bestemt hvem som skal være sportssjef, men så har ikke generalsekretæren skrevet under den kontrakten og så har de gått tilbake på det. Det stusser jeg over, sier Jacobsen til Nettavisen.

Jacobsen er klar på at Bråthen er en sterk personlighet, som tar mye plass, men er ikke i tvil om at hoppsjefen på den måten har bidratt sterkt til framgang for norsk hopp de siste årene.

- Hva kan Clas ha gjort for at det skal være så sårt? Innad i hoppleiren har han en stor stjerne fortsatt. Jeg vet at Clas er rett fram og sterk i sine meninger, men innad hoppfamilien vet man at det er til det beste for hopp. Han ønsker utvikling og fornying og så videre, men om det er sakens kjerne, vet jeg ikke, sier Jacobsen.

Hvor viktig har Clas Brede Bråthen vært for norsk hoppsport?

- Han er ekstremt dedikert og har brukt vanvittig mye tid av livet sitt på det her. Han er en av de sportssjefene jeg vet om som kan mest innenfor sin gren, være seg alt fra bredde og grasrota til toppnivå i ulike nasjoner. Han brenner for dette og vil dette. Det er uvanlig at en sportssjef sitter så lenge, for det er en krevende jobb, og det krever mange vanskelig beslutninger og skaper noen grå hår. Han har på en måte betydd alt og tatt noen viktige, vanskelige valg, som også har gjort at Norge har vært på kartet når det gjelder resultater innenfor hopp. Jeg mener han har vært rett mann på rett plass og tror fortsatt at han kan være det.

Tenstad: - En stor feil

Viaplays hoppkommentator Petter Tenstad er ikke i tvil om at Bråthen bør få fortsette.

- Jeg synes det er en stor feil. Med den backingen som fremkommer i TV 2s sak, er det ingen tvil om at han bør fortsette, på tross av at han har sittet lenge, sier Tenstad til Nettavisen.

Tenstad mener Norges Skiforbund ikke har annet valg enn å snu og tilby Bråthen muligheten til å forlenge.

- Hva tror de i Skiforbundet skjer når det skal komme inn en ny sjef som ingen egentlig ønsker? Det blir ingen lett jobb. Slik jeg ser det har ikke Erik Røste og Ingvild Bretten Berg noe valg. De er nødt å ta en prestisjetap og snu på dette. Det som taler imot er at han har sittet lenge, men at utviklingen han har stått for og det faktum at alle internt støtter han, veier opp for det.

Tenstad mener Bråthen har gjort en god jobb også på områder som ikke synes like godt for omverdenen.

- Bygging av et godt team, knytte til seg tidligere hoppere som har noe å bidra med, rekruttering, skape RawAir for å sikre TV-inntekter og ikke minst jobbe for kvinnene. Her har han gjort en ekstremt god jobb, og det har jo tidligere vært ute hos TV2 at ikke alle sentralt i Skiforbundet har backet Bråhten hele veien på dette. Det er jo meget spesielt med tanke på den suksessen norske kvinnelige skihoppere har hatt. Det er hele tiden jobbing for å fortsette utviklingen, og ikke bli stående igjen på perrongen når toget går, som man så gang på gang før 2003, sier Tenstad.