Eksperter uenige om Norges sjanser i ishockey-VM

VM-KLAR: Patrick Thoresen blir trolig ikke klar til Norges åpningskamp, men er med i troppen.

VM-KLAR: Patrick Thoresen blir trolig ikke klar til Norges åpningskamp, men er med i troppen. Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)

De fleste er enige om at Norges ishockeylag får det tøft med å avansere fra gruppespillet i VM. Men det er lov å håpe på kvartfinale, mener Bjørn Erevik.

Han er ishockeyekspert hos TV 2 og følger idretten svært tett. Erevik tillater seg å være forsiktig optimist foran mesterskapet i Slovakia som starter fredag.

– Det er færre forfall fra nøkkelspillere i år enn i fjor, så vi har en bedre tropp. Jeg synes det ser spennende ut offensivt. Man skulle naturligvis gjerne hatt med (Mats) Zuccarello og Ken André Olimb, men utover dem stiller vi vel det beste laget vi kan gjøre, vurderer Erevik overfor NTB.

Norge innleder VM mot knallsterke Russland, og kampene som følger deretter er ikke nødvendigvis så mye enklere: Tsjekkia, Sverige og Sveits kommer i tur og orden før gruppespillet avsluttes mot «enklere» motstandere i Østerrike, Italia og Latvia.

– Det er ikke veldig realistisk med en kvartfinale, men jeg håper og tror laget internt har det som målsetting. Det er i utgangspunktet Norge og Sveits som kjemper om 4.-plassen, men det kommer selvfølgelig an på hva Østerrike og Latvia finner på. Italia ser desidert svakest ut, mener Erevik.

Frykter kamp mot nedrykk

Han holder dermed oppgjøret mot Sveits som en nøkkelkamp selv om nasjonen tok seg helt til VM-finalen i fjor (tap mot Sverige).

– Resultatene deres varierer fra turnering til turnering. Og skal man kunne snakke om en kvartfinale, blir det fort nøkkelen, selv om det ikke er noen «walkover» i de tre siste heller.

Erevik frykter ikke at kampen mot Italia blir en kamp Norge må vinne for å unngå nedrykk fra elite-VM. Det gjør derimot Vålerenga-sportssjef og tidligere landslagsspiller Espen «Shampo» Knutsen.

– Dette blir nok litt som i fjor, tenker jeg, at Norge må prøve å unngå nedrykk. Jeg tror det blir tøft med en kvartfinale. Italia-matchen blir nok veldig viktig, sier Shampo og fortsetter:

– Det sitter alltid litt i bakhodet for Norges del at du skal være best mot slutten. Vi blir ikke verdensmestere, men det er veldig, veldig viktig at vi ikke rykker ned.

Spørsmålstegn rundt nøkkelspiller

De to ishockeykjennerne er også enige om en hel del ting. Blant annet hvem som blir Norges nøkkelspillere. I tillegg til at backveteranene Jonas Holøs og Alexander Bonsaksen kommer til å måtte spille mye, trekkes løperne Patrick Thoresen, Mathis Olimb og Mats Rosseli Olsen fram.

Thoresen ble VM-klar i siste liten og kan trolig ikke spille i VM-åpningen mot russerne.

– Jeg tror ikke man risikerer noe med Patrick. Så det blir litt opp til ham selv og det medisinske apparatet å vurdere når det er 100 prosent sikkert at han ikke får tilbakefall. Det er jo ikke sånn at han må spille noen av de tre første kampene, der det uansett er lite sannsynlig at vi tar poeng. Men det hadde vært herlig å få ham inn mot Sveits, sier Erevik.

– Patrick kommer til å bli veldig, veldig viktig i VM. Han er en som alltid produserer målpoeng, uansett hvor han spiller. Norge blir ganske avhengig av ham for det er ikke enkelt å produsere mye offensivt i et VM, mener Shampo.

God keepervikar

På keepersiden fikk Norge VM-nei fra den mangeårige førstekeeperen Lars Haugen. Det trenger ikke nødvendigvis å bli et altfor stort tap ute på isen.

– Henrik Haukeland er en veldig bra målvakt. Han har vist i Sverige at han takler tøffe, viktige matcher. Han har spilt to lag opp til SHL fra Allsvenskan. Så han er en vinner og en veldig bra keeper, mener Shampo og får støtte fra Erevik.

– Unngår vi skade eller en skikkelig formsvikt på keeperplassen, er jeg ikke så bekymret, sier TV 2-eksperten.

Vålerenga-sjef Shampo har følgende oppskrift på hvordan de norske spillerne kan kapre poeng i det kommende mesterskapet:

– De må først og fremst ha fokus på det defensive, det er det ikke noen tvil om. Hvis man skal styrte framover og blottlegge seg, da får du mange baklengs. Så de må være «tighte» bakover, ha en bra keeper og satse litt på overganger og overtall.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.