RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ekspertenes dom over Contador-frifinnelsen

(Reuters)
Sist oppdatert:
Hva mener journalister, eksperter, Michael Rasmussen og Antidoping Norge?

Dennis Ritter (Journalist hos TV2 Sporten Danmark):
- Jeg bli meget overrasket, nei, nærmest sjokkert - hvis ikke UCI eller WADA anker frifinnelsen til CAS, skriver Ritter i hans blogg hos sporten.tv2.dk.

Michael Rasmussen (tidligere Contador-rival):
- Umiddelbart er jeg en smule overrasket, da det finnes et tilfelle hvor en rytter fikk ett års utestengelse for samme forseelse. Jeg tror kun at dette er en slags mellomregning. Nå har de forskjellige organisasjonene èn måned på å avgjøre om de vil anke saken, og det tror jeg at de vil gjøre, sier Rasmussen til sporten.tv2.dk.

Ole Kristian Stoltenberg (Eurosport-kommentator):
- Jeg er forundret over frifinnelsen med tanke på hva som har kommet frem i saken, samt hvor lite sannsynlig biffteorien er i mine øyne. Og skulle han nå sykle i noen måneder og så bli dømt i en ankesake vil dette bli helt KO-KO, sier Stoltenberg til procycling.no og legger til utsagnet fra VM:

- Det er bedre med en okse fra Grimstad enn en biff fra Spania!

Thomas Bay (Sykkelkommentator Eurosport Danmark):
- De fleste mener at WADA og UCI anker saken til CAS, men det er ikke jeg sikker på. Saken er så stor og komplisert at dette kan ende med en endelig frifinnelse, sier Bay ifølge sporten.dk og legger til;

- Jeg tror simpelthen, at det materialet - Contador-leiren er kommet med som motbevis - er så gjennomarbeidet, at det vil være vanskelig å anke.

Jeff Jones, redaktør Bikeradar.com:
- Avgjørelsen om å frifinne Contador fra dopinganklagene er, slik det fremstår, en absolutt farse. Det objektive ansvaret i WADA-koden indikerer at det ikke har noe å si hvordan et forbudt stoff havner i utøverens kropp, dets nærvær alene er nok til å utløse en sanksjon. Hvis så ikke er tilfelle, hvorfor har man den regelen da?

Anders Solheim (daglig leder, Antidoping Norge):
- Hvordan mottok dere beskjeden om Alberto Contadors frikjennelse?

- Vi er vant til at utøvere noen ganger blir dømt ved positive prøver, mens de andre ganger blir frikjent. Jeg har ikke sett hva som ligger bak verken anmeldelsen eller frifinnelsen, forteller Solheim til procycling.no.

- Skulle du ønsket at man var mer konsekvent under behandlingen av disse sakene?

- Jeg mener det viktige er at utøveren får en mest mulig rettferdig behandling og at alle sider i saken blir belyst. Jeg er ikke i posisjon til å si om avgjørelsen var riktig eller gal i Contador-saken. Det er en utfordring å treffe avgjørelser i saker som denne. Det har blant annet sammenheng med at stoffer som står på WADAs liste over forbudte stoffer, også kan finnes i matvarer. Det er derfor det er viktig at det er uavhengige domstoler som vurderer og behandler disse sakene, og ikke påtalemyndigheten eller idrettsorganisasjonen.

- Er det ikke slik at det bør gis karantene om man blir tatt med et stoff som er forbudt i kroppen - uansett mengde?

- Det må være et tema domsinnstansen vurderer i hvert enkelt tilfelle. Det kan ikke gis et generelt svar på det. Man er nødt til å se på faktiske forhold i hver enkelt sak, mener Solheim.

- Hva tror du denne dommen får å si for fremtidige tilfeller av clenbuterolbruk i idretten?

- Det er for tidlig å si noe om nå. Vi får først vente og se om noen anker Contador-saken.

- Kan det få konsekvenser for andre som er utestengt for clenbuterolbruk?

- Man er nødt til å se på hver sak individuelt. Skulle det vise seg at det foreligger en saksfeil, er det naturlig å se på dette på nytt.

- Bør man operere med en grenseverdi for hvor store mengder clenbuterol man kan ha i kroppen?

- Det er en del stoffer som har en grenseverdi allerede. Det er godt kjent innenfor antidopingverdenen. Koffein hadde blant annet en grenseverdi, da det sto på dopinglisten. Det finnes også andre eksempler på det, sier Solheim og henviser til dopinglisten hos Antidoping Norge.

Det er for øvrig også slik at stoffer merket med «specified substances» har en annen strafferamme enn for eksempel anabole steroider og EPO. Tilfeller av cannabisbruk innenfor norsk idrett har som regel endt med en utestengelse på mellom fire til åtte måneder. Ved misbruk av slike stoffer kan sanksjonen variere fra advarsel til toårig garantene, men hvert enkelt tilfelle vurderes individuelt.

Vil du dele din mening med oss? Diskuter Contador-saken i vårt diskusjonsforum!

Les flere sykkelnyheter på procycling.no!
Følg oss på Facebook og Twitter!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere