RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ekspertene strides om Fagermos uvanlige forslag

Foto: Montasje NTB scanpix
Sist oppdatert:
Odd-treneren skaper debatt.

Etter et fantastisk EM-sluttspill for de norske U21-guttene i sommer, blomstret plutselig optimismen rundt norsk fotball igjen.

Etter en grusom utvikling i VM-kvaliken for A-landslaget, er den optimismen i ferd med å visne.

Nå diskuteres de lærde hva som bør gjøres for å forbedre norsk toppfotball.

Uvanlig forslag
Det var i Nettavisen-serien Taktikkpraten Dag-Eilev Fagermo (46) kom med en brannfakkel om det norske landslaget.

Der uttalte Odd-treneren at Norge bør slippe til langt flere talenter enn de gjør nå, for å heller høste fruktene av det noen år frem i tid.

- Jeg mener vi må akseptere en hel kvalik uten å komme oss til et sluttspill, bare for å la unge spillere med større potensial enn de som er der nå få spille og få erfaring. Så får vi heller gjøre det bra i neste kvalik. Vi må tørre det, sa Fagermo til Nettavisen.

- Vi må la de mest talentfulle spillerne våre få erfaring, og heller akseptere at det koster oss en kvalik. Skal vi hele tiden spille med de som akkurat der og da er best, men som kanskje ikke har så stort potensial, tror jeg vi blir litt for dårlige (for å komme til internasjonale sluttspill), fortsatte han.

Fagermos utspill skaper nå debatt i Fotball-Norge. Landslagshelten Erik Thorstvedt er blant dem som rister på hodet av Fagermos forslag.

- Nei, jeg synes ikke vi skal gjøre det. Jeg vet at det er blitt foreslått tidligere. Nils Arne Eggen sa vel det at det er altfor mye langtidsplanlegging i norsk fotball. Se på kampen mot Sveits, da hadde vi fire fra ungdomslandslaget på banen. De tre sentrale på midtbanen var de samme som i U21-EM. Hva skal vi gjøre, skal vi bytte alle de andre også? Skal Brede Hangeland også vike fordi en unggutt skal prøve seg? Man må ha en miks uansett, og jeg tror ikke på å ofre en kvalik, sier Thorstvedt til Nettavisen.

- Må ta ut de beste
Tidligere landslagsspiller Mini Jakobsen er også uenig med Odd-treneren.

- Vi må ta ut de beste spillerne. Nå gjenstår det to viktige kamper av denne kvaliken, før vi får en pause og må vente helt til høsten 2014 før vi igjen skal spille viktige kamper. Vi har god tid. Nå hadde vi fem nye U21-spillere i denne troppen, og nå skal vi gi dem et år. Å tro at vi skal kaste ut Hangeland, Høgli, Braaten og så videre, bare fordi de er over 30 år, har jeg ikke noe tro på, sier Mini Jakobsen til Nettavisen.

Fotballekspert Dag Solheim står på andre siden av gjerdet. Han er mer enig med Dag-Eilev Fagermo enn Thorstvedt og Mini.

- Man skal alltid gå til kvalik med mål om å kvalifisere seg, men jeg er helt enig med Dag-Eilev at man bør ha to tanker i hodet samtid og tenke langsiktig. Neste VM (i 2018) bør være det realistiske målet for den generasjonen som nå kommer opp. Vi må ta oss tid, for vi er inne i et generasjonsskifte. Jeg er ikke uenig med Dag-Eilev i at vi skal bruke den neste kvaliken på å utvikle oss, men vi må belage oss på å bruke litt tid, sier Solheim til Nettavisen.

C More-kommentator og fotballekspert Kenneth Fredheim er også inne på samme tanke som den profilerte Odd-sjefen.

- Jeg tror vi må tørre å tenke tanken om at neste kvalik skal være en kvalik vi bruker til å bygge et nytt lag, sier Fredheim til Nettavisen.

- Jeg ser ingen grunn til at Norge ikke skal ha den tålmodigheten. Det er ingen selvfølge at Norge skal kvalifisere seg til et mesterskap, det var på 90-tallet, det. Det er lenge siden nå. Man trenger den tålmodigheten. Men jeg ser at det selvfølgelig er en veldig vanskelig øvelse med et landslag, fortsetter han.

- Har vi spillertypene?
Erik Thorstvedt følger det norske landslaget tett, og han mener problemene ligger dypere enn at man ikke er gode nok til å utvikle spillere.

- Slik de har framstått nå, virker det som de ikke har evnen til å jage i flokk. De greier ikke å være superaggressive og jage som en enhet. Det blir bare en her og en der. Det er utrolig desillusjonerende. Man snur seg rundt, og så er det ingen der. Den kapasiteen med å stå høyt og jage som en enhet, er problemet. Jeg vet ikke om det er fordi vi ikke har spillertypene. Kanskje man må ofre en god teknisk fotballspiller for å få inn det elementet som er kjempeviktig for Norge, spekulerer Thorstvedt.

Kenneth Fredheim, sportssjef og kommentator for Canal+.

Kenneth Fredheim tror Norge nå må satse på å bygge et helt nytt lag.

- Slik det har blitt under Drillo, er det en blanding mellom hans gamle prinsipper om hurtig spill i lengderetning og spillere som ønsker å bruke ballen i større grad. Spillere som kanskje ikke har evnen til å gjøre det på ordentlig vis. Mangelen på tydelighet er problemet. På 90-tallet var vi ekstremt tydelige og på mange måter ledet utviklingen i moderne spilleprinsipper. Man trenger ikke begynne på nytt, men nesten. Vi må bygge en ny generasjon, mener Fredheim.

Erik Thorstvedt ser nå med optimisme mot den neste EM-kvalifiseringen, mye grunnet utvidelsen fra 16 til 24 deltakernasjoner.

- Nå var dette i utgangspunktet en kjempeenkel kvalik, med tanke på de lagene vi kom i gruppe med. Men nå er neste EM utvidet, og sånn sett trenger ikke neste kvalik bli noe vanskeligere enn denne. Jeg tviler på at en trener ville tatt jobben med beskjed fra forbundet om at denne kvaliken trenger du ikke bry deg om. En trener har ambisjoner og vil til et sluttspill. Han vil selvfølgelig vinne og stille med det beste laget, tror Thorstvedt.

Uansett er det fortsatt litt å spille om i den pågående VM-kvalifiseringen.

Norges neste kamp er borte mot Slovenia 11. oktober. Fire dager senere avsluttes VM-kvalifiseringen med hjemmekamp mot Island på Ullevaal.

En ting kan man i hvert fall ikke diskutere: Skal vi ha noen som helst mulighet til å sikre i det minste en playoff-plass, må de kampene vinnes.

Hvis ikke, er det starten på en ny tid i norsk fotball, uten Egil Drillo Olsen som landslagssjef. Vi kan i det minste enes om at vi går mot en spennende tid for norsk fotball.

NB! Norge faller 14 plasser og helt ned til 39.-plass på FIFA-rankingen for september.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere